Τοπικά

Β. Μπαλιώτας: Βόλος – Πορταριά σε δίκτυο γαστρονομικών διαδρομών 

Ο Βόλος και ειδικότερα το Πήλιο έχουν εξελιχθεί σε έναν από τους ελκυστικότερους προορισμούς, είτε για καλοκαιρινές είτε για χειμερινές διακοπές. Ένας από τους τουριστικούς τομείς, όμως, που δεν αναδεικνύεται αρκετά, πέραν των τσιπουράδικων, είναι η γαστρονομία.

Τόσο οι τουρίστες, όσο φυσικά και οι κάτοικοι της πόλης, έχουν τη δυνατότητα να «ταξιδέψουν» γευστικά στην παράδοση και το παρόν της περιοχής μέσω νόστιμων και κατά κύριο λόγο προσιτών οικονομικά γεύσεων. Μέσω της ανάδειξης αυτού του «γαστρονομικού πολιτισμού» που διαθέτει η περιοχή, θα μπορούσαν να αναδειχθούν πτυχές που οι συνηθισμένες μορφές τουρισμού και διασκέδασης αγνοούν.

Ο Βησσάριος Μπαλιώτας, πρόεδρος ΔΕ της ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) «Συν τοις άλλοις» με πολυετή πείρα στην υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων και συνεχείς δράσεις για την εξέλιξη και προώθηση της περιοχής προτρέπει τις τοπικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τον Δήμο και τους διάφορους συλλόγους που αναπτύσσονται και δρουν στη Μαγνησία «να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας».

Αυτό σύμφωνα με τον κ. Μπαλιώτα μπορεί να πραγματοποιηθεί, εάν αξιοποιηθούν παράγοντες όπως η ιστορία και η παράδοση, η αρχιτεκτονική, οι παρεμβάσεις και το «δέσιμο» με το περιβάλλον, η διαμόρφωση του ανάγλυφου της περιοχής και η σύγχρονη τοπική διαχείριση.

Όσον αφορά στη γαστρονομία ο κ. Μπαλιώτας τονίζει πως πρέπει να αξιοποιηθεί «η διαχρονικά πλούσια βιοποικιλότητα σε συνδυασμό με τη βιώσιμη και οικολογική διαχείριση των τοπικών προϊόντων και τη σύγχρονη γαστρονομική παρουσίασή τους στον επισκέπτη».

Όλες οι παραπάνω ενδεικτικές δράσεις μπορούν να διαμορφώσουν ένα ελκυστικό και σύγχρονο πρόσωπο το οποίο θα μπορεί με όχημα – πλαίσιο τη γαστρονομική απόλαυση να αναδειχθεί και να προσελκύσει επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ «Συν τοις άλλοις» αποτελεί σημαντικό αρωγό σε αυτά τα εγχειρήματα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο κ. Μπαλιώτας «έχουμε ως καταστατικό σκοπό την ανάδειξη, προώθηση και ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων, παραγωγών και φορέων με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους και τη βιωσιμότητα τους αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά και πραγματικά πλεονεκτήματά τους σε συνδυασμό με επενδυτικές ευκαιρίες και προγράμματα».

Από την αρχή του έτους, σε συνεργασία με την επιχείρηση «ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ ΦΑΡΜ» που δραστηριοποιείται πολύ επιτυχημένα στην Πορταριά, υλοποιείται ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη ενός δικτύου γαστρονομικών διαδρομών / περιοχών στην Ευρώπη. Στις περιοχές αυτές ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει την τοπική γαστρονομική παράδοση σε συνδυασμό με τη γνώση των τοπικών προϊόντων και τον τρόπο παραγωγής τους, την τοπική κουλτούρα και παράδοση και την καθημερινότητα όπως εκφράζεται αυτή με διαδρομές, γιορτές, εκδηλώσεις, δρώμενα τοπικής παραδοσιακής και σύγχρονης ζωής. 

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό διερευνάται η δυνατότητα να διαμορφωθεί μέσω εκπαίδευσης ένα επαγγελματικό προφίλ ώστε κάποιος κάτοικος της περιοχής να είναι σε θέση να αναλάβει όλη την οργάνωση των παραπάνω σε ένα εύχρηστο «εργαλείο», το οποίο να χρησιμοποιηθεί για να αναδείξει μια περιοχή ως γαστρονομικό προορισμό με τα περιγραφόμενα χαρακτηριστικά και να συμβάλλει έτσι στην ανάπτυξή της.

Η μεγαλύτερη γαστρονομική παράδοση που έχει αναδειχθεί στον Βόλο είναι φυσικά το «τσιπουράδικο». Σύμφωνα με τον κ. Μπαλιώτα, το τσιπουράδικο ικανοποιεί όλες τις φιλοδοξίες ανάδειξης της περιοχής, καθώς «όταν ένας επισκέπτης πίνει τσίπουρο, γεύεται μια σειρά από τοπικούς μεζέδες με μία παραδοσιακή ξεχωριστή διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να γνωρίσει την τοπική ιστορία μέσα από την τοπική προφορική παράδοση και τη σύγχρονη καθημερινή λειτουργία της πόλης».

Όπως τονίζει ο κ. Μπαλιώτας, αυτό πρέπει να αναδειχθεί με πλήρη και ολοκληρωτική αναφορά των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, τα οποία έκαναν το τσίπουρο του Βόλου γνωστό σε όλη την Ελλάδα. «Ο τρόπος για να πραγματοποιηθεί το παραπάνω είναι να στοχεύουμε σε τοπικά προϊόντα, στην ιστορικότητα της τοπικής παράδοσης, να προσπαθήσουμε συλλογικά (ξενοδόχοι, φορείς, έμποροι, τοπικοί σύλλογοι και φορείς) να επιμείνουμε να προσφέρουμε τη γαστρονομική απόλαυση σε συνδυασμό με το τοπικό προϊόν, την ιστορική περιήγηση και τη ζωντανή βιώσιμη καθημερινότητα των πολιτών αυτής της ιδιαίτερης πόλης».

Για τον κ. Μπαλιώτα «ο στόχος πρέπει να είναι, να γίνει ο Βόλος και το Πήλιο ένας Ευρωπαϊκός προορισμός με όχημα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, ένα από τα οποία περνά μέσα από τη γεύση μας και τη στάση ζωής μας».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΤΣΙΑΚΗΣ

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τουρνουά στις 6/4 διοργανώνει ο Σύλλογος Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ν. Μαγνησίας

Ο Σύλλογος Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ν. Μαγνησίας γνωρίζει στο φίλαθλο κοινό της περιοχής μας ότι διοργανώνει…

29 Μαρτίου 2024

Ημερίδα για μαθητές Α’ Λυκείου – Σε πέντε χρόνια η ζωή μας θα είναι ευκολότερη με τεχνητή νοημοσύνη

Σε πέντε χρόνια ο κόσμος θα είναι διαφορετικός λόγω της τεχνητής νοημοσύνης με αλλαγές που…

29 Μαρτίου 2024

Την Τετάρτη 3/4 οι ημιτελικοί του Κυπέλλου ΕΠΣΘ

Από την ΕΠΣ Θεσσαλίας έγινε γνωστό ότι οι δύο ημιτελικοί του Κυπέλλου θα διεξαχθούν την…

29 Μαρτίου 2024

Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε, λέει ο πατέρας του 34χρονου που εξαφανίστηκε

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εξαφάνιση του 34χρονου Χρίστου Θώμου, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν το…

29 Μαρτίου 2024

Εκδήλωση για την Ειρήνη την Κυριακή στην παραλία του Βόλου

Μια σπουδαία εκδήλωση για την ΕΙΡΗΝΗ, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου, στις 12 το…

29 Μαρτίου 2024

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Το δικαστήριο ομόφωνα επέβαλε την ομόφωνα ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο…

29 Μαρτίου 2024