Τοπικά

Βόλος:Αντίθετοι υγειονομικοί στα απογευματινά χειρουργεία

Την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή των απογευματινών χειρουργείων εξέφρασαν οι εργαζόμενοι, οι γιατροί και οι συνταξιούχοι που χθες πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην είσοδο του νοσοκομείου Βόλου. Παράλληλα τόνισαν την υποστελέχωση του νοσοκομείου επισημαίνοντας πως το 2023 συνταξιοδοτήθηκαν 31 εργαζόμενοι και οι μόνιμες προσλήψεις ήταν δέκα.
Με κρεμασμένα τα φύλλα της κυβερνήσεως που αφορούσαν συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων πέρυσι και πρόπερσι οι συνδικαλιστές με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να στείλουν το μήνυμα πως ο κόσμος φεύγει από το Νοσοκομείο με σύνταξη, αλλά νέοι εργαζόμενοι δύσκολα έρχονται.
Προχθές ανακοινώθηκε από το υπουργείο υγείας πως προκηρύχθηκε η θέση εννιά μόνιμων γιατρών στο νοσοκομείο βόλου. Η διοίκηση του Νοσοκομείου είχε ζητήσει την προκήρυξη 26 μόνιμων θέσεων. Το μέλος της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών κ. Παύλος Μαλινδρέτος είπε πως «οι θέσεις που προκηρύχθηκαν είναι λίγες. Στο νοσοκομείο οι οργανικές θέσεις των γιατρών είναι 160 και καλυμμένες είναι οι 100».
Στο επίκεντρο της συζήτησης έχει έρθει πλέον και το ζήτημα των απογευματινών χειρουργείων που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από τον Μάρτιο, με τον κ. Μαλινδρέτο να αναφέρει τα εξής: «Η λύση για να δώσουμε επιπλέον χρήματα στους υγειονομικούς, δεν είναι να τους εξωθήσουμε να κάνουν επάγγελμα το απόγευμα. Ούτε είναι λύση να φέρνουμε τους ιδιώτες στα νοσοκομεία ή να βγαίνουν οι γιατροί του δημοσίου για να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα. Ο ιδιώτης γιατρός μπορεί να έρθει στο νοσοκομείο είτε σε μια έκτακτη κατάσταση είτε να έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις και τους περιμένουμε στο μεσοδιάστημα μέχρι την τοποθέτησή τους».


Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζόμενων κ. Κώστας Μηνδρινός είπε πως «το μήνυμα που στέλνουμε ως εργαζόμενοι είναι «όχι άλλα ψέματα, όχι άλλη κοροϊδία», θέλουμε δημόσια και δωρεάν υγεία. Οι κυβερνήσεις έχουν αφήσει τα νοσοκομεία να καταρρεύσουν και φέρνουν τώρα ως σωτήρες τον τιμοκατάλογο των απογευματινών χειρουργείων επιβαρύνοντας τους ασθενείς που ήδη είναι εξουθενωμένοι από την ακρίβεια. Εμείς κρεμάσαμε τα φύλλα της κυβερνήσεως που είναι αποφάσεις συνταξιοδοτήσεων. Το 2023 συνταξιοδοτήθηκαν 31 άτομα στο νοσοκομείο και στο πρώτο δίμηνο του 2024 συνταξιοδοτήθηκαν επτά. Όμως η κυβέρνηση λέει μόνο όσους έρχονται στο ΕΣΥ και όχι πόσοι φεύγουν. Το 2023 ήρθαν ως μόνιμοι στο ΕΣΥ δέκα εργαζόμενοι».
Για τα απογευματινά χειρουργεία είπε ότι «χρειαζόμαστε προσλήψεις υγειονομικών, για να μην υπάρχει λίστα αναμονής και δεν θέλουμε τα χρήματα των ασθενών».

Το 30% της σύνταξης σε φάρμακα

Εκ μέρους των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων η κ. Βούλα Ευθυμίου είπε πως «διαμαρτυρόμαστε για την κατάντια της δημόσιας υγείας. Δίνουμε αγώνα επιβίωσης,. Το 40-50% των συνταξιούχων έχει αποδοχές μέχρι 800 ευρώ και το 30% αυτών των χρημάτων είναι για φάρμακα. Η σύνταξή μας εξανεμίζεται από το πρώτο 15ήμερο. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τα απογευματινά χειρουργεία. Καθημερινά συμβαίνουν στους συνταξιούχους διάφορα έκτακτα με την υγεία και δεν έχουν χρήματα».
Η αντιπρόεδρος του δημοκρατικού συλλόγου γυναικών κ. Λίλα Πέτρου είπε πως «δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση με την πολιτική του κέρδους και τη μείωση του προσωπικού. Θέλουμε ένα δημόσιο και δωρεάν νοσοκομείο».
Την αντίθεσή του στα απογευματινά χειρουργεία εξέφρασε ο βουλευτής ΚΚΕ Μαγνησίας κ. Βασίλης Μεταξάς λέγοντας πως «τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι σαθρά και επικίνδυνα. Η κυβέρνηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και στη νομιμοποίηση στο «φακελάκι».

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Όχι» στη μετατροπή της Μαγνησίας και της Λάρισας σε «Σούδα» της Κεντρικής Ελλάδας

Ένα μεγάλο «όχι» στη μετατροπή της Μαγνησίας και της Λάρισας σε «Σούδα» της κεντρικής Ελλάδας…

12 Μαρτίου 2024

Οδηγός λεωφορείου τράβηξε χειρόφρενο επειδή επιβάτης μιλούσε δυνατά – «Έφτασα στα όριά μου»

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε λεωφορείο του ΟΑΣΑ όταν οδηγός τράβηξε χειρόφρενο και άφησε το…

12 Μαρτίου 2024

Οικογενειακή τραγωδία στο Ηράκλειο: Ξαδέλφια σκοτώθηκαν στο ίδιο σημείο με διαφορά 7 ετών

Ένα τραγικό παιχνίδι έπαιξε η μοίρα σε μια οικογένεια στην Κρήτη που θρήνησε στην άσφαλτο,…

12 Μαρτίου 2024

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

Συμπληρωματική μήνυση ζητώντας να αποδοθεί σε όσους θεωρούν ότι εμπλέκονται στην τραγωδία, το κακούργημα της…

12 Μαρτίου 2024

Νέα ανθρωπιστική αποστολή του «Εσταυρωμένου» στη νέα φυλακή Δράμας

Μετά από παράκληση του διευθυντή και της κοινωνικής υπηρεσίας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Δράμας, το διοικητικό…

12 Μαρτίου 2024

Στο σφυρί η μεγαλύτερη εισπρακτική εταιρεία

Ενα μικρό χωριό στα σύνορα της Αχαΐας με την Ηλεία είχε γίνει πριν από μια…

12 Μαρτίου 2024