Τοπικά

Βόλος: Η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Άρτεμις Τσίτσικα στην διημερίδα για το ασφαλές διαδίκτυο 

Η Άρτεμις Τσίτσικα, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, επιστημονική υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», θα ανοίξει ως πρώτη ομιλήτρια το πρόγραμμα της διημερίδας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στον Βόλο και αφορά το ασφαλές διαδίκτυο. Η εισήγηση της διακεκριμένης παιδιάτρου θα έχει τίτλο «Παιδί, έφηβος και διαδίκτυο», με την κ. Τσίτσικα με απλά λόγια να προσπαθεί να εξηγήσει τη σχέση των παιδιών με τον ψηφιακό κόσμο και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι γονείς μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

Θέματα που απασχολούν χιλιάδες οικογένειες ανά την Ελλάδα, θα αναλυθούν σήμερα το απόγευμα από την κ. Τσίτσικα, η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το διαδίκτυο κι αυτό θα ειπωθεί πολλές φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας, είναι ένα εκπληκτικό και συναρπαστικό μέσο, που απολαμβάνουν εξίσου τα παιδιά και οι έφηβοι. Ωστόσο, εάν δεν υπάρξει κάποιο μέτρο και δεν προσεχθούν ορισμένα πράγματα και από την πλευρά των γονέων, μπορούμε να δούμε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου στα παιδιά».
Η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στάθηκε ιδιαίτερα στα δεδομένα που ισχύουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και πόσο άλλαξε το σκηνικό στη μέση ελληνική οικογένεια εν μέσω κρίσης: «Η εμπειρία μας δίδαξε ότι αφενός μεν οι γονείς δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι, αφετέρου δε, προκύπτουν προβλήματα από την οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε. Πλέον υπάρχουν διάφορες δυσκολίες που δυσχεραίνουν το έργο των γονέων. Πολλές φορές ασχολούνται με τα πολύ βασικά μέσα στο σπίτι ή είναι υπερ-απασχολημένοι σε διάφορες δουλειές, χωρίς να ξεχνάμε τις περιπτώσεις που μένουν άνεργοι. Έτσι καταλήγουν να κλείνονται στον εαυτό τους, να χάνουν την όρεξη να έχουν την καθημερινή επικοινωνία γι’ αυτά που χρειάζονται τα παιδιά. Δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση ότι μπροστά στην προοπτική να βρεθούν τα παιδιά τους μπροστά σε κλασικούς κινδύνους π.χ. στον δρόμο, είναι προτιμότερο να μένουν «παρκαρισμένα» μπροστά σε μία οθόνη, κλεισμένα στα δωμάτιά τους. Από την άλλη, όμως, δεν υπάρχει αντιπρόταση για πράγματα που μπορούν να κάνουν όλοι μαζί. Βλέπουμε γονείς να επικοινωνούν κι εκείνοι μέσω του Facebook με τρόπο καταχρηστικό, σε τέτοιο σημείο που χάνουν την κοινωνικότητά τους. Παύουν να βγαίνουν έξω, ακόμη και για να πιουν έναν καφέ ή να πάνε σ’ ένα ταβερνάκι και κοινωνικοποιούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος».
Έτσι, η πρώτη και πιο σημαντική συμβουλή που δίνει κάθε φορά η κ. Τσίτσικα, είναι η ακόλουθη: «Οι γονείς οφείλουμε να βάζουμε τις βάσεις πρόληψης από τη μέρα που γεννιέται το παιδί. Ο γονιός είναι πρότυπο, μοντέλο ζωής. Όλα αυτά που θέλουμε να υιοθετήσει το παιδί μας, είναι σημαντικό να τα εφαρμόζουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι. Ποτέ δεν είναι αργά, αλλά το βασικό είναι να πειστεί το παιδί ότι απολαμβάνει μία άνευ όρων αγάπη από την οικογένεια, ώστε έπειτα να μπαίνουν όρια, που θα σημαίνουν ασφάλεια, προστασία και καθοδήγηση κι όχι τιμωρία, αντίδραση και περιορισμό. Αρκεί να υπάρχει διαθεσιμότητα από τον γονέα και να έχει πειστεί και το παιδί ότι αυτό γίνεται έχοντας κατακτήσει την επικοινωνία».
Σημαντικό έργο πάνω σ’ αυτόν τον τομέα προσφέρει τα τελευταία χρόνια το Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού», με την κ. Τσίτσικα να λέει: «Στο νοσοκομείο υπάρχει Μονάδα Εφηβικής Υγείας. Έχουμε οργανώσει ολόκληρο τμήμα. Λέγεται Τμήμα Τεχνολογίας και δέχεται αιτήματα παιδιών που μπορούν να έχουν κάποιες «δυσκολίες» σε σχέση με τη χρήση τεχνολογίας. Μας καλούν απ’ όλη την Ελλάδα στη γραμμή 8001180015. Επίσης υπάρχει το «Αριάδνη», ένα πρόγραμμα κατάρτισης επαγγελματιών ψυχικής υγείας σχετικά με το φαινόμενο του εφηβικού εθισμού στο διαδίκτυο, καθώς και άλλους κινδύνους που ενδεχομένως μπορούν να αντιμετωπίσουν παιδιά και έφηβοι μέσω της ενασχόλησής τους με την τεχνολογία. Δίνουμε οδηγίες σε όλη την Ελλάδα. Ανάλογα τώρα με ποια περιοχή βρίσκονται, έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο ειδικών και παραπέμπουμε το παιδί ή τον έφηβο στον ειδικό που έχουμε καταρτίσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της «Αριάδνης» πραγματοποιούμε ημερίδες σε ετήσια βάση, ενώ η 7η θα γίνει στον Βόλο τον προσεχή Μάιο. Εξίσου σημαντική είναι η πρόθεσή μας να οργανώσουμε μία «Ακαδημία Γονέων» στη Θεσσαλία από τη νέα χρονιά, όπως ονομάσαμε τις διαδραστικές συναντήσεις με στόχο την ενημέρωση γονέων για την εφηβική υγεία και συμπεριφορά που πραγματοποιούμε εδώ και καιρό στην Αθήνα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το