Στον…αέρα τινάζει την παρουσία του Λέανδρου Ρακιντζή στο τιμόνι του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ειδικότερα, το Γ΄ Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, με σειρά αποφάσεων του, παραπέμπει στην Ολομέλειά του να κρίνει κατά πόσο ο κ.Ρακιντζής παραμένει νόμιμα στην θέση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και ασκεί προσφυγές κατά τελεσίδικων αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων που αφορούν σε δημοσίους υπαλλήλους, μετά την ολοκλήρωση της πεντάχρονης θητείας του, στις 14 Σεπτεμβρίου 2009.

“Δεν είναι κατ΄ αρχή επιτρεπτή, μετά τη λήξη της θητείας του, η συνέχιση της αρμοδιότητάς του να ασκεί προσφυγές ιδίως ενώπιον του ΣτΕ, κατά τελεσίδικων αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων. Και είναι μεν ανεκτή η άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  του οποίου έληξε η θητεία, μόνον, όμως εφόσον συντρέχουν συνθήκες όλως εξαιρετικές, οι οποίες καθιστούν αδύνατη την έγκαιρη επιλογή νέου Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  από το υπουργικό συμβούλιο και πάντως, όχι πέραν ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις”, σημείωσε το ΣτΕ στις αποφάσεις του, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου και αφορούσαν προσφυγές τόσο του κ. Ρακιντζή (ζητούσε να μετατραπούν προς το αυστηρότερο οι τελεσίδικες πειθαρχικές αποφάσεις σε βάρος υπαλλήλων) όσο και εργαζομένων του Δημοσίου (ζητούσαν να απορριφθούν οι προσφυγές του κ. Ρακιντζή κατά των πειθαρχικών τους αποφάσεων).

Όπως ανέφεραν οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ “αντίθετη ερμηνεία του νομοθετικού πλαισίου, η οποία θα επέτρεπε τη χωρίς χρονικό περιορισμό συνέχιση της άσκησης προσφυγών από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  μετά τη λήξη της θητείας του, δεν μπορεί να βρει έρεισμα στην αρχή της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών, δεδομένου ότι η αρμοδιότητα του ανάγεται στον εσωτερικό έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης, αποσκοπεί αποκλειστικά στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος και δεν αφορά, την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες ή στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους”.

Στις αποφάσεις υπήρξαν δύο μειοψηφίες:

-Η πρώτη ήταν αυτή του συμβούλου Επικρατείας, Φ. Ντζίμα. Σημείωσε πως από τη στιγμή που συντρέχει εύλογη αιτία αδυναμίας διορισμού νέου Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης από το υπουργικό συμβούλιο, “ως εύλογο χρονικό διάστημα νοείται εκείνο που δεν υπερβαίνει το ήμισυ της θητείας του””.

-Η δεύτερη ήταν αυτή του συμβούλου Επικρατείας, Γ. Ποταμία. Ανέφερε ότι μετά την λήξη της θητείας του ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης “δεν μπορεί να εκφράζει εγκύρως την βούλησή του διοικητικού οργάνου, αλλά ούτε να ασκήσει, κατά το νόμο, οποιαδήποτε από τις αρμοδιότητες του ίδιου του οργάνου και επομένως ούτε προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ κατά τελεσίδικών αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων”.

Πηγή www.capital.gr