Τοπικά

Διαδικτυακή διάλεξη Θανάση Ν. Παπαθανασίου:«Φως από τη Βασιλεία του Θεού, στο σήμερα: Το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης στους Πατέρες της Εκκλησίας»

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου και ώρα Ελλάδας 8 μ.μ. πραγματοποιείται η δεύτερη εκδήλωση του κύκλου «Η λειτουργία μετά τη λειτουργία», που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας (Οικουμενικό Πατριαρχείο) σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Πρόκειται για την ομιλία του Θανάση Ν. Παπαθανασίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιεραποστολικής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας και Αρχισυντάκτη του περιοδικού «Σύναξη», με τίτλο «Φως από τη Βασιλεία του Θεού, στο σήμερα: Το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης στους Πατέρες της Εκκλησίας».

Η εκδήλωση θα είναι προσβάσιμη διαδικτυακά είτε μέσω της πλατφόρμας Zoom (στη διεύθυνση https://us02web.zoom.us/j/84913433453, με δυνατότητα δωρεάν εγγραφής στη διεύθυνση https://vicariatorthodoxe.fr/inscription-catechese/ ) είτε μέσω του καναλιού της Μητρόπολης Γαλλίας στο YouTube στη διεύθυνση https://www.youtube.com/c/lalettreduvicariat .

Η γλώσσα της εκδήλωσης θα είναι τα ελληνικά με μετάφραση στα γαλλικά.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί και την πρώτη εκδήλωση του τέταρτου κύκλου διαλέξεων «Καιρός του Ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, που θα υλοποιηθεί μέσα στο εαρινό εξάμηνο του 2024.

Η εισήγηση θα επιχειρήσει να εντοπίσει τα κριτήρια τα οποία μας δίνουν οι Πατέρες, και τα οποία έχουν καίρια σημασία και για την εποχή μας. Θα εξετάσει πρώτα απ’ όλα την σχέση της κοινωνικής δικαιοσύνης με την μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Θα υποστηρίξει ότι η έμπρακτη αγάπη, η αλληλεγγύη προς τους αδύναμους και το όραμα μιας δίκαιης κοινωνίας δεν είναι το αντίθετο των μυστηρίων ή κάτι δευτερεύον στην πνευματική ζωή, αλλά –αντιθέτως– ότι αποτελεί όρο των μυστηρίων και βασική παράμετρο της πνευματικής ζωής. Στη συνέχεια θα εξετάσει πώς συγκεκριμένοι Πατέρες της Εκκλησίας προσεγγίζουν την θεσμική κοινωνική αδικία (δηλαδή την δημιουργία αδικίας και αποκλεισμών από το ίδιο το κοινωνικό σύστημα), πώς αξιολογούν την ελεημοσύνη, πώς απαντούν στην πεποίθηση ότι οι ταξικές διαφορές είναι θέλημα Θεού, πώς προσεγγίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και τι έχουν να πουν για την διεκδίκηση αυτών των δικαιωμάτων. Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο αγώνας των χριστιανών για κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί και μαρτυρία για την Βασιλεία την οποία προσδοκούν και στην οποία προσκαλούν τον κόσμο.

O Θανάσης Ν. Παπαθανασίου γεννήθηκε το 1959. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιεραποστολικής, Διαπολιτισμικής Χριστιανικής Μαρτυρίας και Διαλόγου στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Αθήνας. Διδάσκει στο θεολογικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι αρχισυντάκτης του θεολογικού περιοδικού «Σύναξη» και μέλος της European Society for Intercultural Theology and Interreligious Studies. Το έργο του επικεντρώνει στην Ιεραποστολική, τις διαπολιτισμικές σπουδές και την πολιτική θεολογία. Ζει στην Αθήνα με την σύζυγό του Ελένη και τον γιο τους Αρέθα – Αλέξανδρο.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τροχαίο στη Ν.Ιωνία

Τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στη Ν.Ιωνια στη Λεωφόρο Ειρήνης στο ύψος της Καραμπατζάκη. Σύμφωνα…

18 Μαρτίου 2024

Ανατροπή: Πίστευαν για 10 χρόνια ότι λάμβαναν «σήμα» από εξωγήινους αλλά τελικά ήταν φορτηγό!

Λύση στο μυστήριο που εξέταζαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έδωσαν οι ίδιοι, καθώς…

18 Μαρτίου 2024

Λιώνουν στη Βραζιλία: Το αδιαχώρητο στις παραλίες, στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκρασία

Ο καύσωνας που πλήττει τη Λατινική Αμερική από τις αρχές του έτους έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ…

18 Μαρτίου 2024

Κέιτ Μίντλετον: Αμφιβολίες για την υγεία της παρά τη δημόσια εμφάνιση – «Δεν υπάρχουν φωτογραφίες»

Στην αρχή επικράτησε έκπληξη. Στη συνέχεια ενθουσιασμός. Και πλέον η αμφιβολία. Ο λόγος για την…

18 Μαρτίου 2024

Σφοδρή χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες

Σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (17/3) στα Πυργιώτικα του Ναυπλίου. Η ένταση ήταν…

18 Μαρτίου 2024

Ζοφερή εκτίμηση ΟΗΕ: Λιμός έως το Μάιο στη Λωρίδα της Γάζας

Από τώρα έως τον Μάιο αναμένεται λιμός στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου 300.000 άνθρωποι…

18 Μαρτίου 2024