Τοπικά

Βουλή – Κυριάκος Μητσοτάκης: Live η «Ώρα του πρωθυπουργού» για τη Θεσσαλία

Στην επικαίρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, για τη Θεσσαλία και το σχέδιο αποκατάστασης των πληγέντων απαντά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης και ενεργειακής ελάφρυνσης των αγροτών.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

 

Απάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού»

Λεπτό προς λεπτό η ομιλία του πρωθυπουργού

– Δεν φοβηθήκαμε ποτέ να βγούμε στο πεδίο και να μιλήσουμε με τους πληγέντες και να αντιμετωπίσουμε τον θυμό και τα παράπονά τους

– τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των εφοπλιστών. Θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση απο ό,τι πριν την θεομηνία του Ντάνιελ

– Επιβάλλονται στοιχειώδεις έλεγχοι για να μην εκμεταλλευτούν κάποιοι επιτήδειοι. Έχουμε 2999 αιτήσεις επιδοτήσεις ενοικίου, έχουν εγκριθεί οι μισές και πιέζω τις υπηρεσίες να κινηθούν πιο γρήγορα.

– Τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά. Οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές τις δικές τους ιδιαιτερότητες και μπορεί να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις

– Η μόνιμη αποκατάσταση δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρέπει να κατασκευαστούν γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα όσα καταστράφηκαν.

– Προτεραιότητά μας να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς για να μείνουν στον τόπο τους αλλά και να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που κατέστρψε η θεομηνία αυτή. Αυτή είναι μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα. Πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος 4ετιας. Έχουν ήδη δοθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ για δρόμους, νερό και ρεύμα.

– Μπορεί η πολιτεία να ήταν παρούσα όχι χωρίς λάθη και καθυστερήσεις όπως αναγνώρισα αλλά με αυταπάρνηση στον πόλεμο με την κλιματική κρίση

– Η κατάσταση στη Θεσσαλία ήταν πρωτόγνωρη. Η πλημμύρα ως προς τον όγκο έχει καταγραφεί ως μια από τις χειρότερες στην ιστορία της ευρώπης

– Μιλάμε για μια τριπλή αρνητική συγκυρία στην Θεσσαλία και μάλιστα όταν η χώρα έβγαινε από τη μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές έχοντας ήδη δώσει κεφάλαια για αποζημιώσεις και επιστρατεύοντας μηχανισμούς που ήταν ήδη καταπονημένοι

– Είναι ζητήματα εθνικής σημασίας αυτά και δεν προσφέρονται για αντιπαραθέσεις. Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση. Έτσι λειτούργησα και τον Νοέμβριο του 2023. Θα ήταν ευχής έργον αν σήμερα καταλήγαμε σε κάποιες κοινές θέσεις επί των πραγματικών δεδομένων γιατί η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια απαιτεί συντονισμό, χρόνο, πόρους και συνέπεια.

– Δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησης για να απαντήσουμε στα φλέγοντα ζητήματα από την πλημμύρα του Ντάνιελ. Είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι στη ΒΟυλή για να απαντήσω γι αυτό

Η ερώτηση του κ. Χαρίτση

«Φαίνεται ότι όταν η αντιπολίτευση πιέζει και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κινητοποιούνται τότε η κυβέρνηση εμφανίζεται για να απαντήσει» ξεκίνησε την ερώτησή του ο κ. Χαρίτσης υπενθυμίζοντας στη συνέχεια την επίσκεψή του στις 2 Ιανουαρίου στη Θεσσαλία λέγοντας ότι «δυστυχώς για τους πολίτες το επιτελικό κράτος πνίγηκε στις λάσπες».

«Αποδείχθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η ανεπάρκεια αντιπλυμμηρικής θωράκισης της Θεσσαλίας που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε υποσχεθεί. Διαπίστωσα ότι οι πληγές παραμένουν ανοιχτές και άκουσα γεωργούς και κτηνοτρόφους να διαμαρτύρονται και να αγωνιούν» συνέχισε ο κ. Χαρίτσης.

«Την ώρα που συζητάμε οι αγρότες είναι στα μπλόκα διεδικώντας μέτρα για το αυξημένο κόστος παραγωγής, για το αγροτικό πετρέλαιο και την αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης ο οποίος είπε ότι ειδικά για τους αγρότες της Θεσσαλίας «δεν πρόκειται για σημειακά προβλήματα αλλά για την επιβίωσή τους».

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς έκανε λόγο για δίκαιη οργή των αγροτών αλλά «φοβάμαι ότι θα μπούμε στον δρόμο της επικοινωνιακής διαχείρισης. Και ο δεύτερος κύκλος αρωγής των 5.000-10.000 ευρώ φοβάμαι ότι θα αποδειχθεί επικοινωνία». Τι θα κάνετε για να προχωρήσουν πιο γρηγορα οι έλεγχοι και ποιο τελικά θα είναι το ύψος της αποζημίωσης;, αναρωτήθηκε ο κ. Χαρίτσης.

«Μήπως ο δεύτερος κύκλος ανοίγει για να κατευνάσετε τους αγρότες της Θεσσαλίας για να δείξετε τάχα γενναιοδωρία χωρίς, όμως, αντίκρυσμα;» επέμεινε ο κ. Χαρίτσης.

Ζήτησε, επίσης, απαντήσεις για το τι θα γίνει με τα οικιακά τιμολόγια στη Θεσσαλία. Αυτή τη στιγμή οι αγρότες ζητούν απαντήσεις για τον ρυθμό καταβολής των αποζημιώσεων, σας καλώ να τους απαντήσετε, πρόσθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τη Θεσσαλία; Ο Daniel μετέτρεψε σε λίμνη τον θεσσαλικό κάμπο καταστρέφοντας σπίτια και επιχειρήσεις καταστρέφοντας τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό. Η αγωνία είναι πώς και εάν η περιοχή θα μπορέσει να ορθοδοπήσει ξανά» κατέληξε ο κ. Χαρίτσης

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει κάποιες επιπρόσθετες κινήσεις στήριξης των αγροτών απέναντι στο αυξημένο κόστος παραγωγής. Ανώτερη κυβερνητική πηγή, πάντως, μέσω του protothema.gr επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός «δεν θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα», ανατρέποντας όλες τις δημοσιονομικές ισορροπίες.

Όλες τις προηγούμενες μέρες, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργαζόταν μια σειρά επιλογών για τον πρωθυπουργό, σταθμίζοντας τα δημοσιονομικά δεδομένα, αλλά και το γεγονός ότι το δημοσιονομικό έτος έχει μόλις εκκινήσει. Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει κανείς να κρατά μικρό «καλάθι» για την προοπτική εξαγγελιών από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος άλλωστε δεν θέλει να διολισθήσει σε μια άκρατη παροχολογία, παρά την αναγνώριση του ότι τα προβλήματα των αγροτών έχουν βάση.

Το μέτρο που είναι στο τραπέζι και εξετάζεται περισσότερο από όλα είναι αυτό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, όπως είχε γίνει το 2022 και το 2023. Πρόκειται για μέτρο δημοσιονομικό κόστους περί τα 80 εκατ. ευρώ, με άλλα λόγια δεν είναι απαγορευτικό, αλλά δεν είναι και απλό. Μένει να φανεί αν ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση ή θα προαναγγείλει, με μια δεδομένη δεσμευτικότητα, τη δρομολόγηση του μέτρου σε λίγο καιρό, όταν θα κλείσει το πρώτο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, δια στόματος Λευτέρη Αυγενάκη από τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά πυροσβεστικών μέτρων για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και λοιπούς παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, με κεντρικό τις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα περιλάβουν και τα 88 εκατομμύρια ευρώ που έχουν μείνει «κάβα» από το 2023.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την αναγγελία της Κομισιόν για το «φρένο» στο μέτρο της αγρανάπαυσης αγροτικών γαιών που εκτιμάται ότι εν Ελλάδι αφορά πάνω από 127.000 αγρότες, ενισχύει τη γεωργική παραγωγή, το αγροτικό εισόδημα και τις συνακόλουθες επιδοτήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της προοδευτικής επαναδιαπραγμάτυευσης μέρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Πράσινης Ατζέντας που υιοθετεί η Ε.Ε., κυρίως σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό των προϊόντων που παράγονται στην Ευρώπη με προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες και δεν πληρούν τα ίδια standards με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

 

Το πρόγραμμα “Απόλλων”

Ως προς το αγροτικό ρεύμα, θεωρείται δύσκολο η κυβέρνηση να δρομολογήσει κάποιο πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας. Αντιθέτως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το πρόγραμμα Απόλλων, το οποίο θα αφορά την κάλυψη σημαντικού ποσοστού των ενεργειακών αναγκών Ελλήνων αγροτών και αναμένεται να καλύψει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις ομάδες αγροτών και όσους παραγωγούς βρίσκονται σε πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας (με συμβόλαια τουλάχιστον 3 ετών).

Στην πραγματικότητα, τα επόμενα χρόνια θα δρομολογηθούν μεγάλοι σταθμοί φωτοβολταϊκών και η αυτοκατανάλωση θα γίνεται με εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού, δηλαδή η παραγόμενη ενέργεια του σταθμού ΑΠΕ θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο και θα συμψηφίζεται σε πραγματικό χρόνο με την κατανάλωση στις εγκαταστάσεις του χρήστη. Πρόκειται, βεβαίως, για μέτρο που θα τεθεί σε εφαρμογή τα επόμενα χρόνια, με πιο πιθανό χρόνο έναρξης ισχύος το 2027. Σημειωτέον, για τους πληγέντες από τον Daniel παραγωγούς ισχύει το ειδικό πλαίσιο διετούς αναστολής πληρωμής για το ρεύμα και έπειτα θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο.

Πηγή:protothema

Share
Ετικέτες: Μητσοτακης

Πρόσφατα άρθρα

Παλαιοχριστιανός: Άφαντος ο 15χρονος γιος του 45χρονου που αγνοείται από την Κυριακή

Άφαντος από την περασμένη Κυριακή παραμένει ο 15χρονος γιος του παλαιοχριστιανού, που το έσκασε από…

12 Μαρτίου 2024

«Ασανσέρ» οι τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ

«Ασανσέρ» έχουν γίνει οι τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά…

12 Μαρτίου 2024

«Δωμάτιο δικανικής εξέτασης και εξέτασης θυμάτων εμπορίας ανθρώπων» απέκτησε η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο Αστυνομικό Μέγαρο Μαγνησίας, στην πόλη του Βόλου, τελετή εγκαινίων του…

12 Μαρτίου 2024

Εξάρχεια: «Αν είχα χρυσό δόντι, θα το ξερίζωναν» – Συγκλονίζει η 36χρονη

Συγκλονίζει η 36χρονη που έπεσε θύμα ληστείας και απόπειρας βιασμού στο σπίτι της στα Εξάρχεια.…

12 Μαρτίου 2024

Αποκατάσταση και ασφαλτόστρωση δρόμων στη Μηλίνα

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες αποκατάστασης και ασφαλτόστρωσης σε δρόμους στον οικισμό της Μηλίνας της…

12 Μαρτίου 2024

Airbnb: Η μεγάλη αλλαγή που ανακοίνωσε – Τι απαγορεύει

Μια νέα αλλαγή ανακοίνωσε η Airbnb μετά από παράπονα πελατών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικότερα,…

12 Μαρτίου 2024