Κόσμος

Υπόθεση Lafarge: Μια τσιμεντοβιομηχανία συνεργός σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Κατηγορίες κυρίως για «συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» απαγγέλθηκαν σε βάρος της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge, η οποία κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία –μεταξύ των οποίων την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος– για να διατηρήσει την επιχειρηματική δραστηριότητά της εν μέσω του πολέμου.

Αφού κατέθεσε σήμερα ενώπιον των τριών δικαστών που έχουν αναλάβει αυτή την ασυνήθιστη έρευνα, η Lafarge SA, στην οποία ανήκει το πλειοψηφικό μερίδιο της εμπλεκόμενης συριακής θυγατρικής Lafarge Cement Syria, κατηγορείται επίσης για «χρηματοδότηση τρομοκρατικής επιχείρησης» και «διακινδύνευση της ζωής» πρώην εργαζομένων του εργοστασίου της Τζαλαμπίγια (βόρεια Συρία).

Η απόφαση για την απαγγελία κατηγοριών ακολουθεί την εισήγηση της εισαγγελίας του Παρισιού, διευκρίνισε η δικαστική πηγή. Η Lafarge SA υποβάλλεται σε δικαστικό έλεγχο που περιλαμβάνει εγγύηση 30 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως ήδη είναι σε εξέλιξη άλλη σχετική έρευνα στο Βέλγιο. Η εισαγγελία του Βελγίου δεν κατονόμασε τη Lafarge, περιοριζόμενη να αναφέρει μόνο ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε «από μια κοινή γαλλοβελγική ομάδα» με αφορμή «υποψίες για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης από γαλλική πολυεθνική». Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στην υπόθεση επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στο στόχαστρο των αρχών βρίσκεται όντως ο όμιλος και η έδρα μιας θυγατρικής του στις Βρυξέλλες.

Η έρευνα άρχισε τον Ιούνιο του 2017 και έχει ως στόχο να καθορίσει αν ο όμιλος χρηματοδότησε ορισμένες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να παραμείνει σε λειτουργία, το 2013 και το 2014, παρά τον πόλεμο στη Συρία, η τσιμεντοβιομηχανία της πόλης Τζαλαμπίγια. Οι αρχές θέλουν να μάθουν αν οι υπεύθυνοι του ομίλου γνώριζαν την ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας αλλά και τον κίνδυνο που μπορεί να διέτρεχαν οι Σύροι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας υπέβαλε το περασμένο φθινόπωρο πολλές μηνύσεις εις βάρος της LafargeHolcim, ενώ το ίδιο έχουν κάνει και διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Sherpa, η οποία βασίστηκε σε μαρτυρίες πρώην εργαζόμενων στο εργοστάσιο.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2016 από την εφημερίδα Le Monde που τότε έκανε λόγο για «ανησυχητικές συμφωνίες» μεταξύ της Lafarge Cement Syrie (θυγατρικής της Lafarge στη Συρία) και του Ισλαμικού Κράτους, σε μια περίοδο που οι τζιχαντιστές ενισχύονταν στην περιοχή και κέρδιζαν εδάφη.

Η Lafarge, η οποία συγχωνεύθηκε το 2015 με την ελβετική Holcim, παραδέχθηκε στις αρχές Μαρτίου ότι χρηματοδότησε «έμμεσα» το 2013 και το 2014 ένοπλες οργανώσεις στη Συρία, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιό της στη χώρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το