Ελλάδα

Βουλή: Βαριές κουβέντες – Βενιζέλος: Κοινοβουλευτικός τραγέλαφος

Βαριές κουβέντες ακούγονται στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για θέματα Κανονισμού, με ομοβροντία πυρών της αντιπολίτευσης για την επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής αλλά και τις επιστολές από τους έξι βουλευτές που δήλωσαν την πρόθεσή τους να στηρίζουν στα νομοσχέδια την κυβερνητική πλειοψηφία.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Κοζομπόλη τόνισε ότι «η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής έχει μια παράδοση: βασίζεται σε συναινέσεις και οι αποφάσεις της λαμβάνονται σχεδόν ομόφωνα». Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά είπε «η ίωση του ετεροκαθορισμού της άποψης μεταδόθηκε και στην Επιτροπή» τονίζοντας πως «αυτή η διαδικασιολογία χωρίς ουσία απομακρύνει το ενδιαφέρον των πολιτών».

Και ο Γιάννης Τραγάκης από τη ΝΔ μίλησε για παράδοση συναινετικού κλίματος αποδίδοντας ωστόσο στην επιστολή του πρωθυπουργού την αιτία διχασμού και τορπίλισης αυτού του κλίματος. «Ο πολιτικός διχασμός έφερε προβλήματα και στη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Όσα προβλέπονται από το άρθρο 15 παρ. 1 και 2 δεν αλλάζουν με τίποτα γιατί υπάρχει γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής από το 2013», είπε ο κ. Τραγάκης και πρόσθεσε ότι «ο Κανονισμός της Βουλής είναι το ευαγγέλιό μας, που πρέπει να τηρούμε μαζί με το Σύνταγμα». Χαρακτήρισε επίσης «άχρηστα χαρτιά» τις επιστολές με τις οποίες οι έξι βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνηση δηλώνουν την πρόθεσή τους να στηρίζουν νομοσχέδια μαζί με την κυβερνητική πλειοψηφία. Εδώ προκύπτει όπως είπε όχι μόνο θεσμικό πρόβλημα αλλά και πρόβλημα Δημοκρατίας. Έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή χαρακτηρίζοντας αδιανόητο το φαινόμενο βουλευτές που ανήκουν σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα και να έχουν δώσει εν λευκώ την ψήφο τους στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Για ωμή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και της συνταγματικά κατοχυρωμένης Αρχής της διάκρισης των εξουσιών, μέσω της επιστολής του πρωθυπουργού έκανε λόγο ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. «Θα μπορούσε -είπε- κατά τις διαδικασίες που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι μια προσυμφωνημένη από τους κ. Τσίπρα και Βούτση πολιτική απόδραση από τον εκβιασμό που ανοιχτά πλέον κάνει ο κ. Καμμένος» αλλά «ο πρωθυπουργός επέλεξε να δείξει ότι δήθεν ελέγχει το παιγνίδι με τη βοήθεια προθύμων δεσμευμένων και αδέσποτων βουλευτών που ετοίμαζαν ήδη τις δηλώσεις τους».

Ο Αθανάσιος Παφίλης από το ΚΚΕ ανεβαίνοντας στο βήμα μετά τον εκπρόσωπο της ΧΑ είπε ότι είναι τουλάχιστον πρόκληση να παρουσιάζονται υπερασπιστές της συνταγματικής νομιμότητας οι υμνητές της χούντας, που βγάζουν τον αγκυλωτό σταυρό για να φορέσουν τη γραβάτα. Είπε ότι οι πολίτες πρέπει να αναρωτηθούν «γιατί τόσο εύκολα μετακινούνται βουλευτές από το ένα κόμμα στο άλλο;» για να απαντήσει ότι αυτό γίνεται επειδή «κινούνται εντός των τειχών. Δεν υπάρχει πρόβλημα να φεύγει κανείς από τη μία εφεδρεία του συστήματος και να πηγαίνει στην άλλη», επισημαίνοντας πως «τη διαφορά την κάνει το ΚΚΕ είτε σας αρέσει είτε όχι γιατί παλεύει για ένα διαφορετικό σύστημα». Όσον αφορά συγκεκριμένα τον Κανονισμό ο κ. Παφίλης επεσήμανε ότι το ΚΚΕ γενικά συμφωνεί και δεν πέφτει «στην παγίδα του πολιτικού κλίματος εκτός από το άρθρο 4 που αφορά το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από βήματος είπε ότι κάθε βουλευτής μπορεί να ασκεί τα δικαιώματά του «ως μέλος μιας κοινοβουλευτικής ομάδας, -μιας, γιατί δεν μπορεί να είναι διχασμένος-, ή ως ανεξάρτητος υπολογιζόμενος όμως ως τέτοιος». Τόνισε στη συνέχεια πως «υπό το πρόσχημα ότι πρέπει να διατηρηθεί η κυβέρνηση στην εξουσία ως κάτι παραπάνω από κυβέρνηση μειοψηφίας παρατηρούμε μια θρασεία προσπάθεια αλλοίωσης όλων των θεσμών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε «κοινοβουλευτική ταχυδακτυλουργία».Μίλησε επίσης για «μια σειρά βαριές προσβολές του πολιτεύματος», αναφερόμενος στην επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής. «Με τις επιστολές που εστάλησαν χθες έχουμε έναν τραγέλαφο κοινοβουλευτικό», είπε στη συνέχεια κάνοντας λόγο για «ασπόνδυλο κοινοβουλευτισμό» ενώ αναφέρθηκε στους ΑΝΕΛ παρατηρώντας ότι έχουν πέσει στην κατάσταση του «πτυσσόμενου κόμματος».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το