Ροή

Υποσιτισμένο βρέφος από την Ειδομένη νοσηλεύεται στην Θεσσαλονίκη

Υποσιτισμένο βρέφος, που εντοπίστηκε προ τριημέρου στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας – ΠΓΔΜ, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ στο αστυνομικό τμήμα της Ειδομένης έχουν βρει, τις τελευταίες τρεις ημέρες, προσωρινό καταφύγιο πέντε ασυνόδευτοι ανήλικοι (τρεις από τη Συρία, ένας από το Ιράκ κι ένας από το Πακιστάν, ηλικίας 15 έως περίπου 18 ετών).

Σύμφωνα με τη Σμαρώ Πέγιου, από την Υπηρεσία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ, «είχαμε ούτως ή άλλως πολλές υποθέσεις ασυνόδευτων παιδιών και από τότε που σταμάτησε η ροή των προσφύγων έγιναν ατελείωτες», ανέφερε χαρακτηριστικά η Σμαρώ Πέγιου, επισημαίνοντας πως «όταν τα παιδιά φτάνουν σ’ εμάς, τους παραθέτουμε τις επιλογές που έχουν, αν δηλαδή θέλουν να αιτηθούν ασύλου στην Ελλάδα, να αιτηθούν οικογενειακής επανένωσης στην περίπτωση που έχουν συγγενείς στην Ευρώπη, είτε να επιλέξουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.
Σε ό,τι αφορά το υποσιτισμένο βρέφος που εντοπίστηκε από ανθρώπους της ΑΡΣΙΣ, η Σμ. Πέγιου εξήγησε: «Πρόκειται για ένα βρέφος έξι μηνών, που όμως μοιάζει πολύ μικρότερο. Διακομίστηκε από εμάς στο νοσοκομείο του Κιλκίς, που έκρινε ότι απαιτείτο η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπως κι έγινε, ενώ εξασφαλίσαμε και στον πατέρα φιλοξενία σε ξενοδοχείο της πόλης προκειμένου να μπορέσει να είναι κοντά του».

Δεν επαρκούν οι δομές φιλοξενίας

Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει προκύψει, είναι ότι οι δομές έχουν γεμίσει και τα παιδιά -όταν μπαίνουν στη διαδικασία της προστατευτικής φύλαξης, των ιατρικών εξετάσεων και στη συνέχεια της τοποθέτησής τους σε ξενώνα- όλο αυτό απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα.
«Παλαιότερα, το διάστημα αυτό ήταν πολύ μικρότερο, καθώς υπήρχαν περισσότερες κενές θέσεις στους ξενώνες. Τώρα, απαιτούνται δέκα ακόμη και δεκαπέντε ημέρες και είναι απαράδεκτο να μένει ένα παιδί τόσες μέρες σ’ ένα κελί» επεσήμανε.
Αυτό που, όπως λέει, θα πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει ένας ξενώνας στην Ειδομένη στο πρότυπο αυτών των δομών που λειτουργούν στα νησιά. «Υπάρχουν μεταβατικές δομές στα νησιά, όπου φιλοξενούνται τα παιδιά όσο διάστημα διαρκεί η προστατευτική φύλαξη, ώστε να μην είναι μέσα στο κρατητήριο. Αυτό θα απεγκλωβίσει και την ίδια την αστυνομία και οι συνθήκες θα είναι πολύ καλύτερες για τα παιδιά. Είναι αδιανόητο να είναι ένα παιδί πίσω από τα κάγκελα, χωρίς να έχει κάνει τίποτα» εξήγησε η Σμαρώ Πέγιου.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Όχι» στη μετατροπή της Μαγνησίας και της Λάρισας σε «Σούδα» της Κεντρικής Ελλάδας

Ένα μεγάλο «όχι» στη μετατροπή της Μαγνησίας και της Λάρισας σε «Σούδα» της κεντρικής Ελλάδας…

12 Μαρτίου 2024

Οδηγός λεωφορείου τράβηξε χειρόφρενο επειδή επιβάτης μιλούσε δυνατά – «Έφτασα στα όριά μου»

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε λεωφορείο του ΟΑΣΑ όταν οδηγός τράβηξε χειρόφρενο και άφησε το…

12 Μαρτίου 2024

Οικογενειακή τραγωδία στο Ηράκλειο: Ξαδέλφια σκοτώθηκαν στο ίδιο σημείο με διαφορά 7 ετών

Ένα τραγικό παιχνίδι έπαιξε η μοίρα σε μια οικογένεια στην Κρήτη που θρήνησε στην άσφαλτο,…

12 Μαρτίου 2024

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

Συμπληρωματική μήνυση ζητώντας να αποδοθεί σε όσους θεωρούν ότι εμπλέκονται στην τραγωδία, το κακούργημα της…

12 Μαρτίου 2024

Νέα ανθρωπιστική αποστολή του «Εσταυρωμένου» στη νέα φυλακή Δράμας

Μετά από παράκληση του διευθυντή και της κοινωνικής υπηρεσίας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Δράμας, το διοικητικό…

12 Μαρτίου 2024

Στο σφυρί η μεγαλύτερη εισπρακτική εταιρεία

Ενα μικρό χωριό στα σύνορα της Αχαΐας με την Ηλεία είχε γίνει πριν από μια…

12 Μαρτίου 2024