Κόσμος

Βραζιλία: 100 χρόνια σε μεγαλοκτηματία που σκότωνε επιθεωρητές εργασίας

newego_LARGE_t_1101_54593185
Σε 100 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Βραζιλιάνος μεγαλοκτηματίας Νουρμπέρτου Μάνικα, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία στη δολοφονία, το 2004 σε ενέδρα, τριών επιθεωρητών εργασίας και του οδηγού τους, ενώ τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας διεξήγαγαν έρευνα στις εκτάσεις του.

Σχεδόν δώδεκα χρόνια μετά τις δολοφονίες της 28ης Ιανουαρίου 2004 στην Ουναΐ (Μίνας Ζεράις, νοτιοανατολική Βραζιλία), «αποδόθηκε δικαιοσύνη», δήλωσε με ικανοποίηση η εισαγγελέας Μίριαμ Λίμα, όπως ανέφερε χθες Σάββατο ο ειδησεογραφικός ιστότοπος G1.

«Έπειτα από αναρίθμητες προσφυγές για να καθυστερήσει η δίκη επί 11 χρόνια, φθάσαμε εδώ, σε αυτή την ιστορική ημέρα» πρόσθεσε ένας ακόμη εισαγγελικός λειτουργικός, ο Γκουστάβου Τόρες, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του 9ου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στο Μπέλου Οριζόντς, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μίνας Ζεράις.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Μάνικα είχαν ήδη καταστήσει σαφές ότι θα ασκήσουν έφεση στην δικαστική απόφαση και ότι ο πελάτης τους—γνωστός με το προσωνύμιο «ο βασιλιάς των μαύρων φασολιών» στην Ουναΐ—θα παραμείνει ελεύθερος έως ότου εκδικαστεί η προσφυγή τους.

Στην ίδια δίκη, την Παρασκευή, ο επιχειρηματίας Ζουζέ Αλμπέρτου ντε Κάστρου καταδικάστηκε σε 96 χρόνια κάθειρξη διότι ενήργησε ως ενδιάμεσος ανάμεσα στον Μάνικα και τους τρεις pistoleiros—πληρωμένους δολοφόνους—οι οποίοι είχαν δολοφονήσει τους δημόσιους λειτουργούς.

Τα θύματα ερευνούσαν καταγγελίες περί καταναγκαστικής εργασίας στα χωράφια του κτηματία, ο αδελφός του οποίου, ο Αρτέριου Μάνικα, ήταν δήμαρχος της Ουναΐ την εποχή εκείνη. Ο τελευταίος αναμένεται να δικαστεί την 10η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο G1.

Καθώς οι δύο καταδικασθέντες είχαν εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών κατά την έναρξη της διαδικασίας, το χρονικό διάστημα αυτό θα αφαιρεθεί από τις νέες ποινές τους. Τα διαβατήριά τους κατασχέθηκαν, ενώ παράλληλα τους απαγορεύθηκε η έξοδός τους από τη χώρα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το