Πολιτική

Πρόβα σύγκρουσης με αποκρατικοποιήσεις

Δεν απέδωσαν οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών

Κοινοβουλευτικούς κλυδωνισμούς υφίσταται ο κυβερνητικός συνασπισμός καθώς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ απειλούν με καταψήφιση το νομοσχέδιο που προβλέπει κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του ελληνικού δημοσίου στις ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα, οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αργά το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις των βουλευτών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση δεν απέδωσαν πλήρως.

Πέραν αυτών ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος στην Ολομέλεια προειδοποίησε ότι: «Για το άρθρο 3 δεν μας ικανοποιούν οι  μέχρι τώρα βελτιώσεις. Θα κάνουμε ΚΤΕ… Η τροπολογία που ήρθε για το επικουρικό μας ικανοποιεί. Πρέπει να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη που αφορά το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων… Πρέπει να αποσυρθεί η μεγάλη τροπολογία αυτή που αφορά τους προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. Σε ότι αφορά το πετρέλαιο δεν υπάρχει πρόβλημα με τη διάταξη». Επιπροσθέτως επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για 2ο άρθρο που αφορά στις αποκρατικοποιήσεις που ζητά κάθε μια ιδιωτικοποίηση να περνά πρώτα από την Βουλή για έγκριση δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι δεν ικανοποιήθηκε από την πρόταση του κ. Στουρνάρα να εντάσσεται κάθε αποκρατικοποίηση στην επιτροπή Οικονομικών για ενημέρωση.

Να σημειωθεί ότι και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν ξεκαθαρίσει ότι καταψηφίζουν το 2ο άρθρο και την τροπολογία των επικουρικών ταμείων.

Αναλυτικότερα οι τροπολογίες του Γιάννη Στουρνάρα στο νομοσχέδιο για την απόσυρση του Δημοσίου από ΔΕΚΟ και λιμάνια, δεν έπεισαν τους εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να άρουν τις ενστάσεις τους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ.

Βέβαιο είναι πως η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τρίτη. Η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ) επέμεινε να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση οι μεγάλες ΔΕΚΟ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει στρατηγικό σχεδιασμό για τις αποκρατικοποιήσεις -και δήλωσε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο.

Από την άλλη πλευρά, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, δήλωσε πως «οι εκκλήσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου [προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης] να αυτομολήσουν από τις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες και να καταψηφίσουν τα μέτρα, δεν θα βρουν αποδέκτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ».

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε και σε διατάξεις τροπολογίας που αφορά τον διορισμό προϊσταμένων στο υπουργείο Οικονομικών, θεωρώντας πως «παραμερίζουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την αξιολόγηση, για να περάσουμε σε λογικές της πλατείας Κλαυθμώνος».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάννης, υποσχέθηκε να επιφέρει τροποποιήσεις μέχρι την Τρίτη.

Αντίθετος στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ και των εταιρειών ύδρευσης εμφανίστηκε και ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ). Ο ίδιος υπενθύμισε κείμενο του Κωνσταντίνου Καραμανλή του 1974, σύμφωνα με το οποίο «η ΝΔ δεν θα μπορούσε να αποκλείσει την διεύρυνση του τομέα που ελέγχει το κράτος». «Το κείμενο έχει ημερομηνία έναρξης, αλλά όχι και ημερομηνία λήξης» σημείωσε ο βουλευτής.

Μείωση μισθών διοικητών ΔΕΚΟ και τραπεζών ζητούν 60 βουλευτές της ΝΔ

Την επιβολή πλαφόν στους μισθούς των διοικητών των ΔΕΚΟ (στις 2.900 ευρώ μηνιαίως καθαρά) και των τραπεζών (στις 70.000 ευρώ ετησίως), ζητούν 60 βουλευτές της ΝΔ με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή, ζητώντας μάλιστα να διενεργηθεί και ονομαστική ψηφοφορία επ’ αυτής.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου σε σειρά ΔΕΚΟ, οι υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ -με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος κ. Εμ. Κεφαλογιάννη – προτείνουν όλοι οι διοικητές των ΔΕΚΟ να παίρνουν μισθό ίσο ή κατώτερο από εκείνον που λαμβάνουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, δηλαδή 2.900 ευρώ τον μήνα καθαρά, όπως διευκρίνιζαν ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Η ρύθμιση αυτή αφορά και άλλες κατηγορίες πέραν των διοικητών ΔΕΚΟ. ‘Oπως αναφέρεται συγκεκριμένα, οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές που καταβάλλονται στα αιρετά όργανα ΟΤΑ, στους διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους, αντιπροέδρους και τα μέλη των συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ, τους προέδρους, αντιπροέδρους και διευθύνοντες ή εντεταλμένους συμβούλους και στα μέλη των ΔΣ, καθώς και στο πάσης φύσεως προσωπικό τους, απαγορεύεται να υπερβαίνουν τις συνολικές αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι το όριο αυτό δύναται να αυξάνεται μέχρι των μηνιαίων αποδοχών του Πρωθυπουργού με αιτιολογημένη απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Στις εταιρείες που το Δημόσιο ή τα νομικά πρόσωπα κατέχουν ποσοστό μικρότερο του 50% και στις τράπεζες καθώς και τις εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο αν και πλειοψηφών μέτοχος δεν ασκεί τη διοίκηση, ο εκάστοτε υπουργός μπορεί να θέσει στη γενική συνέλευση των μετόχων πρόταση αναλογικής μείωσης των αποδοχών της διοίκησης και των στελεχών των εταιρειών αυτών, τουλάχιστον για τη διάρκεια ισχύος των μέτρων εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου 2012-2015 και του κρατικού προϋπολογισμού του 2011.

«Η τροπολογία αυτή κατατέθηκε και για συμβολικούς λόγους, διότι πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι η Βουλή είναι ζώσα και δρώσα», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Κεφαλογιάννης.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το