Τοπικά

Βόλος:«Καμπάνες» σε μητέρες που δεν έστελναν παιδιά στο σχολείο

Ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε μητέρα η οποία κατηγορείτο πως δεν έστελνε από την αρχή σχεδόν της χρονιάς το 8χρονο παιδί της στο σχολείο, επειδή το τελευταίο παραπονούνταν για πόνους που ένιωθε στα δόντια, στα πόδια και την κοιλιακή χώρα και αρνούνταν να πάει για μάθημα…
Καταθέτοντας ως μάρτυρας η ηλικιωμένη μητέρα της 45χρονης που κάθισε στο εδώλιο του Δικαστηρίου για το αδίκημα της παράλειψης εποπτείας ως προς τη φοίτηση ανηλίκου, αναφέρθηκε αρχικά στα προβλήματα που υπάρχουν στην οικογένεια, καθώς ο πρώην σύζυγος της κόρης της δεν τη βοηθά καθόλου οικονομικά, ενώ δεν ενδιαφέρεται για το παιδί του. Ισχυρίστηκε πως τόσο η ίδια, όσο και ο ηλικιωμένος σύζυγός και πατέρας της 45χρονης αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, έχοντας μόνο ένα μικρό εισόδημα από αναπηρική σύνταξη και προσπαθούν να τη συνδράμουν όπως μπορούν. Υποστήριξε επίσης πως η κόρη της δεν έχει τα χρήματα να πάει το παιδί στον γιατρό, με το κορίτσι να διαμαρτύρεται πως πονούν τα δόντια της, η κοιλιά και τα πόδια της και πως βρίσκεται στο σπίτι και το διαβάζει τόσο η 45χρονη, όσο και φιλικά της πρόσωπα.
Καταλήγοντας ανέφερε πως το 8χρονο κορίτσι κλαίει, θέλοντας, ωστόσο, να πάει στο σχολείο, αλλά δεν αισθάνεται καλά και παραμένει στο σπίτι, με τη μητέρα της να προσπαθεί να το διαβάσει.
Συγγενικό πρόσωπο της κατηγορούμενης καταθέτοντας, είπε πως η 45χρονη διαμένει στο σπίτι προσέχοντας την κατάκοιτη μητέρα της, μαζί με το παιδί χωρίς να καταβάλουν ενοίκιο και από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και άρχισε η σχολική χρονιά, το 8χρονο σταμάτησε να πηγαίνει στο σχολείο, μένοντας στο σπίτι, παίρνοντας τα μαθήματα πολλές φορές από συμμαθήτριά της. Έκανε λόγο για καλή μητέρα στον ρόλο της, που αγαπά και φροντίζει το παιδί της, όμως αγωνίζεται μόνη της και χρειάζεται βοήθεια, ενώ αναφερόμενη στους εκπαιδευτικούς του σχολείου, είπε πως δεν ασχολήθηκαν επισταμένα με το θέμα, μένοντας μόνο στο τι προβλέπει ο νόμος.
Η κατηγορούμενη στην απολογία της είπε πως δεν έχει χρήματα για να πάει στους γιατρούς το παιδί της, πως έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ενώ απαντώντας σε σχετική εισαγγελική παρατήρηση για την ύπαρξη δημόσιων δομών υγείας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το παιδί και την ίδια, απάντησε πως είναι ανασφάλιστη αυτή και το 8χρονο παιδί, ενώ και ο πρώην σύζυγος δεν είναι ασφαλισμένος έχοντας και αρκετά χρέη.
Υποστήριξε ότι καθημερινά λέει στην 8χρονη να την πάει στο σχολείο, αλλά εκείνη κλαίει και δεν σηκώνεται από το κρεβάτι, λέγοντας πως πονάει. Η εισαγγελέας της έδρας αναγιγνώσκοντας το βιβλιάριο ασθενείας της μικρής είπε πως στις 22 Ιανουαρίου καταγράφεται περιστατικό κοιλιακού πόνου και εξέφρασε την απορία της για το γεγονός πώς δεν μπορεί η 45χρονη να επιβληθεί στην 8χρονη να την πείσει να πάει στο σχολείο. Έτσι στην αγόρευσή της ζήτησε την ενοχή της κατηγορούμενης, καθώς όπως είπε δεν αποδείχθηκαν τα προβλήματα υγείας της ανήλικης, αλλά μάλλον το πείσμα της και πως η γυναίκα αμελεί να τη στείλει στο σχολείο και δεν μαθαίνει στην ανήλικη τις υποχρεώσεις της.
Ο συνήγορός της Νικ. Παντελοδήμος ζήτησε από το Δικαστήριο μια δεύτερη ευκαιρία για την 45χρονη, η οποία έμαθε από το λάθος της πρόκειται να απευθυνθεί στις δομές του Δήμου και του αρμόδιου υπουργείου.
Τελικά η 45χρονη καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή, ενώ το Δικαστήριο δέχθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, με την εισαγγελέα να της αναφέρει πως θα ζητήσει από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες να πραγματοποιήσουν κοινωνική έρευνα, με σκοπό να βοηθηθεί η γυναίκα, η οποία από εδώ και στο εξής θα πρέπει να προσέχει.

Ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών σε 26χρονη μητέρα
Σε μια δεύτερη υπόθεση με κατηγορούμενη 26χρονη μητέρα αυτή τη φορά, για το ίδιο αδίκημα, καθώς δεν έστελνε στο Νηπιαγωγείο την κόρη της, επειδή όσες φορές πήγε έκλαιγε και έκανε εμετό, η γυναίκα βρέθηκε ένοχη για την παράλειψη εποπτείας ως προς τη φοίτηση. Έτσι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 100 ημερήσιων μονάδων προς 3 ευρώ η μονάδα, ενώ σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το ποσό θα πρέπει να εκτίσει δύο μήνες φυλακή.
Η 26χρονη στην απολογία της είπε πως την έγραψε στο σχολείο, αλλά μετά από δύο ώρες την επομένη του αγιασμού την ειδοποίησαν οι εκπαιδευτικοί να περάσει να παραλάβει το παιδί το οποίο έκλαιγε και έκανε εμετό. Την επόμενη ημέρα την ξύπνησε για τη στείλει μάθημα, όμως, έκανε και πάλι εμετό και αρνήθηκε να πάει. Γι’ αυτό τον λόγο απευθύνθηκε σε ψυχολόγο που είπε πως θα πρέπει να παρακολουθήσει το παιδί για κάποιο διάστημα και σε συνεννόηση με τη νηπιαγωγό να λυθεί το πρόβλημα. Ισχυρίστηκε πως θέλει να στείλει το παιδί στο σχολείο, ενώ δήλωσε πως δεν είναι αντιεμβολιάστρια, έχοντας κάνει και τις δύο δόσεις τόσο η ίδια, όσο και ο σύζυγος και πατέρας του κοριτσιού. Κατά τη διάρκεια αναφοράς των αναγνωστέων εγγράφων η υπεύθυνη εκπαιδευτικός ανέφερε πως η 26χρονη χρησιμοποιεί συνεχώς δικαιολογίες, με ιατρικούς λόγους για να μη στέλνει το παιδί στο σχολείο και πως μόλις στις 5 Ιανουαρίου το πήγε σε ψυχολόγο, ενώ τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει φοιτήσει ελάχιστα. Απαντώντας η κατηγορούμενη υποστήριξε πως δεν διέθεταν χρήματα για τον ειδικό εξαιτίας κατάσχεσης του σπιτιού τους, ενώ πλέον τα χρήματα τα δίνει μια φίλη της.
Η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχη, γιατί δεν υπάρχει γνωμάτευση από ειδικό πως το παιδί πάσχει από ασθένεια που το εμποδίζει να παρακολουθήσει μάθημα, κάτι που δέχθηκε το Δικαστήριο καταδικάζοντάς τη στην παραπάνω ποινή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το