Τοπικά

Υποψήφιοι για βραβείο 100.000 δολαρίων ο Δημήτρης Κουρέτας του Π.Θ. και η ομάδα του

Ο καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας Δημήτριος Κουρέτας, είναι ανάμεσα σε αυτούς που επελέγησαν την προηγούμενη εβδομάδα, να είναι υποψήφιοι για το Βραβείο Καινοτομίας Τροφίμων Arrell Food Institute του Καναδά.
Οι υποψηφιότητες ήταν πολλές από διάφορες χώρες και τους υποψήφιους πρότειναν Πανεπιστήμια διαφόρων χωρών. Τον Ελληνα υποψήφιο πρότεινε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα το εργαστήριο Βιoλογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών .
Ο Δημήτρης Κουρέτας είναι καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα και έχει διακριθεί πολλές φορές για τη δημιουργία μιας πρότυπης εργαστηριακής ερευνητικής μονάδας στην Ευρώπη.

Το ινστιτούτο τροφής Arrell βραβεύει κάθε χρόνο δύο επιστήμονες σε αναγνώριση της παγκόσμιας ερευνητικής συμβολής τους στα πεδία της διατροφικής καινοτομίας και βελτίωσης της υγείας με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο. Το βραβείο είναι ύψους 100.000 Καναδικά δολάρια.
Ο καθηγητής Δ. Κουρέτας και η επιστημονική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουν πολλές φορές αναγνωριστεί τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο για την επιστημονική τους έρευνα όσο και για την επιχειρηματική της υλοποίηση.

Με χρηματοδότηση από εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα η ερευνητική ομάδα του κυρίου Κουρέτα διεξάγει βασική και εφαρμοσμένη έρευνα με σκοπό την διαλεύκανση των μηχανισμών δράσης βιοδραστικών μορίων, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και απώτερο σκοπό την δημιουργία βιολειτουργικών τροφίμων με σαφή ισχυρισμό βελτίωσης της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού. Η δημιουργία βιολειτουργικών τροφίμων με βάση το αιγοπρόβειο τυρόγαλα, καθώς και η δημιουργία ενός καινοτόμου εξοπλισμού μέτρησης των αντιοξειδωτικών στο αίμα αποτελούν δύο από τις πολλές καινοτομίες του εργαστηρίου του κυρίου Κουρέτα και είναι προτεινόμενες για το διεθνές βραβείο του Arrell Food Institute.

Η πρόταση της συγκεκριμένης υποψηφιότητας του καθηγητή Κουρέτα έγινε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε αναγνώριση της εξαιρετικής του επιστημονικής έρευνας, της ακούραστης προσπάθειας του να προάγει την επιστημονική και δημόσια αντίληψη σχετικά με την ανθρώπινη διατροφή και την παραγωγή και κατανάλωση φαγητού και της αφοσίωσης του στο να αξιοποιεί τα επιτεύγματα του με τρόπο τέτοιο ώστε να εξαλείφει πολλές από τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης που έχει χτυπήσει την Ελλάδα.

Πηγή: onlarissa.gr

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κλιμάκιο της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής στην Αράχωβα για το χάσκι – Εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την υπόθεση του βασανισμού του χάσκι Όλιβερ και…

7 Δεκεμβρίου 2023

Αφήνουν κάτω τις πένες τους οι εργαζόμενοι της Washington Post: Απεργία για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post και καλούν τους…

7 Δεκεμβρίου 2023

Ερντογάν στο Χ για την επίσκεψη στην Αθήνα: Ελπίζω με την Ελλάδα να γίνουμε παράδειγμα στον κόσμο

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Χ ο Τούρκος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της…

7 Δεκεμβρίου 2023

Κασσελάκης: Ο Ερντογάν μίλησε για «τουρκική» μειονότητα – Διευκρινίσεις ότι η Διακήρυξη που υπεγράφη κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας

«Στηρίζω σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου. Είναι συνεπώς θετική…

7 Δεκεμβρίου 2023

Eορταστική βόλτα στον Χριστουγεννιάτικο Βόλο με το γιορτινό τρενάκι των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου

Ξεκινάει να σφυρίζει από αύριο Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου το γιορτινό τρενάκι των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου…

7 Δεκεμβρίου 2023

Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: Απίστευτες αποκαλύψεις για τον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο – Είχε αλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητας του

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο της 43χρονης στη…

7 Δεκεμβρίου 2023