Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Βενιζέλος: Ζωτικές οι ανάγκες της χώρας

Πρέπει να πάρουμε την 6η δόση μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών

Υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα των διαδικασιών που είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν άμεσα

 

 

 

Τον επείγοντα χαρακτήρα των διαδικασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν «το αργότερο στις 29 Νοεμβρίου» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, από όπου, έστειλε μήνυμα ότι «υπάρχουν οι ζωτικές ανάγκες της χώρας και κανείς δεν μπορεί να παίξει με αυτές».

 

Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε σε σχεδόν δραματικούς τόνους τις ανάγκες της χώρας το αμέσως επόμενο διάστημα «για να έχουμε μια αίσθηση του μεγέθους του προβλήματος και του επείγοντος χαρακτήρα όλων των διαδικασιών» ώστε κανείς να μην μπορεί να πει μετά «ότι δεν ξέρει, δεν άκουσε, δεν έμαθε ή ότι έχει αμφιβολίες περί του τι ακριβώς συμβαίνει».

 

«Πρέπει να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις που συνδέονται με την καταβολή της 6ης δόσης. Εάν δεν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις που μας οδηγούν στην εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισεκατομμυρίων προκειμένου να καλύψουμε τις ταμειακές μας ανάγκες του Δεκεμβρίου, δεν θα μπορέσουμε να αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, δεν θα μπορέσουμε να ψηφίσουμε τη νέα δανειακή σύμβαση που θα ενσωματώνει το νέο πρόγραμμα και τους όρους του, δεν θα λάβουμε την μεγάλη δόση των 80 περίπου δισ. ευρώ στις αρχές του νέου έτους προκειμένου να επανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες, να χρηματοδοτήσουμε το PSI και να καλύψουμε τις δανειακές μας ανάγκες του Μαρτίου» είπε ο κ. Βενιζέλος.

 

«Είναι λογικό οι δανειστές μας, οι θεσμικοί μας εταίροι, να θέλουν μια πολιτική βεβαιότητα ότι η Ελλάδα έχει ένα πλαίσιο αναφοράς συναινετικό, σταθερό, ισχυρό, ότι αυτό που λέει το εννοεί, ότι δεσμεύεται, ότι τιμά τις δεσμεύσεις της και ότι ακολουθεί ένα σχέδιο το οποίο είναι συμφωνημένο».

 

 

Παράλληλα, με το ζήτημα των ενυπόγραφων δεσμεύσεων να παραμένει, ο υπουργός Οικονομικών δικαιολόγησε τις αυξημένες απαιτήσεις των πιστωτών, σημειώνοντας πως «επειδή από τα 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος που έχουν εγκριθεί στις 26 Οκτωβρίου, θα προκαταβληθούν τα 80 δισ. ευρώ, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα των κονδυλίων, είναι λογικό οι δανειστές μας, οι θεσμικοί μας εταίροι, να θέλουν μια πολιτική βεβαιότητα ότι η Ελλάδα έχει ένα πλαίσιο αναφοράς συναινετικό, σταθερό, ισχυρό, ότι αυτό που λέει το εννοεί, ότι δεσμεύεται, ότι τιμά τις δεσμεύσεις της και ότι ακολουθεί ένα σχέδιο το οποίο είναι συμφωνημένο.

 

»Εάν δεν γίνει αυτό, εάν δεν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, εάν δεν εκταμιευθεί η έκτη δόση, εάν δεν έχουμε να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες του Δεκεμβρίου, εάν δεν μπούμε με νέο πρόγραμμα στο νέο έτος, εάν δεν το ψηφίσουμε, το αργότερο, στις αρχές Ιανουαρίου, δεν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το PSI και δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε όλα αυτά που σας λέω μέχρι τον Μάρτιο, όπου μετά το PSI θα έχουν μειωθεί οι λήξεις ομολόγων, αλλά εάν δεν έχει γίνει το PSI, θα είναι τεράστιες οι λήξεις των ομολόγων το Μάρτιο.

 

»Αυτά τα αναφέρω για να έχουμε μια αίσθηση του μεγέθους του προβλήματος και του επείγοντος χαρακτήρα όλων των διαδικασιών. Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς ο οποίος να μπορεί να πει, μετά τα όσα έχω πει εγώ και μετά τα όσα έχει πει και ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι δεν ξέρει, δεν άκουσε, δεν έμαθε ή ότι έχει αμφιβολίες περί του τι ακριβώς συμβαίνει» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

 

«Θέλω να ελπίζω ότι όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι το αργότερο στις 29 Νοεμβρίου που είναι η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, οπότε πρέπει να δοθεί το ‘πράσινο φως’ για την εκταμίευση της 6ης δόσης για να ξεκινήσουν και διαδικασίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την δική του εκταμίευση και προκειμένου να μπορέσουμε να απεμπλέξουμε την διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, γιατί, κατά τη λογική που διέπει το Ταμείο και κατά τους κανονισμούς του ΔΝΤ, όσο τρέχει το ισχύον πρόγραμμα δεν μπορεί να υποβληθεί αίτηση για το καινούργιο.

 

»Πρέπει να αποφασιστεί η εκταμίευση με το παλαιό πρόγραμμα για να υποβληθεί η αίτηση για το καινούργιο. Εάν θέλουμε να έρθει προς ψήφιση το πρόγραμμα με τη μορφή νέας δανειακής σύμβασης, έστω στις αρχές του Ιανουαρίου πλέον, γιατί βλέπω δύσκολο το Δεκέμβριο γιατί εργάσιμες μέρες περιορίζονται – κάθε μέρα χάνουμε πολύτιμο χρόνο για τη χώρα -, πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα και δεν υπάρχουν πλέον εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες εδώ ή αντιθέσεις. Υπάρχουν οι ζωτικές ανάγκες της χώρας και κανείς δεν μπορεί να παίξει με αυτές» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

 

Αδειάζει ο κρατικός κορβανάς

 

Όπως μετέδωσε το Mega, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους επαρκούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι η ροή εσόδων στα δημόσια ταμεία θα είναι η προσδοκώμενη.

 

Το οικονομικό επιτελείο κινείται εντός ασφυκτικών ορίων καθώς στο τελευταίο δίμηνο του έτους για τόκους και λοιπές δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους απαιτούνται περίπου 1 δισ. ευρώ, για χρεολύσια περίπου 9,9 δισ. ευρώ, για τη μισθοδοσία περίπου 3,8 δισ. ευρώ. Συν τοις άλλοις, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου «τρέχουν» λήξεις ομολόγων περίπου 3 δισ. ευρώ, όπως επίσης λήξεις εντόκων γραμματίων 4 δισ. Ευρώ.

 

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται για τις κρίσιμες ημερομηνίες, που αφορούν στην καταβολή μισθών και συντάξεων ενώ οι επιτελείς περιμένουν με αγωνία το «πράσινο φως» για την 6η δόση. Στις 22 Νοεμβρίου καταβάλλονται οι συντάξεις του Δημοσίου και στις 29 Νοεμβρίου οι μισθοί του πρώτου δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου.

 

Στο διήμερο 13 -14 Δεκεμβρίου πρέπει να γίνει η εξόφληση της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου, στις 16 Δεκεμβρίου να καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων για υπαλλήλους και συνταξιούχους και στις 21 Δεκεμβρίου να καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου.

 

Στη μάχη με το χρόνο, το Δημόσιο υπολογίζει κατ’ αρχήν στα περίπου 12,8 δισ. ευρώ των εσόδων, που αντιστοιχούν στο τελευταίο δίμηνο.

 

Ως εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στο τραπέζι, το «πάγωμα» των πληρωμών σε τρίτους με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να διαμορφώνονται ήδη στα 6,5 δισ. ευρώ, η ταμειακή διευκόλυνση με περίπου 1 δισ. ευρώ από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το «πάγωμα» των υπολοίπων επιστροφών φόρου ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα έκτακτης έκδοσης εντόκων γραμματίων ως έσχατη λύση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το