Κατηγορίες: Οικονομία

World Bank: «Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία ένα Grexit»

Μεγάλο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία θα αποτελέσει μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη όπως εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Καουσίκ Μπασού σε συνέντευξή του προς την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Σε ερώτηση εάν μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως εκείνη που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Καουσίκ Μπασού απάντησε:

«Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι τουλάχιστον αδιανόητο. Στην Ευρώπη επικρατεί σχετική ηρεμία. Η ανάπτυξη είναι μεν αναιμική, εντούτοις αρχίζει να τονώνεται. Μέχρι εδώ όλα καλά. Αλλά: η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα συνιστούσε μεγάλο κίνδυνο».

Σε άρθρο της που επιγράφεται «Ad calendas Graecas – η κρίση θα διαρκέσει» η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στα διάφορα σενάρια γύρω από τις εξελίξεις στην ελληνική κρίση χρέους.

Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Πτώχευση; Grexit ή μήπως άμεσα νέες πιστώσεις; Είναι πιθανό η διένεξη με τους ευρωπαίους εταίρους να συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο και ενδεχομένως να καταλήξει σε εκλογές».

Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης παρατηρεί: «Ακόμα κι αν υπάρχει λύση για τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η δημόσια συζήτηση για το μέλλον της χώρας εκκρεμεί. Το γεγονός ότι η Αθήνα θα χρειαστεί στα μέσα του έτους νέο πρόγραμμα στήριξης μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο.

«Όσο η καγκελάριος θεωρεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ επιλογή χωρίς εναλλακτική λύση, παραμένει εκβιάσιμη, και οι Έλληνες το γνωρίζουν», δηλώνει ευρωπαίος διπλωμάτης. Με αυτό το δεδομένο πολλές χώρες της ΕΕ ελπίζουν στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και νέες εκλογές από τις οποίες θα προκύψει μια νέα πιο «συνεργάσιμη κυβέρνηση».

Στο Grexit αναφέρεται και το γερμανικό περιοδικό Spiegel, με τον επικεφαλής της οικονομικής σύνταξης του γερμανικού περιοδικού Κρίστιαν Ρίκενς να επικαλείται τέσσερις λόγους για τους οποίους δεν αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση.

Πηγή:ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στην κορυφή των πωλήσεων η Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ

Η Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ συνέχισε και το 2023 την ανοδική της πορεία ως μία…

18 Ιανουαρίου 2024

Πράσινη Αριστερά: “Πάλι τα ίδια με τα δέντρα – Η νέα Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει το…θεάρεστο έργο της προηγούμενης”

Ανακοίνωση εξέδωσε το Συντονιστικό Μαγνησίας της Πράσινης Αριστεράς για την κοπή δέντρων στον Κραυσίδωνα. Χαρακτηριστικά…

18 Ιανουαρίου 2024

Υβριδική εκδήλωση επιστήμης & τεχνολογίας Innovent Forum σε συνδιοργάνωση του Π.Θ.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι συνδιοργανωτής του Innovent Forum 2024, της υβριδικής εκδήλωσης που προωθεί και…

18 Ιανουαρίου 2024

Διαδικτυακή διάλεξη Θανάση Ν. Παπαθανασίου:«Φως από τη Βασιλεία του Θεού, στο σήμερα: Το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης στους Πατέρες της Εκκλησίας»

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου και ώρα Ελλάδας 8 μ.μ. πραγματοποιείται η δεύτερη εκδήλωση του κύκλου…

18 Ιανουαρίου 2024

Τιμά τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη η Δ.Ε. μπάσκετ της Νίκης

Εκτός από τα "δελφίνια" της τεχνικής κολύμβησης η Δ.Ε. μπάσκετ της Νίκης θα τιμήσει πριν…

18 Ιανουαρίου 2024

Ρασοφορία Μοναχού και Χειροτονία Διακόνου στην Μητρόπολη Δημητριάδος

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Άνω Λεχωνίων χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος,…

18 Ιανουαρίου 2024