Κόσμος

Υπό εξαφάνιση το 67% των ζώων

Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της σταδιακής μαζικής εξαφάνισης ζώων είναι ο πλανήτης Γη, για πρώτη φορά από τότε που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, προειδοποιεί η έκθεση Living Planet, η οποία διεξήχθη από το WWF και τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL).

Σύμφωνα με την έκθεση, το διάστημα από το 1970 μέχρι το 2012 η μείωση του πληθυσμού ανερχόταν στο 58%. Με τον σημερινό ρυθμό -ο οποίος είναι κατά 100 φορές ταχύτερος απ’ ό,τι θεωρείται φυσιολογικό- προβλέπεται ότι το ποσοστό αυτό μέχρι το 2020 θα αγγίξει το 67%. Είναι δηλαδή μεγαλύτερος απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια ορισμένων από τις 5 προηγούμενες μαζικές εξαφανίσεις που έχουν συμβεί στην ιστορία της Γης.
Αναλύοντας τα δεδομένα από 3.706 είδη ζώων στο πλαίσιο της πιο περιεκτικής, όπως χαρακτηρίστηκε, μελέτης για την κατάσταση της άγριας ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο, διαπιστώθηκε πως τα είδη που βρίσκονται υπό εξαφάνιση ποικίλλουν, από τους αφρικάνικους ελέφαντες, τις φάλαινες, τους γορίλες, έως τους σκαντζόχοιρους, τα χέλια και τις πεταλούδες.
Ωστόσο, τις μεγαλύτερες απώλειες υφίστανται τα ζώα σε λίμνες, ποτάμια και υδροβιότοπους. Σε αυτά τα είδη του γλυκού νερού η απώλεια φθάνει το 81% από το 1970, εξαιτίας της μόλυνσης των ποταμών, την κατασκευή χιλιάδων φραγμάτων που εμποδίζουν τη μετανάστευση, αλλά και την κλιματική αλλαγή.

Το 1995 υπήρχαν 17.000 γορίλες του Γκράουερ. Σήμερα ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί στους 3.800

Εξάλλου, η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αυτή που ευθύνεται για τις αλλαγές στον πλανήτη και ήδη οι γεωλόγοι χρησιμοποιούν τον όρο «Ανθρωπόκαινο» (Anthropocene) για να περιγράψουν αυτήν την περίοδο της ιστορίας της Γης, δεδομένου πως τα απολιθώματα των τόσο πολλών εξαφανισμένων ζώων πρόκειται μία ημέρα να δημιουργήσουν ένα αισθητό, παγκόσμιο πρόβλημα στην εξέλιξη του πλανήτη.
Ο δρ Μάικ Μπάρετ, επικεφαλής στο κομμάτι της επιστήμης και της πολιτικής της WWF-UK, δήλωσε: «Για πρώτη φορά ύστερα από 65 εκατομμύρια χρόνια, αντιμετωπίζουμε μία παγκόσμια μαζική εξαφάνιση της άγριας ζωής. Ο άνθρωπος αγνοεί πως η παρακμή των υπόλοιπων ειδών λειτουργεί εις βάρος του. Η ισορροπία σε όλα τα είδη είναι το βαρόμετρο το οποίο στηρίζει το ανθρώπινο είδος στον κόσμο».

Οπως εξάλλου τόνισε ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός διευθυντής του διεθνούς WWF, «η βιοποικιλότητα αποτελεί το θεμέλιο της υγείας των δασών, των ποταμών και των θαλασσών μας. Εάν εξαφανιστούν τα είδη, τα οικοσυστήματα αυτά θα καταρρεύσουν μαζί με τον καθαρό αέρα, το νερό, τα τρόφιμα και τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες που μας παρέχουν».

Επιπλέον, η έκθεση του WWF καταδεικνύει την ανάγκη επανεξέτασης του τρόπου που παράγουμε, καταναλώνουμε, τον τρόπο που μετράμε την επιτυχία, καθώς επίσης την αξία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η δερματοχελώνα είναι το μεγαλύτερο είδος χελώνας

Aπαιτούμενες αλλαγές
Οπως υπογραμμίζεται, η επαρκής προστασία του περιβάλλοντος παράλληλα με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη απαιτεί μια επείγουσα συστημική αλλαγή από τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις, προκειμένου να περάσουμε από μια κοντόφθαλμη σε μια οραματική προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη την αξία των μελλοντικών γενεών. «Γνωρίζουμε πώς να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση. Είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι ίδιοι οι πολίτες να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, καταναλώνουμε και αντιλαμβανόμαστε την αξία του φυσικού περιβάλλοντος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ Μπάρετ.

Επίσης, η έκθεση δίνει έμφαση στη θετική δυναμική που χτίζεται από τις πρόσφατες παγκόσμιες συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ειδικότερα, η έκθεση αναγνωρίζει την Ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη ως βασικό οδηγό για τη λήψη αποφάσεων που μπορεί να διασφαλίσει ότι το περιβάλλον αποτιμάται εξίσου με τα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα.

Πηγή: Έθνος

Share
Ετικέτες: εξαφάνισηζώα

Πρόσφατα άρθρα

Έσπασαν με κλωτσιά το τζάμι της καμπίνας οδηγού του ΟΑΣΘ όταν τους έκανε παρατήρηση επειδή άναψαν τσιγάρο

Ένα ακόμα βίαιο περιστατικό με θύμα οδηγό του ΟΑΣΘ, σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα…

27 Νοεμβρίου 2023

Αλ.Μεϊκόπουλος:«Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας η εκβάθυνση του Λιμανιού του Βόλου μετά τις πλημμύρες»

Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την τοπική οικονομία χαρακτήρισε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική…

27 Νοεμβρίου 2023

Iνδία: Με χειροκίνητα τρυπάνια η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 41 εργατών από σήραγγα

Μηχανικοί του ινδικού στρατού θα αρχίσουν το σκάψιμο με χειροκίνητα τρυπάνια για να καταφέρουν να…

27 Νοεμβρίου 2023

Μαγιορκίνης: «Σαρώνει» την Κίνα πνευμονία με περίεργα συμπτώματα – Υπάρχουν φόβοι για την Ελλάδα;

Για την έξαρση ενός τύπου πνευμονίας μίλησε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής…

27 Νοεμβρίου 2023

Σήμερα η Cyber Monday – Τι να προσέξετε στις αγορές σας

Η Cyber Monday είναι γνωστή αποκλειστικά για τις online αγορές. Μπορεί η ημέρα των μεγάλων…

27 Νοεμβρίου 2023

Διημερίδα από το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης με θέμα «Θέατρο και Δημοκρατία: εκπαιδευτικές, κοινωνικές και καλλιτεχνικές προσεγγίσεις»

Η δημοκρατία, όπως σημειώνει ο Dewey (2016) , «είναι πρωτίστως ένας τρόπος του κοινωνικού ζην,…

27 Νοεμβρίου 2023