Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Εβδομάδα «τρόμου» για την Ευρωζώνη

Δημοπρασίες – θρίλερ ίσως κρίνουν το μέλλον της Ευρωζώνης

 

 

Μια πραγματική «διαβολοβδομάδα» ξεκινά τη Δευτέρα για την Ευρωζώνη, μια εβδομάδα που θα τεστάρει πραγματικά την συνοχή της Ευρώπης, τη δυνατότητα αρκετών μελών της Ευρωζώνης  να παραμείνουν στις αγορές και ενδεχομένως θα επισπεύσει τις εξελίξεις στο φλέγον θέμα της αυστηρότερης οικονομικής διακυβέρνησης και της ανάληψης δράσης (ευρωομόλογο;) για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κερδοσκοπικών επιθέσεων.
Πολύ περισσότερο  από τη στιγμή που και το κόστος δανεισμού ακόμα και των πιο ισχυρών ευρωπαϊκών οικονομιών να έχει εκτιναχθεί στα ύψη και μια σειρά χωρών «φλερτάρουν» με απαγορευτικά επιτόκια – προάγγελους μηχανισμού διάσωσης, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης επιτίθενται κατά κύματα, με την Fitch να υποβαθμίζει διαδοχικά την Πορτογαλία και τα τραπεζικά χαρτιά της Ιταλίας, την S&P να υποβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση του Βελγίου και να προειδοποιεί με μελλοντικές «διορθώσεις αξιολογήσεων» συνολικά 5 ευρωπαϊκών χωρών, την Moody’s να υποβαθμίζει την Ουγγαρία και να προειδοποιεί για τη Σλοβενία αλλά και την Αυστρία και παράλληλα και τους τρεις οίκους (Moody’s, S&P, Fitch) να έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τη Γαλλία, μια από τις χώρες πυλώνες των ευρωπαϊκών ταμείων στήριξης, ως χώρα με αξιολόγηση ΑΑΑ.
Με αυτά τα δεδομένα Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βέλγιο θα προσπαθήσουν τις επόμενες πέντε ημέρες να δανειστούν συνολικά 29 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω δημοπρασιών ομολόγων και εντόκων γραμματίων!
Ενδεικτική της  «επικινδυνότητας» αυτής της  … προσπάθειας είναι η δήλωση κορυφαίου Γερμανού τραπεζικού αναλυτή  πως «μετά τα πρόσφατα προβλήματα στις αγορές ομολογιακών εκδόσεων, όλες οι δημοπρασίες θεωρούνται πλέον γεγονότα αυξημένου κινδύνου»!
Για παράδειγμα την Τρίτη η Ιταλία ζητά από τις αγορές 8 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασιών ομολόγων και άλλα 500 εκατ. από έντοκα εξάμηνης διάρκειας. Την Παρασκευή «πλήρωσε» 7,8% για τα δεκαετή ομόλογά της και πάνω από 6,4% στα εξάμηνα έντοκά της …
Με τέτοια επιτόκια οι αναλυτές εκτιμούν πως οι δημοπρασίες της επόμενης εβδομάδας μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε … «σφαγή»!
Την ίδια ώρα ανοδικά κινούνται μέρα με τη μέρα και τα επιτόκια στις περισσότερες ευρωπαϊκές ομολογιακές εκδόσεις περιφερειακών με το κόστος των CDS στα γαλλικά και τα βελγικά ομόλογα να έχει ήδη ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ.
Από την ερχόμενη Δευτέρα ως και την Πέμπτη το Βέλγιο, η Ισπανία και η Γαλλία πρόκειται να εκδώσουν ομόλογα συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ καθώς και περίπου 9 δισ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια. Η προσφορά τεράστια για τα δεδομένα των τελευταίων ημερών και για τις … διαθέσεις των αγορών!
Για παράδειγμα το Βέλγιο δανείστηκε την Πέμπτη με 5,8% επιτόκιο στο δεκαετές του ομόλογο. Πριν υποβαθμιστεί η πιστοληπτική του αξιολόγηση από την S&P! Τη Δευτέρα ζητά από τις αγορές άλλα ένα έως δύο ευρώ σε 6ετή και 10ετή ομόλογα …
Η Ισπανία που έχει ξεφύγει πια και από το απαγορευτικό όριο του 7% βγαίνει στις αγορές την Πέμπτη, ζητώντας 3-4 δισ. ευρώ και την ίδια ημέρα η Γαλλία ζητά άλλα 4,5 δισ. ευρώ.
Ίσως να πρόκειται  για την πιο κρίσιμη εβδομάδα αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και το μόνο σίγουρο  είναι πως τα … αποτελέσματά της  ενδέχεται και να διαμορφώσουν την  ατζέντα της επικείμενης Συνόδου  Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.
Όπου πλέον ίσως και να μην υπάρχει καν χρόνος για να αναλυθούν προτάσεις και προσχέδια αποφάσεων …

 

«Ανεπαρκείς οι αποφάσεις

των Ευρωπαίων ηγετών»

 

Την ανάγκη για άμεση δράση των ηγετών της Ευρωζώνης επισήμανε στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Μη με ξυπνάς απ’τις 6» ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, Ντέιβιντ Ντάφι. Σύμφωνα με τον Ιρλανδό οικονομολόγο, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από τους ηγέτες της ευρωζώνης δεν είναι επαρκείς ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση.
«Μια επιλογή η οποία είναι πάνω στο τραπέζι αυτή τη στιγμή και προτάθηκε από την ευρωπαική επιτροπή είναι η έκδοση ευρωομολόγου» ανέφερε ο κ. Ντάφι. «Η βασική ιδέα του ευρωομολόγου είναι ότι και οι 17 χώρες του ευρώ θα αποκτήσουν μια κοινή οικονομική αξιοπιστία στις αγορές και έτσι θα βοηθηθούν οι αδύναμες χώρες οι οποίες θα υιοθετήσουν την αξιοπιστία της Γερμανικής οικονομίας». Ένα άλλο σημαντικό εργαλείο σύμφωνα με τον κ. Ντάφι είναι «η νομισματική πολιτική η οποία ελέγχεται από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα η οποία έχει λειτουργήσει πολύ ορθολογικά στον διαχειρισμό της κρίσης».
Για την Ελλάδα ο κ. Ντάφι ανέφερε ότι «η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου είναι απίθανο να αποδειχτεί αρκετή για την διάσωση της Ελλάδας». Συγκρίνοντας την χώρα μας με την Ιρλανδία, ο κ. Ντάφι επισήμανε «τις εξαγωγές ως βασική διαφορά στο ισοζύγιο, αν και η εσωτερική οικονομία της Ιρλανδίας παραμένει σε τραγική κατάσταση. Η ανεργία καλπάζει, η κατανάλωση έχει συρρικνωθεί και οι εγχώριες επενδύσεις απουσιάζουν» κατέληξε.

« Ο χρόνος για το ευρώ τελειώνει»

Αν δεν ληφθούν αποφάσεις άμεσα από τους Ευρωπαίους ηγέτες για την, το τέλος της ευρωζώνης θα είναι κοντά, ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια Ρικάρντο Ρέις. Ο Πορτογάλος οικονομολόγος προβλέπει ότι τους επόμενους μήνες «θα υπάρξουν πολύ μεγάλες αλλαγές στην δομή και λειτουργία της ευρωζώνης». Πάντως ο κ. Ρέις, απορρίπτει «την έκδοση ευρωομολόγου δίχως», όπως τονίζει, «τους απαραίτητους θεσμούς οι οποίοι θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του. Δεν θεωρώ ότι το ευρωομόλογο θα λύσει το πρόβλημα, εκτός και αν υπάρξει άμεσες κινήσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο το θεωρώ απίθανο». Κληθείς να σχολιάσει την Ελλάδα και την συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Ρέις επισημαίνει την «ανάγκη για μεγαλύτερο κούρεμα το οποίο θα αφορά και τα ελληνικά ομόλογα των δανειστών ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο. Το 50% του κουρέματος απευθύνεται και στα ομόλογα του ΔΝΤ και της Ευρωπαικής Επιτροπής» προσθέτει. Πάντως, από τα λεγόμενα του κ. Ρέις προκύπτει ότι η συνταγή του μνημονίου που ακολουθεί η Πορτογαλία είναι κοινή με της Ελλάδας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το