Αθλητισμός

Βολιώτες έζησαν τη βία στη Βοσνία

Θύμα απρόκλητης επίθεσης έπεσαν οι Έλληνες φίλαθλοι που βρέθηκαν στη Ζένιτσα για να υποστηρίξουν την Εθνική στον αγώνα με τη Βοσνία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα γίνει στη Ρωσία το 2018. Ανάμεσά τους και τρεις Βολιώτες που περιγράφουν μέσω της «Θ» τα όσα έζησαν προχθές.

 

Και στην κερκίδα του γηπέδου στη Ζένιτσα υπήρξε ένταση μετά το τέλος του αγώνα της Εθνικής μας με τη Βοσνία. Την ίδια στιγμή με τα επεισόδια στον αγωνιστικό χώρο, μερίδα Βόσνιων οπαδών κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος που βρίσκονταν οι Έλληνες. Ακολούθησαν μικροσυμπλοκές με συνέπεια να υπάρξουν και τραυματίες Έλληνες οπαδοί, χωρίς ευτυχώς να έχουν κάτι το σοβαρό.

Ανάμεσα στους Έλληνες φιλάθλους που βρέθηκαν στη Ζένιτσα ήταν και τρεις Βολιώτες, που μίλησαν στη «Θ» για τα όσα έζησαν στη Ζένιτσα. Η Θεανώ Διακόσια είναι επικεφαλής του συνδέσμου φίλων της Εθνικής ομάδας με την επωνυμία «Στρογγυλή Θεά» και ακολουθεί πιστά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε όποια χώρα κι αν αγωνίζεται. Χθες ήταν ακόμη σοκαρισμένη μετά τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής στη Ζένιτσα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μετά τη λήξη του αγώνα Βοσνίας-Ελλάδας πανηγυρίσαμε για το σημαντικό αποτέλεσμα που απέσπασε η Εθνική μας ομάδα. Εκείνη τη στιγμή και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αφορμή οι σεκιούριτι, που βρίσκονταν στην κερκίδα μας δήθεν για να μας προφυλάξουν μας επιτέθηκαν.

Επαναλαμβάνω αυτό έγινε χωρίς κανένα λόγο. Θαρρείς και ήταν «στημένο». Μας έβριζαν και μας απειλούσαν να μη μιλάμε. Εμένα με χτύπησαν στο στήθος.

Στο γήπεδο ήμασταν περίπου 42 άτομα απ’ όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για αγνούς φιλάθλους, που ποτέ δεν έχουν προκαλέσει το παραμικρό επεισόδιο σε όσους αγώνες έχουμε πάει και σε όσες χώρες έχουμε ταξιδέψει.

Οι διεθνείς μας προσπαθούν να γλιτώσουν τους Έλληνες φιλάθλους. Αριστερά εικονίζεται η Θ. Διακόσια

 

Κατά τη γνώμη μου αυτό που συνέβη στη Ζένιτσα είναι απαράδεκτο. Πρέπει να γίνει θέμα με τον πρεσβευτή της Βοσνίας στην Ελλάδα. Το κράτος οφείλει να πάρει μέτρα. Το παρήγορο είναι ότι η βοσνιακή και ελληνική αστυνομία μας προστάτεψε κι έτσι φύγαμε ζωντανοί από το γήπεδο. Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη από πριν και κλιμακώθηκε μετά την ισοπαλία. Ακόμη και τον Εθνικό μας Ύμνο αποδοκίμασαν ενώ εμείς κρατήσαμε άψογη στάση.

Αυτά που συνέβησαν στο γήπεδο τα θεωρώ μεμονωμένα. Ήμασταν τόσες μέρες στη Βοσνία και δεν συνέβη το παραμικρό. Εμείς οι Έλληνες φίλαθλοι πρεσβεύουμε την αγάπη και την ειρήνη. Δεν πιστεύουμε ότι όλοι οι Βόσνιοι είναι έτσι. Είδαμε και οικογένειες στο γήπεδο, αλλά δυστυχώς ορισμένοι αμαύρωσαν την εικόνα».

Εκ μέρους της «Στρογγυλής Θεάς» στη Ζένιτσα βρέθηκε και ο Παρασκευάς Μιχαλόπουλος, ο οποίος μας δίνει τη δική του μαρτυρία: «Ήταν πρωτόγνωρο αυτό ζήσαμε. Με τη λήξη του αγώνα οι σεκιούριτι ανέβηκαν στην κερκίδα και άρχισαν να μας χτυπούν με κλομπ και κλωτσιές και να μας κρατούν τα κεφάλια κάτω. Αυτό συνέβη περίπου για δέκα λεπτά. Όταν ήρθαν οι Έλληνες παίκτες στην κερκίδα μας, σταμάτησαν κάπως να μας χτυπούν αλλά μετά συνέχισαν πάλι. Εμένα με τραυμάτισαν στο χέρι και στον ώμο, ευτυχώς όχι σοβαρά.

Η Βοσνία είναι πανέμορφη χώρα, αλλά μέσα στο γήπεδο η συμπεριφορά τους ήταν άξεστη. Για μένα θα πρέπει να ανακληθεί ο Βόσνιος πρεσβευτής από την Ελλάδα. Ήταν κάτι που δεν φανταζόμασταν ότι θα ζούσαμε ποτέ. Έχουμε πάει σε κάθε γωνιά του πλανήτη και παντού έχουμε άψογη συμπεριφορά».

 

«Ευτυχώς που δεν έβαλε γκολ ο Μάνταλος»

Ο τρίτος Βολιώτης που βρέθηκε στη Ζένιτσα ήταν ο Αλέξανδρος Ντουγανιώτης. Ο συμπολίτης μας λίγο έλειψε να συλληφθεί χωρίς καν να γνωρίζει τον λόγο, αλλά τελικά η σύλληψή του απετράπη χάρη στην παρέμβαση του υπευθύνου ασφαλείας της ΕΠΟ Μπάμπη Παπαδόπουλου.

Η μαρτυρία του στη «Θ» συγκλονίζει: «Πρώτα επιτέθηκαν στους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Υπήρχαν 50 αστυνομικοί και μπροστά άλλοι τόσοι σεκιούριτι. Εμένα μου φάνηκε προσχεδιασμένο το σκηνικό. Με το που τελείωσε ο αγώνας ξαφνικά άρχισαν να μας χτυπούν οι σεκιούριτι. Εμένα με έσυραν έξω και με πήγαν κάτω από μια πολυκατοικία όπου κοντά βρίσκονταν Βόσνιοι που πετούσαν μπουκάλια.

Προσπάθησα να μείνω ήρεμος και να συνεργαστώ μαζί τους. Στην αστυνομία με παρέδωσαν κάποιοι σεκιούριτι κι όταν τους ρώτησαν γιατί με πήγαν εκεί, δεν ήξεραν να απαντήσουν. Τότε παρενέβησαν ο υπεύθυνος ασφαλείας της ΕΠΟ Μπάμπης Παπαδόπουλος και Έλληνες αστυνομικοί με πολιτικά που βρίσκονταν μαζί μας στην εξέδρα και με άφησαν. Προσωπικά εμένα δεν με χτύπησαν, αλλά με έβγαλαν κακήν κακώς έξω από το γήπεδο χωρίς να έχω κάνει τίποτα.

Παρά τα όσα μας συνέβησαν δεν έχουμε κανένα παράπονο από τη Βοσνία ως χώρα. Είναι πανέμορφη και μας άρεσε που ταξιδέψαμε. Ωστόσο όσα συνέβησαν μετά τη λήξη ήταν απαράδεκτα. Έχω φτάσει σε σημείο να σκέφτομαι πως ευτυχώς που δεν έβαλε το γκολ στο τέλος Μάνταλος, γιατί δεν ξέρω με ποιον τρόπο θα φεύγαμε σώοι από το γήπεδο…».

 

Οι διεθνείς σε ρόλο… πυροσβεστών

Για χρόνια θα θυμούνται οι Έλληνες διεθνείς το ταξίδι τους στη Ζένιτσα και κυρίως για όσα συνέβησαν μετά τη λήξη του αγώνα. Οι Έλληνες διεθνείς κλήθηκαν να παίξουν και ρόλο… πυροσβεστών προκειμένου να γλιτώσουν τους οπαδούς που ταξίδεψαν στη Ζένιτσα.

Συγκεκριμένα, αφού οι σεκιούριτι είχαν επιδοθεί σε αλόγιστη βία μετά το τελικό σφύριγμα εναντίον των Ελλήνων φιλάθλων, οι παίκτες του Μίκαελ Σκίμπε έσπευσαν προς την εξέδρα που κάθονταν, προκειμένου να παρακαλέσουν να επικρατήσει η λογική και να σταματήσει το ξύλο.

Μανιάτης, Ζέκα, Τζιόλης, Καρνέζης, Παπασταθόπουλος και οι υπόλοιποι με χαρακτηριστικές κινήσεις φώναζαν προς την Αστυνομία να ηρεμήσει, κάτι που με τα πολλά εισακούστηκε.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΙΣΙΛΑΣ

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Θανατική ποινή σε όποιον το κάνει αυτό στις γυναίκες» – Τα λόγια του πατέρα της Κυριακής

Σε κλίμα οδύνης αποχαιρέτησαν συγγενείς και φίλοι την 28χρονη Κυριακή, η οποία έχασε τη ζωή…

4 Απριλίου 2024

Γυναικοκτονία: Ένταση στην Ευελπίδων με τον 39χρονο – Συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο

Ένταση σημειώθηκε έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όταν συγκεντρωμένοι που διαμαρτύρονται για την άγρια…

4 Απριλίου 2024

Ο Αλ.Μεϊκόπουλος για την Ημέρα Μνήμης των μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος της Κερασιάς

"Η Κερασιά μας, το όμορφο και γραφικό χωριό του Δήμου Ρήγα Φεραίου, έγινε πριν 80…

4 Απριλίου 2024

Ασθενοφόρο εξερράγη λίγη ώρα αφού άφησε ηλικιωμένη στο σπίτι της

Ιδιωτικό ασθενοφόρο εξερράγη στη Βρετανία λίγα δευτερόλεπτα αφού επέστρεψε μία ηλικιωμένη ασθενή στο σπίτι της.…

4 Απριλίου 2024

Βιωματική επιμορφωτική δράση παροχής πρώτων βοηθειών στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

Στις 2 Απριλίου πραγματοποιήθηκε βιωματική επιμορφωτική δράση παροχής πρώτων βοηθειών στην Βασική Υποστήριξη Ζωής από…

4 Απριλίου 2024

Ημερίδα για την γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη Θεσσαλίας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας διοργανώνουν διημερίδα στη αίθουσα του…

4 Απριλίου 2024