Τοπικά

Μηνύματα κατά του ρατσισμού από μαθητές 8ου ΓΕΛ Βόλου

 

Την πεποίθηση πως τα περιστατικά ρατσισμού στο σχολείο και ειδικά στο Λύκειο είναι περιορισμένα και δεν αντιστοιχούν σε όσα ενδεχομένως διαδίδονται, επισήμαναν μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 8ο ΓΕΛ Βόλου που χθες προέβησαν σε μια πρωτότυπη εκδήλωση στην παραλία δίπλα στο Ηρώο.
Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές άπλωσαν στο δάπεδο δύο μεγάλα πανό και πάνω σε αυτά ζωγράφισαν, έγραψαν ποιήματα και συνθήματα, όλα με αντιρατσιστικό περιεχόμενο.
Το σχολείο σε αυτή τη δράση εκπροσώπησαν 25-30 μαθητές που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό τμήμα του Λυκείου.
Η φιλόλογος του 8ου ΓΕΛ Βόλου κ. Βιργινία Αναστασίου ανέφερε πως «σκεφτήκαμε να μη μείνουμε στον κλειστό χώρο του σχολείου, αλλά να βγούμε έξω, όπου οι μαθητές δημιουργούν και καλύτερα, ενώ επικοινωνούν περισσότερο το μήνυμα με τους πολίτες. Στα σχολεία υπάρχει ο μικρότερος ρατσισμός από οπουδήποτε αλλού τόσο μεταξύ των μαθητών, όσο και μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών. Σπάνια θα δει κάποιος φαινόμενα ρατσισμού. Ενδεχομένως ο ρατσισμός μπορεί να είναι η πρόφαση για εκδήλωση βίας, αλλά όχι ως αιτία. Τα παιδιά παρόλες τις δύσκολες συνθήκες που ζουν, αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να σκέφτεσαι με την καρδιά σου. Έτσι οι μαθητές από το καλλιτεχνικό τμήμα του σχολείου ζωγράφισαν, έγραψαν ποιήματα, δημιούργησαν σκίτσα με συνθήματα κατά του ρατσισμού».
Από την πλευρά τους και οι μαθητές υπογράμμισαν την ανάγκη για μια κοινωνία χωρίς ρατσιστικές συμπεριφορές.
Ο μαθητής της Α’ Τάξης Μάρκος Μαρκάκης δήλωσε πως «στις παρέες μας έχουμε μαθητές από διάφορες χώρες και είναι σημαντικό να τους δεχόμαστε όλους».
Ο Γιώργος Γκιοκολάι, με καταγωγή από την Αλβανία, γεννήθηκε στην Ελλάδα και όπως τόνισε, «δεν έχω αντιμετωπίσει τον ρατσισμό. Από μικρή ηλικία έκανα παρέα με παιδιά ελληνικής και αλβανικής καταγωγής και ήμασταν όλοι μια ομάδα. Στα σχολεία ο ρατσισμός μπορεί να είναι περισσότερο στο Γυμνάσιο και όχι στο Λύκειο, όπου οι μαθητές είναι πιο ώριμοι». Μάλιστα τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχουν βία και ρατσισμός στα γήπεδα.
Ο μαθητής της Α’ Τάξης Γιώργος Παπαθανασίου ανέφερε πως «ζωγράφισε ένα πρόσωπο που με δύο διαφορετικά χρώματα. Θέλαμε να δείξουμε πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι. Αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία στην παραλία για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να μην αρνούμαστε το διαφορετικό. Άλλωστε όλοι άνθρωποι είμαστε».
Η μαθήτρια της Β’ Τάξης Έλενα Ναουμίδη ανέφερε πως «γράψαμε συνθήματα, ποιήματα, ζωγραφίσαμε, όλα με αντιρατσιστικό περιεχόμενο. Στην κοινωνία μας πιστεύουμε ότι έχουμε φύγει από αυτά τα αρνητικά στερεότυπα και υπάρχει μια αλληλοαποδοχή. Εμείς στην ομάδα μας γράψαμε ένα σύνθημα με τίτλο «να βάζουμε ταμπέλες στα περιτυλίγματα των φαγητών και όχι στους ανθρώπους»».

Share
Ετικέτες: ρατσισμού

Πρόσφατα άρθρα

Στο 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας ο επίσημος εορτασμός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την 25η Μαρτίου

  Το 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας τιμώντας τους ήρωες της Επανάστασης του 1821, αναλαμβάνει τον…

22 Μαρτίου 2024

Πιλοτική μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο

Πιλοτική μονάδα δέσμευσης διοξειδίου άνθρακα θα εγκατασταθεί στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο, όπως τονίστηκε…

22 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΚΟΥΡΑ

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού…

22 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΑΙΡΗΣ ΝΑΟΥΜ

Με τη συμπλήρωση σαράντα ημερών από τον θάνατο της λατρευτής μας συζύγου, μητέρας, αδελφής και…

22 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού…

22 Μαρτίου 2024

Τρισάγιο για τους πεσόντες του ’21 και κατάθεση στεφάνων

  Ο Σύλλογος Πελοποννησίων Νομού Μαγνησίας - «Ο Μωριάς» προσκαλεί τα μέλη και φίλους του…

22 Μαρτίου 2024