Κόσμος

Βόμβα Daily Mail: Μετά την ήττα στη Χερσώνα η Δύση πρότεινε στον Πούτιν όρους παράδοσης

Σύμφωνα με Ρώσο ακαδημαϊκό, τον οποίο επικαλείται η Daily Mail, μετά την ήττα στη Χερσώνα, η Δύση πρότεινε όρους παράδοσης στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι συνεργάτες του Ρώσου προέδρου δεν ήταν αρνητικοί στις προτάσεις αφού αυτές τους επέτρεπαν να παραμείνουν στην εξουσία αλλά και να αποφύγουν κατηγορίες για «εγκληματικές ενέργειες».

Όπως ανέφερε στο βρετανικό μέσο ο ακαδημαϊκός Βάλερι Σολοβέι ο οποίος έχει επαφές με το Κρεμλίνο, ο ρωσικός στρατός στη Χερσώνα γνώρισε μία «ντροπιαστική ήττα». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, η αποδοχή των όρων, θα υποχρέωνε τη Ρωσία να υποχωρήσει από όλα τα ουκρανικά εδάφη, με εξαίρεση τη χερσόνησο της Κριμαίας, που θα χαρακτηρίζονταν αποστρατικοποιημένη ζώνη έως το 2029, όταν και θα επανερχόταν προς συζήτηση το θέμα.

Η Ρωσία σε αντάλλαγμα θα έπαιρνε την απαλλαγή του Πούτιν από διώξεις, η οποία και θα τού επέτρεπε να παραμείνει στην εξουσία. Όπως ισχυρίζεται ο ακαδημαϊκός, για τη συγκεκριμένη πρόταση συμφώνησαν Ουκρανία και Δύση. Η Daily Mail αναφέρει ότι, σε αυτή τη φάση, η Ρωσία φέρεται να είναι θετική στο ενδεχόμενο επιστροφής των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ οι πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι, την ίδια διάθεση έχει και η Ουκρανία.

Όπως τόνισε αυτή την εβδομάδα και ο αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μάιλι, εξάλλου, ο «βαρύς χειμώνας που έρχεται με μάχες, δίνει την ευκαιρία για να κάτσουν να συζητήσουν οι δύο πλευρές». Από την πλευρά του, ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημείωσε πρόσφατα ότι είναι διατεθειμένος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο εφόσον πρόεδρος της Ρωσίας είναι κάποιος πέρα του Πούτιν.

Νέα ταπείνωση για τον Πούτιν
Η ανάληψη της Χερσώνας αποτελεί μία νέα, ταπεινωτική εξέλιξη στον πόλεμο, για τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Από τις πρώτες μέρες της επίθεσης στην Ουκρανία, η Χερσώνα αποτελούσε στρατηγικό και συμβολικό έπαθλο για τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα όσα μετέδιδαν τον περασμένο Σεπτέμβριο οι New York Times, ο Πούτιν απαγόρευσε προσωπικά στους στρατηγούς του να παραδώσουν την πόλη.

Η Ρωσία εγκατέστησε εκεί μια περιφερειακή κυβέρνηση δι’ αντιπροσώπων και εργάστηκε για να σβήσει την ουκρανική ταυτότητα της Χερσώνας, την οποία και ανακήρυξε επίσημα τμήμα της Ρωσίας. Όπως έγινε σαφές πριν από μερικές ώρες, η Ρωσία δεν είχε πλέον τον έλεγχο. Το CNN εντόπισε γεωγραφικά εικόνες του ουκρανικού στρατού που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τοποθετώντας τους στρατιώτες να έχουν εισέλθει στο δυτικό άκρο της πόλης.

 

Νωρίτερα την Πέμπτη ουκρανοί αξιωματούχοι μοιράστηκαν φωτογραφίες που δείχνουν ουκρανικές σημαίες υψωμένες στο κέντρο της Χερσώνας, όπου νωρίτερα κυμάτιζαν ρωσικές σημαίες. Το CNN μετέδωσε ότι οι κάτοικοι πόλης έξι μίλια έξω από τη Χερσώνα γκρέμισαν μια πινακίδα που είχε τη ρωσική σημαία και η οποία έγραφε «Η Ρωσία είναι εδώ για πάντα». Καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις πλησιάζαν, η έκβαση της μάχης της Χερσώνας είχε διαφανεί εδώ και εβδομάδες.

Ο ουκρανικός στρατός εισήλθε στη Χερσώνα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών άμυνας ανέφερε ότι ουκρανικές μονάδες εισέρχονται στη Χερσώνα και ότι η πόλη επανέρχεται υπό ουκρανικό έλεγχο, αφού βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή από τον Μάρτιο.

Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας στην ανακοίνωσή της απευθύνθηκε προς Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται ακόμη στη Χερσώνα, καλώντας τους να παραδοθούν αμέσως.

Η ανακοίνωση είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση του Κιέβου ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται στη Χερσώνα.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το