Τοπικά

Ξεκίνησε το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Βόλου – Προβληματισμός για το μέλλον του συνδικαλιστικού κινήματος

Mε τη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση των Αντιπροσώπων ξεκίνησαν σήμερα το απόγευμα οι εργασίες του 21ου συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Βόλου.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θανάσης Παπαδημόπουλος τόνισε πως τα συνδικάτα πρέπει να γίνουν καθοριστικοί συνδιαμορφωτές του μέλλοντος για τις επόμενες γενιές και όχι κομπάρσοι και επισήμανε πως το 21ο Συνέδριο έχει καθαρό ταξικό προοδευτικό προσανατολισμό.
«Το Συνέδριο στοχεύει στο να αναδείξει το ΕΚΒ σε θεσμικό υπερασπιστή των δημοκρατικών αξιών, και με την πάλη του, τις κοινωνικές παρεμβάσεις του και τον φερέγγυο λόγο του, να ισχυροποιήσει όχι μόνο την αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στους ταξικούς αντιπάλους (Κεφάλαιο, Κυβέρνηση, Δανειστές), αλλά και σε κάθε φασιστική έκφανση ή μόρφωμα, που, με άλλοθι την κρίση και τα δεινά των εργαζομένων, «επαγγέλλεται» έναν άλλο επικίνδυνο αντιδημοκρατικό, φασίζοντα λόγο και ρόλο.
Μοναδικός εντολέας της Διοίκησής του ΕΚΒ ήταν και θα ξαναείναι η ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης των εργαζόμενων» ανέφερε στην ομιλία του.

Ο κ. Παπαδημόπουλος τόνισε πως το συνδικαλιστικό κίνημα πορεύεται με μαύρο τοπίο και τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι η μείωση των αποδοχών και η εργασιακή ανασφάλεια. Χαρακτήρισε καταστροφικές και υφεσιακές τις πολιτικές των μνημονίων και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση επισημαίνοντας πως στα 3,5 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία έφερε βασικά πλήγματα στον κόσμο της εργασίας και πρόσθεσε πως η επόμενη φάση της ελληνικής κρίσης αρχίζει τώρα.

Απορρύθμιση της αγοράς εργασίας
«Περισσότεροι από 9 στους 10 εργαζόμενους στην Ελλάδα έχουν απωλέσει τις αποδοχές τους, ή υποστεί, επί το δυσμενέστερο, αλλαγές στα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα» δήλωσε ο κ. Παπαδημόπουλος και αναφέρθηκε στη Μαγνησία κάνοντας λόγο για τριτοκοσμικές συνθήκες που εξαπλώνονται σε κάθε χώρο δουλειάς, για εφιαλτικές καταστάσεις φτώχειας και εξαθλίωσης που πλήττουν ολοένα και περισσότερες οικογένειες.
Αναφέρθηκε επίσης στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και σημείωσε πως υπολειτουργεί ενώ το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας στη Μαγνησία εκπέμπουν δραματικό S.O.S

Ασφαλιστικό μπάχαλο
Ο πρόεδρος του ΕΚΒ κατήγγειλε την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνική ασφάλιση, μίλησε για χάος αναφορικά με τον ΕΦΚΑ και πρόσθεσε πως η χορήγηση των συντάξεων έχει «τελματώσει»
«Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την επαναφορά του αυτόνομου Ασφαλιστικού μας Φορέα και για την αναβάθμιση των Ιατροφαρμακευτικών και Ασφαλιστικών Υπηρεσιών, για τις οποίες τόσα χρήματα καταβάλλουμε ασταμάτητα ως εισφορές».

Ο κ. Παπαδημόπουλος ανέφερε ακόμη πως η Διοίκηση του ΕΚΒ βρέθηκε στο πλευρό κάθε συναδέλφου, προώθησε αιτήματα, στήριξε κινητοποιήσεις και κοινωνικές δράσεις και, βεβαίως, οργάνωσε και μετείχε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, σε Πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο.
Για τη μη ικανοποιητική ανταπόκριση και συμμετοχή στις εκάστοτε κινητοποιήσεις δήλωσε πως η Διοίκηση έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της και έχει κάνει την αυτοκριτική μας.
Επισήμανε πως κεντρικό αίτημα του ΕΚΒ είναι η πλήρης επαναφορά και ενεργοποίηση του καθεστώτος των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων όπως ίσχυε έως το 2010.
Αναφορικά με το ΠΑΜΕ, ο κ. Παπαδημόπουλος μίλησε για «ταξικούς» τραμπουκισμούς σε Εργατικά Κέντρα που προειδοποιούν για έναν επικίνδυνο κατηφορικό δρόμο, που δεν πρέπει, σε καμιά περίπτωση, οι εργαζόμενοι, με την ανοχή τους, και την παθητικότητά τους, να αποδεχθούν και να επιτρέψουν να συνεχίζεται.

Μιλώντας για το Συνδικαλιστικό Κίνημα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης προοδευτικής κοινωνικής πολιτικής αλλά και στην επαναδιαμόρφωση του ιδεολογικού του υπόβαθρου.
«Κάνοντας μπροστάρη το Συνδικάλιστικό Κίνημα, στοχεύουμε στη συνδιαμόρφωση ισχυρού αγωνιστικού Μετώπου ενάντια σ’ αυτήν την κυβερνητική πολιτική των χαρατσιών και των ψευδαισθήσεων» είπε χαρακτηριστικά. Έθεσε μάλιστα το Συνδικαλιστικό Κίνημα σε αγωνιστικό συναγερμό, όχι μόνο για να μην περάσει ο νέος προϋπολογισμός φτώχειας και ανέχειας, αλλά και για να πάρουν οι εργαζόμενοι πίσω όλα όσα τους άρπαξαν. Κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση και πρόσθεσε πως το ΕΚΒ θα δώσει βαρύτητα στην εκστρατεία επαναδόμησης της εμπιστοσύνης των συναδέλφων και των κοινωνικών στρωμάτων απέναντι στο Συνδικαλιστικό Κίνημα.

Η ΔΑΣ
Από τη ΔΑΣ, ο κ. Κώστας Στεργίου  ανέφερε ότι το ΠΑΜΕ δίνει την μάχη με όλες τις δυνάμεις του για τον ταξικό προσανατολισμό του κινήματος που έχει ανάγκη η εργατική τάξη, και όχι για ένα κίνημα καθηλωμένο και προσαρμοσμένο στα θέλω του ΣΕΒ και των κυβερνήσεων.
“Είναι εδώ και παλεύει για ένα κίνημα που θα βάζει μπροστά τα “θέλω” και τα συμφέροντα των εργατών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων” ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ δεν θα υπήρχαν σωματεία που μέσα σε μεγάλες δυσκολίες, με τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, συσπειρώνουν εργαζόμενους, κάνουν συνελεύσεις, συσκέψεις, γυρνάνε στους χώρους δουλειάς, ενημερώνουν, οργανώνουν, κινητοποιούν, απεργούν.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συνεργασίας και δήλωσε πως μέχρι τώρα την πλειοψηφία στο ΔΣ του ΕΚΒ έχουν σε αγαστή συνεργασία οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, με αποτέλεσμα αντί, το ΕΚΒ, να είναι όπλο των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία οργανωτής και καθοδηγητής των αγώνων τους για μια καλύτερη ζωή, αυτό να έχει απαξιωθεί πλήρως στην συνείδησή τους.

Επίσης η παράταξη της ΔΑΣ πρότεινε το Εργατικό κέντρο να υιοθετήσει ψήφισμα κατά της καύσης σκουπιδιών και πετ κοκ από την ΑΓΕΤ αλλά και ψήφισμα ενάντια στις Αμερικανονατοϊκές βάσεις στο Στεφανοβίκειο, στη Λάρισα και σε άλλα σημεία της χώρας.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Tα Σώματα Ασφαλείας και τον Στρατό τίμησε ο Δήμος Νοτίου Πηλίου

Tα Σώματα Ασφαλείας και τον Στρατό τίμησε σήμερα Κυριακή 3 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου…

3 Δεκεμβρίου 2023

Τέμπη: Η συγκινητική ανάρτηση του πατέρα της 28χρονης Ελπίδας που πέθανε στο δυστύχημα – «Αύριο θα έπαιρνε το πτυχίο της»

Το πτυχίο της από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα έπαιρνε η 28χρονη…

3 Δεκεμβρίου 2023

Συγκινητικό βίντεο: «Λύγισε» ο Σβαρτσενέγκερ ακούγοντας τα όσα βίωσε 14χρονη ισραηλινή – Η Χαμάς σκότωσε τον πατέρα της

Εκεί άκουσε την ιστορία της 14χρονης Έλλα Σάνι που κατάφερε να ξεφύγει από τα χέρια…

3 Δεκεμβρίου 2023

Αποτροπιασμός στην Ήπειρο: Πυροβόλησαν αρκούδα με το μικρό της

Ένα αποτρόπαιο περιστατικό συνέβη στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Κοζάνης, όπου διερχόμενοι οδηγοί εντόπισαν νεκρές δυο…

3 Δεκεμβρίου 2023

Ανακάλυψαν νέο είδος αράχνης: Έχει τέσσερα μάτια και νύχια και ζει στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος θαλάσσιας αράχνης που ζει στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής το…

3 Δεκεμβρίου 2023

Τουρισμός για Ολους: Αυξάνονται οι δικαιούχοι και τα ποσά – Ανοίγει τον Ιανουάριο η πλατφόρμα

Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους. Ο β' κύκλος του…

3 Δεκεμβρίου 2023