Τοπικά

Βιβλίο με θέμα τις εμπειρίες του από την διπλωματική του καριέρα γράφει ο πρέσβης Νικόλαος Κανέλλος

Ο Νικόλαος Δ. Κανέλλος υπηρέτησε την Ελλάδα με εντιμότητα και πίστη στο καθήκον απέναντι στην πατρίδα, που τον εμπιστεύτηκε σε καίριες θέσεις της διπλωματικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών από το 1981 μέχρι το 2020. Ο Θεσσαλός πρέσβης επί τιμή σύντομα θα μεταφέρει στο χαρτί τις εμπειρίες του από τη θητεία στις χώρες που υπηρέτησε για τέσσερις δεκαετίες.

Ο κ. Κανέλλος, ο οποίος διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με τον Βόλο-η καταγωγή του εξ ημισείας είναι από τη Μαγνησία-μέσα από τη συγγραφή θα διηγηθεί γεγονότα της επαγγελματικής του διαδρομής σε τρεις ηπείρους: Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Το πρώην διπλωματικό στέλεχος, έπειτα από δύο πολιτικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησε στο παρελθόν («Η απάντηση του Σπάρτακου», 2012 και «Η μουσική της Κόκκινης Ορχήστρας», 2018), πλέον ετοιμάζεται να μεταφέρει στο χαρτί τις σημαντικότερες στιγμές όσων βίωσε κατά την άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για σαράντα χρόνια.

«Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει εκδοθεί το βιβλίο, που θα αφορά στις δέκα τοποθετήσεις μου στη διπλωματική πορεία που διέγραψα. Θα περιγράφω τις πιο έντονες πολιτικές και διπλωματικές στιγμές ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό. Θα είναι όμως και μία πολιτική κριτική, για όσα συνάντησα στις χώρες που βρέθηκα, με αφετηρία τον Σεπτέμβριο του 1981», ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς γύρισε πίσω τον χρόνο. Τότε ήταν που έφυγε από το Μαλάκι, όπου περνάει μέχρι και σήμερα τα καλοκαίρια του και με το τρένο βρέθηκε στην Αθήνα, περνώντας με επιτυχία τις εξετάσεις για την είσοδό του στο διπλωματικό σώμα.

Στην αρχή των 80’s, ο Ψυχρός Πόλεμος καλά κρατούσε, ενώ μετά και την πτώση της ΕΣΣΔ αρκετά χρόνια αργότερα, ο κ. Κανέλλος βίωσε από πρώτο χέρι τις τεράστιες διαφορές στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα: «Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη συνάντηση Ρέιγκαν-Γκορμπατσόφ στο Στρασβούργο το ‘89 και είδα το παιχνίδι που παίζεται παγκοσμίως από τα μεγάλα συμφέροντα».
Ενθυμούμενος τις χώρες, στις οποίες εργάστηκε (Γαλλία, ΗΠΑ, Αλβανία, Ισπανία, Ολλανδία, Σλοβακία, Κόσσοβο, Βιετνάμ και Αζερμπαϊτζάν), δεν έκρυψε πως αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες από την κάθε μία εξ αυτών. «Είτε ως πρόξενος, είτε ως πρέσβης, απ’ όλες τις χώρες αντλούσα κάτι έχοντας φυσικά πάντοτε στη σκέψη μου την Ελλάδα», σημείωσε, ενώ έπειτα μίλησε για την… αθέατη όψη του επαγγέλματός του: «Αρκετός κόσμος θεωρεί πως ένας διπλωμάτης κάνει κοσμοπολίτικη ζωή. Προσωπικά, ανέκαθεν ήμουν αντίθετος με την εικόνα του «μπον βιβέρ» στη διπλωματία. Από πίσω υπάρχει η απίστευτη δυσκολία του να προσαρμοστείς από την πρώτη ημέρα και η πάλη αυτή δεν ήταν διόλου εύκολη. Τόσο για την οικογένειά μου, που με ακολουθούσε κάθε φορά σε μία καινούρια χώρα, όσο και για μένα».

Ο Θεσσαλός πρέσβης επί τιμή τα προηγούμενα χρόνια συνεργάστηκε με υπουργούς εξωτερικών αρκετών κυβερνήσεων. «Αλίμονο εάν ο διπλωματικός υπάλληλος δεν εκφράζει την άποψή του, με θάρρος και ειλικρίνεια. Θα σας αποκαλύψω το εξής: Κάποτε ένας υπουργός μου είπε ότι ο πρέσβης πρέπει να είναι όπως το γραμματοκιβώτιο. Σου δίνουν το γράμμα κι εσύ το πηγαίνεις. Τότε του απάντησα: «Δεν έχετε ανάγκη από πρέσβεις, αλλά δικά σας κομματικά όργανα» σχολίασε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Γι’ αυτό και παρέμεινα πολιτικά ανεξάρτητος καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μου».

Κλείνοντας, ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας αποκάλυψε πως οδεύει προς ολοκλήρωση ενός ακόμη πονήματος, με το οποίο θα επιχειρήσει να απαντήσει στο βιβλίο του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου με τίτλο «Το στρατηγικό βάθος της Τουρκίας». «Θα είναι μία απάντηση στα γραφόμενα του Νταβούτογλου. Θα αναφερθώ στη στρατηγική αντίληψη και προοπτική της χώρας μας και πιστεύω ότι δεν θα αργήσει να κυκλοφορήσει», κατέληξε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το