Photo Gallery, Πολιτική

Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις

Επιτόκιο νέων ομολόγων και κεφαλαιοποίηση ελληνικών τραπεζών τα «αγκάθια» του PSI

 

 

Τσαρλς Νταλάρα: Συνεχίζουμε να έχουμε συνεργασία και εποικοδομητικές επαφές

 

ΟΟΣΑ: Το κόστος εξόδου από το ευρώ μεγαλύτερο από το όφελος

 

ΑΘΗΝΑ 23.-

Σε εκκρεμότητα παραμένει η διαπραγμάτευση Δημοσίου – πιστωτών για το επιτόκιο που θα έχουν τα νέα χρεόγραφα που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της εθελοντικής ανταλλαγής ομόλογων (PSI), αλλά και ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

 

 

Σύμφωνα με το Reuters, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Μουρμούρας εξέφρασε με δηλώσεις του την ελπίδα ότι θα βρεθεί σύντομα μια συμβιβαστική λύση σχετικά με τα σημεία για τα οποία εξακολουθεί να υπάρχει τριβή, δηλαδή σχετικά με το κουπόνι των νέων ομολόγων που θα εκδώσει η Ελλάδα, αλλά και σε άλλα ανοικτά ζητήματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

 

Ελλάδα, ΕΕ και ΔΝΤ επιδιώκουν να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 κάτι που αποτελεί βασικό στοιχεία στη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ της 27ης Οκτωβρίου. Έτσι, πιέζουν ώστε τα νέα ομόλογα των 70 δισ. ευρώ που θα εκδώσει η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα των υφιστάμενων τίτλων να φέρουν κουπόνι της τάξης του 4%.

 

Ωστόσο, οι ιδιώτες πιστωτές που θα κουρέψουν κατά 50% τα υφιστάμενα ομολογά τους θα αναλάβουν ζημιές άνω του 65% σε καθαρή παρούσα αξία, κάτι που πολλοί εξ αυτών δεν θεωρούν βιώσιμο.

 

«Φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση σε πολλά θέματα, για παράδειγμα σχετικά με τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC) και στο καθεστώς προτιμησιακού πιστωτή», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μουρμούρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία.

 

Πάντως, εποικοδομητικές χαρακτήρισε χθες (προχθές) ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα τις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων σε παρέμβασή του για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, με αφορμή τηλεοπτικό ρεπορτάζ που υποστήριζε ότι το Ινστιτούτο επικρίνει τους ελληνικούς χειρισμούς.

 

 

Ειδικότερα, ο διευθύνων Σύμβουλος του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, με αφορμή ρεπορτάζ ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού που άφησε να εννοηθεί ότι το Ινστιτούτο επικρίνει τους ελληνικούς χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις για το χρέος χαρακτήρισε λανθασμένες τις αναφορές αυτές και προχώρησε στην εξής δήλωση:

 

«Συνεχίζουμε να έχουμε συνεργασία και εποικοδομητικές επαφές με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, καθώς και με άλλους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης».

 

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε πληροφορίες που φέρουν τους ιδιώτες πιστωτές να έχουν βρει έδαφος συνεννόησης με την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων.

Εν τω μεταξύ ενδεχόμενη διάσπαση της Ευρωζώνης θα αποτελούσε εξαιρετικά αρνητικό γεγονός και το κόστος της αποχώρησης μίας χώρας από το ευρώ θα ήταν μακράν μεγαλύτερο από το όφελος, ακόμη και για την Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Πιερ Κάρλο Πάντοαν, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Mondo.

 

“Θα οδηγούσε σε υψηλότερα επίπεδα το δημόσιο χρέος και συνεπώς σε ύφεση”, δήλωσε ο κ. Πάντοαν.

 

Ο ιταλός αξιωματούχος σημείωσε ότι είναι δύσκολο να φαντασθεί ότι θα μπορούσε να επιβιώσει το ευρώ επί μακρό, αν σε αυτό συμμετείχε ένας μικρότερος αριθμός χωρών.

 

“Σε αυτό το σημείο, θα άρχιζε πιθανόν να λειτουργεί ένας φυγόκεντρος μηχανισμός, ο οποίος τελικά θα σάρωνε το ενιαίο νόμισμα. Κατά την άποψη του Πάντοαν, υπάρχει περιθώριο να χαλαρώσει η νομισματική πολιτική στην Ευρώπη. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι για το 2012 δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος στον ορίζοντα όσον αφορά τον πληθωρισμό”, τόνισε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το