Τοπικά

Ζητούν επαναφορά του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ

Η επαναφορά του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, η διατήρηση του στεγνού θεραπευτικού μοντέλου των προγραμμάτων του χωρίς κανένα υποκατάστατο, η γενναία χρηματοδότηση των δομών του και οι μόνιμοι διορισμοί θεραπευτικού προσωπικού, αποτελούν πάγιες θέσεις του Συλλόγου Φίλων, Εθελοντών και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Πιλότος. Με αφορμή της 26η Ιουνίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο Σύλλογος απευθύνθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στην κοινωνία της Μαγνησίας, προκειμένου να την κάνει αρωγό στην προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ Πιλότος για την πρόληψη και την θεραπεία των εξαρτήσεων. Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Κατερίνα Μαυρογιαννάκη, σκοπός του είναι η υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη σχέσεων και συνθηκών ζωής στη βάση των ίσων ευκαιριών για όλους. Παράλληλα σημείωσε ότι ο Σύλλογος είναι ανοιχτός στην κοινωνία και κάλεσε όσους θέλουν να τον πλαισιώσουν.

“Από το 2019 που άρχισε μία προσπάθεια για παρέμβαση στο έργο του ΚΕΘΕΑ και για αλλοίωση του με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατάργησε το αυτοδιοίκητο και στη συνέχεια με το προσχέδιο νόμου που ουσιαστικά βάζει σε κίνδυνο το θεραπευτικό μοντέλο του προγράμματος μέσα από τις κοινότητες, ο Σύλλογος μας και οι υπόλοιποι 13 σε όλοι την Ελλάδα από κοινού δράσαμε με τηλεδιασκέψεις μεταξύ μας αλλά και με τον διορισμένο πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ και την Υφυπουργό Υγείας για να καταθέσουμε και εμείς τις απόψεις μας. Έχουμε καταλήξει σε θέσεις και τις διεκδικούμε” δήλωσε η κ. Μαυρογιαννάκη σημειώνοντας ότι έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία δημιουργίας πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων Φίλων, Εθελοντών και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ.

Εξηγώντας τις θέσεις του Συλλόγου, ο γενικός γραμματέας Παντελής Μαστρογιάννης επισήμανε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καταργεί ουσιαστικά την αυτονομία του ΚΕΘΕΑ και διορίστηκε διοικητικό συμβούλιο με μισθό. “Το νέο Δ.Σ. όρισε μια επιτροπή η οποία συνέταξε ένα προσχέδιο νόμου και θα το φέρει στη Βουλή χωρίς καμία διαβούλευση με τους εργαζόμενους, με τα μέλη και με τον κόσμο του ΚΕΘΕΑ. Το προσχέδιο αλλάζει το θεραπευτικό μοντέλο, δημιουργεί καινούργια προγράμματα που δεν έχουν τον χαρακτήρα και το βάθος των παλιών, συγχωνεύει ανόμοια πράγματα και δομές, δημιουργεί ένα κεντρικό γραφειοκρατικό μηχανισμό. Έχουμε μία κρατικοποίηση που θυμίζει παλιές εποχές. Διογκώνεται έτσι ο διοικητικός μηχανισμός των κεντρικών υπηρεσιών, δημιουργούνται διευθύνσεις, υποδιευθύνσεις και 25 τμήματα. Σχεδιάζονται όλα σε κεντρικό επίπεδο στην Αθήνα” Επισήμανε ακόμη ότι αυτός ο κεντρικός αυστηρός έλεγχος δείχνει έναν φόβο πως κάτι δεν θα πάει καλά και πως η Πολιτεία δεν εμπιστεύεται τους ανθρώπους που δίνουν αγώνα εδώ και χρόνια μέσα στις δομές.
Τα μέλη του Δ.Σ. αναφέρθηκαν και στη δράση του Συλλόγου που μέσα στις συνθήκες της πανδημίας κατόρθωσε να κάνει γνωστή την παρουσία του σε ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της Μαγνησίας, να ανοίξει τις πόρτες του προγράμματος και σε ανθρώπους που βρήκαν μέσα από τις δράσεις του νόημα για μια ζωή με αξίες, αλληλεγγύη και ποιότητα. Ακόμη ο Σύλλογος πήρε θέσεις σε κοινωνικά θέματα μαζί με άλλους φορείς, οργάνωσε μπαζάρ βιβλίου, βιβλιοπαρουσιάσεις, συμμετείχε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις με άλλους φορείς και ανέπτυξε δράσεις, οι οποίες συνεχίζονται έως και σήμερα.

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Υπάρχουν πολλά να σας πω» – Όταν ο Τόλκιν έστελνε γράμματα στα τέσσερα παιδιά του, ως άλλος Άι Βασίλης

Στις 24 Δεκεμβρίου του 1920, ο γνωστός μας από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» Τζ. Ρ.Ρ.…

24 Δεκεμβρίου 2023

Πόλη – φάντασμα η Βηθλεέμ: «Δεν έχουμε ξαναδεί Χριστούγεννα σαν κι αυτά»

Ένα πέπλο θλίψης καλύπτει τη Βηθλεέμ, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο…

24 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλης Καρράς: Η τελευταία επιθυμία του τραγουδιστή – Πού θα γίνει η κηδεία του

Ο Βασίλης Καρράς έπειτα από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και καιρό, έφυγε από…

24 Δεκεμβρίου 2023

Ο «μαραθώνιος» για να σωθεί ο 14χρονος από την Άρτα που κατέρρευσε στα κάλαντα – Χρειάστηκε να φτάσει στην Αθήνα για ΜΕΘ

Από τέσσερα νοσοκομεία χρειάστηκε να περάσει το παιδί που παρουσίασε εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ είχε βγει…

24 Δεκεμβρίου 2023

Θρήνος: Αυτός είναι ο 22χρονος που σκοτώθηκε σε φρικτό τροχαίο έξω απ’ τη Λάρισα – Αύριο το στερνό «αντίο» στον Τύρναβο

Τεράστια θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία του Τυρνάβου ο άδικος χαμός του 22χρονου Θεόδωρου Γεωργάκη…

24 Δεκεμβρίου 2023

Δωρεάν μονοήμερη εκπαίδευση ορειβατικού σκι για παιδιά, νέους και νέες του Δήμου Ελασσόνας στον Όλυμπο

Ως φυσικό επακόλουθο της θεματικής γιορτής «Ημέρα Βουνού στην Ελασσόνα» έρχεται η εκπαίδευση στο Ορειβατικό…

24 Δεκεμβρίου 2023