Τοπικά

«Βρόχος» τα υψηλά ενοίκια για τους καταστηματάρχες

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται τα ενοίκια στα εμπορικά καταστήματα του Βόλου με τους καταστηματάρχες να έχουν ένα μόνιμο βραχνά να διαχειριστούν. Ενδεικτικά το ενοίκιο για ένα κατάστημα 50 τετραγωνικών μέτρων επί της οδού Ερμού μπορεί να φτάσει και τα 4.000 ευρώ.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος τόνισε πως στην Ερμού που αποτελεί και τον κύριο δρόμο από την άποψη επισκεψιμότητας και εμπορικού ενδιαφέροντος ένα κατάστημα 40-50 τετραγωνικών μέτρων χρειάζεται περίπου 4.000 ευρώ ενοίκιο. Είναι υψηλά τα ενοίκια. Στην υπόλοιπη αγορά και στα όρια από Αλεξάνδρας μέχρι Δημητριάδος και Ιωλκού μέχρι Άγιο Νικόλαο, ένα κατάστημα επίσης γύρω στα 40-50 τετραγωνικά μέτρα χρειάζεται να δίνει από 1000 ευρώ μέχρι και 2.000 ευρώ, ενοίκιο τον μήνα κατά μέσο όρο. Από εκεί και πέρα σε παράδρομους και σε άλλα σημεία χαμηλότερου ενδιαφέροντος ένα μαγαζί 50 τετραγωνικών μέτρων χρειάζεται να δίνει για το ενοίκιο μεταξύ 500-1000 ευρώ.

Την ίδια ώρα υπάρχουν και αρκετά ξενοίκιαστα καταστήματα στις οδούς Ιωλκού και Καρτάλη, κυρίως από την πλατεία Ελευθερίας και προς την οδό Αναλήψεως.
Σε αυτά τα κομμάτια που το εμπορικό ενδιαφέρον είναι ακόμη χαμηλότερο, τα ενοίκια βρίσκονται και κάτω από τα 500 ευρώ το μήνα.
Ο κ. Οντόπουλος ανέφερε πως «είναι φαινόμενο σε πολλές ελληνικές πόλεις η συρρίκνωση της εμπορικής αγοράς. Οι έμποροι θέλουν να δραστηριοποιούνται σε σημεία που έχουν επισκεψιμότητα, κίνηση, τη λεγόμενη περατζάδα. Και αυτή η ζήτηση καθορίζει και τις τιμές. Για παράδειγμα στην Ερμού υπάρχει το 60% και πλέον της επισκεψιμότητας».
Πάντως το ενδιαφέρον για το στενό κέντρο της εμπορικής αγοράς και την ενοικίαση σημείων παραμένει έντονο.

«Ο Βολιώτης επαγγελματίας δεν προλαβαίνει να υποβάλλει καν προσφορά για ένα κατάστημα στην Ερμού που θα ξενοικιαστεί, καθώς οι συμφωνίες κλείνονται πριν καν διατεθούν, συνήθως από αθηναϊκές αλυσίδες και πολυεθνικές. Υπάρχει και προτίμηση των ιδιοκτητών στα μεγάλα ακίνητα, από 80 έως 100 τετραγωνικά μέτρα, στα ακίνητα «φιλέτα», ως προς τις αθηναϊκές επιχειρήσεις, γιατί θεωρούν ότι θα έχουν σίγουρα το μίσθωμα για να το λάβουν» ανέφερε ο πρόεδρος.
Πάντως η καταβολή του μισθώματος αποτελεί ένα μόνιμο βραχνά για τον έμπορο και των επαγγελματία ευρύτερα. Ο κ. Οντόπουλος σημείωσε πως τα καινούρια συμβόλαια για μίσθωση έχουν κυρίως διάρκεια τριών χρόνων.
Παράλληλα φαίνεται πως κάθε οδός έχει τη δική της φυσιογνωμία. Για παράδειγμα η οδός Δημητριάδος, όπως τόνισε ο κ. Οντόπουλος, έχει καταστήματα που συνδυάζουν το εμπόριο αλλά και τις υπηρεσίες. Οι οδοί Ερμού, Καρτάλη, Αντωνοπούλου, Τοπάλη, διαθέτουν καταστήματα κυρίως με το παραδοσιακό λιανικό εμπόριο, ενώ στην οδό Τάκη Οικονομάκη, κυριαρχεί η εστίαση.
Πάντως στο ευρύτερο κέντρο της εμπορικής αγοράς από Παύλου Μελά μέχρι Αγίου Νικολάου και από Αλεξάνδρας μέχρι Δημητριάδος η πλειοψηφία των καταστημάτων δραστηριοποιείται στο λιανεμπόριο.

Τους τελευταίους μήνες οι έμποροι δέχονται πιέσεις για αύξηση ενοικίων που μπορεί να ξεπερνούν και το 10-20%, καθώς και οι ιδιοκτήτες έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορα ζητήματα. Ωστόσο η εθνική συνομοσπονδία εμπορίου φαίνεται να έχει πετύχει μια ασπίδα προστασίας για τους εμπόρους, ώστε τα μισθώματα να μην ξεφύγουν ακόμη περισσότερο προς τα πάνω.
Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Βόλου ανέφερε πως «βάσει υπουργικής απόφασης για όλο το 2024 το μίσθωμα για την εμπορική δραστηριότητα δεν μπορεί να αυξηθεί πάνω από 3%. Είναι ένα λογικό ποσοστό και η εφαρμογή του εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ενώ βάζει ένα φρένο στις παράλογες απαιτήσεις που είχαν οι ιδιοκτήτες τα τελευταία χρόνια. Είχαμε περιπτώσεις ιδιοκτητών που ζητούσαν αυξήσεις τα τελευταία δύο χρόνια ακόμη και πάνω από 20%, ίσως και 40%. Είναι σημαντικό που μπήκε ένα φρένο στις απαιτήσεις αυτές. Γενικώς το προηγούμενο διάστημα είχαμε ακούσει παράλογες απαιτήσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το