Τοπικά

Υποτροφίες σε φοιτήτριες μητέρες που αρίστευσαν

Υποτροφίες σε τρεις φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που αριστεύουν στις σπουδές τους απένειμε χθες η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου συνεχίζοντας έτσι ένα θεσμό που διαρκεί εδώ και αρκετά χρόνια.
Η πανηγυρική εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, διοργάνωσαν από κοινού χθες το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου.
Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλία του Δημήτρη Καραμπερόπουλου, διδάκτορα Ιστορίας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, με θέμα «Μετά πολλούς αιώνες Ρήγας ο Βελεστινλής σπύρει τον σπόρον της Ελευθερίας…».
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγινε η απονομή υποτροφιών σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου. Οι υποτροφίες είναι ευγενική χορηγία της οικογένειας του αείμνηστου δωρητή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, Ζαχαρία Σακκή.
Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών τόνισε πως φέτος για φορά η απονομή των υποτροφιών έγινε μόνο με κριτήριο της αριστείας. Οι υποτροφίες αυτές είναι ένας θεσμός πλέον. Η ισραηλιτική κοινότητα εδώ και χρόνια προσπαθεί να συμβάλλει στην πρόοδο της πόλης. Ειδικά για το πανεπιστήμιο πιστεύουμε ότι πρέπει να το ενισχύσουμε, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους νέους, τους φοιτητές που φέρνουν ζωή στην πόλη».
Από την πλευρά του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης ανέφερε πως «από το 2009 προσφέρονται οι υποτροφίες από την ισραηλιτική κοινότητα και είμαστε ευγνώμονες στην κίνηση αυτή η οποία στηρίζει τους φοιτητές και την εκπαιδευτική κοινότητα».
Στη συνέχεια τον λόγο οι τρεις φοιτητές και φοιτήτριες που έλαβαν την υποτροφία.
Η κ. Μαρία Καποδίστρια, μητέρα ενός παιδιού με το οποίο είχε δώσει μαζί πανελλαδικές εξετάσεις πριν μερικά χρόνια σπουδάζει στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Φοιτώντας στο τέταρτο έτος φέτος συγκέντρωσε βαθμό 9,6, μια πολύ υψηλή επίδοση που δείχνει την αγάπη της για αυτό που σπουδάζει.
«Πραγματικά χαίρομαι που σπουδάζω στο τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Αγαπώ τα παιδιά και μου αρέσει αυτό που κάνω. Μάλιστα ελάχιστες είναι οι φορές που δεν έχω παρακολουθήσει κάποιο μάθημα. Τις διδασκαλίες στο πανεπιστήμιο δεν θέλω να τις χάνω».
Παράλληλα ευχαρίστησε την ισραηλιτική κοινότητα για την χειρονομία της με τις υποτροφίες.
Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε η κ. Σοφία Παπαμαργαρίτη που φοιτά στο πέμπτο έτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ενώ παράλληλα εργάζεται στην εφορεία αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Μητέρα δύο παιδιών, εργαζόμενη και φοιτήτρια τονίζει πως ο συνδυασμός είναι δύσκολος, αλλά τα καταφέρνει, επειδή αγαπά το αντικείμενο των σπουδών της. Και τα καταφέρνει πολύ καλά, καθώς συγκέντρωσε βαθμολογία 9,36. «Αν σου αρέσει κάτι, αποφασίζεις να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα που μπορεί να εξαντλητικό, και προχωράς» ανέφερε.
Και η ίδια παρακολουθεί συνεχώς τα μαθήματα, ενώ πιστεύει πως το πτυχίο είναι ένα σημαντικό εφόδιο και για τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις.
Ο φοιτητής του Τμήματος Ιατρικής Δημήτρης Πλιάτσικας από τη Λάρισα με βαθμολογία 9,3 έλαβε επίσης την υποτροφία. Φοιτώντας στο έκτο έτος θέλει να ακολουθήσει την ειδικότητα της οφθαλμολογίας. «Η ιατρική είναι μια σχολή την οποία πρέπει να αγαπάς για να μπορεί να την τελειώσεις. Γιατί η εκπαίδευση είναι σημαντική».
Μάλιστα αναφερόμενος στην υποτροφία και το χρηματικό ποσό που τη συνοδεύει, είπε πως «είναι σημαντικό για κάθε φοιτητή. Αλλά πέρα από το ποσό, η υποτροφία μας δίνει τη δύναμη για να συνεχίσουμε, είναι μια επιβράβευση των προσπαθειών μας».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μηνύματα κατά του ρατσισμού από μαθητές 8ου ΓΕΛ Βόλου

  Την πεποίθηση πως τα περιστατικά ρατσισμού στο σχολείο και ειδικά στο Λύκειο είναι περιορισμένα…

22 Μαρτίου 2024

Στο 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας ο επίσημος εορτασμός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την 25η Μαρτίου

  Το 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας τιμώντας τους ήρωες της Επανάστασης του 1821, αναλαμβάνει τον…

22 Μαρτίου 2024

Πιλοτική μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο

Πιλοτική μονάδα δέσμευσης διοξειδίου άνθρακα θα εγκατασταθεί στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο, όπως τονίστηκε…

22 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΚΟΥΡΑ

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού…

22 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΑΙΡΗΣ ΝΑΟΥΜ

Με τη συμπλήρωση σαράντα ημερών από τον θάνατο της λατρευτής μας συζύγου, μητέρας, αδελφής και…

22 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού…

22 Μαρτίου 2024