Πολιτισμός

«Η Υπόσχεση του Νεκρού Αδελφού» στη Γιορτή Πολυγλωσσίας

Η «Θεατρική Σκηνή Δικηγόρων Βόλου & Συνεργαζομένων – Αθέμιτος», συμπληρώνοντας 20 χρόνια ζωής και δράσης, ετοιμάζει την 22η παραγωγή της, που βασίζεται στον δημώδη θρύλο (παραλογή) «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού».
Θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το σύνθετο αυτό μουσικοθεατρικό δρώμενο στη Θεσσαλονίκη στην 5η Γιορτή Πολυγλωσσίας, που θεσμοθέτησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή αλλόγλωσσων κοινοτήτων της πόλης, την Κυριακή 28 Μαΐου και ώρα 2 μ.μ.
Το τραγούδι του Νεκρού Αδελφού («Μάνα με τους εννιά σου γιους και με τη μια σου κόρη…») απαντάται σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων και τις αντίστοιχες βασικές τους γλώσσες και συνηθέστερα σε πάνω από μία παραλλαγές.
Η παράσταση θα τιτλοφορείται «Η Υπόσχεση» (του νεκρού αδελφού) και εκτός της ποίησης, του μέλους και της δράσης, περιέχει το εγχείρημα της πρόταξης και της σύντομης έστω αναφοράς, στο πλάτος και το εύρος της παραλογής στην Ελλάδα και τις γείτονες χώρες, στις γλώσσες τους, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.
Ο Κωσταντής κι η Αρετή (Ελλάδα), ο Κοσταντίν κι η Δοκίνα ή Γκαρεντίνα (Αλβανία), ο Γιόβαν και η Γιέλιτσα (Σερβία, ΠΓΔΜ), ο Λάζαρ κι η Πετκάνα (Βουλγαρία) και Δημητάρ κι η Βόικα (Ρουμανία) έχουν κοινά στοιχεία: Το δέλεαρ της αναζήτησης νέων τόπων, αλλά και το άγχος της ξενιτιάς, τα τυπικά τελετουργικά του γάμου και της κηδείας, την παρουσία του Θείου, αλλά με στοιχεία αντικανονικά – παγανιστικά θα λέγαμε και κυρίως προτάσσουν την εφαρμογή του άγραφου ηθικού Νόμου, που πρέπει να τηρείται πέρα και μέσα από οποιεσδήποτε αντιξοότητες. Όταν κάποιος υπόσχεται πρέπει να το πληρώνει. Ο λόγος, η μπέσα.
Μετά την πρώτη της εμφάνιση, στη Θεσσαλονίκη και στο πλαίσιο της Γιορτής Πολυγλωσσίας, η παράσταση, αφού παρουσιαστεί στον Βόλο και γύρω πόλεις, σκοπεύει να ταξιδέψει όσο πιο πολύ και πιο μακριά γίνεται…
Βρίσκεται υπό την αιγίδα και την οικονομική αρωγή του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και τη συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Κοσμάς Αλέξανδρος, σκηνικά: Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνίς», μουσική – διδασκαλία: Σουλτάνης Γρηγόρης.
Συμμετέχουν ως ηθοποιοί: Μίλτος Φωτεινάκης, Ξενία Κουτσιμάνη, Αριστέα Χριστάκη, Ελένη Ευτυχίδου, Μαρία Καργαδούρη, η μικρή Παναγιώτα Γαρουφαλή, Δημήτρης Κουτσοδημήτρης, Τούλα Κεκάτου, Όλγα Γεωργοπούλου, Βαγγέλης Κουκουγιάννης, Αλέξανδρος Κοσμάς, Όμηρος Κάπρι.
Μουσικοί: Γεωργαλιός Ζήσης (κλειδοκύμβαλο), Παπαγιάννη Στεφανία (νταούλι, κρουστά).
Τραγούδι: Καργαδούρη Μαρία.

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΠΑΕ Νίκη: Καμία σχέση με την παράνομη μετάδοση του αγώνα με την ΑΕΛ

Μεγάλο ζήτημα έχει γίνει για την παράνομη διαδικτυακή μετάδοση του αγώνα της περασμένης Κυριακής Νίκη-ΑΕΛ,…

29 Μαρτίου 2024

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή σε περιοχές του Βόλου

Ειδοποιούνται οι κάτοικοι των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ…

29 Μαρτίου 2024

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βελεστίνου εθελοντές της ΛΕΔ Μαγνησίας

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βελεστίνου σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κάναμε εκπαίδευση Βασικής Υποστήριξης Ζωής ΚΑΡΠΑ…

29 Μαρτίου 2024

Βαλτιμόρη: Ξεκίνησαν οι εργασίες για την απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας που κατέρρευσε

Γερανοί άρχισαν χθες, Πέμπτη, να φτάνουν στη Βαλτιμόρη, στις ανατολικές ΗΠΑ, στο πλαίσιο των προσπαθειών…

29 Μαρτίου 2024

Ηλεία: Κλείνουν όλα τα σχολεία προληπτικά μετά τον ισχυρό σεισμό

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας,…

29 Μαρτίου 2024