Τοπικά

Βίωσαν τον αυτισμό μέσω εικονικής πραγματικότητας

Τη δυνατότητα να μπουν στη θέση των παιδιών με αυτισμό μέσω της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας, της VirtualReality, είχαν χθες 120 μαθητές Γυμνασίων του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου και Ν. Ιωνίας.
Παγκόσμια Ημέρα του Αυτισμού χθες και η Μητρόπολη Δημητριάδος σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Αναπηρία Ν. Μαγνησίας, τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών στο Φάσμα του Αυτισμού και το Δίκτυο Φορέων Υγείας συνδιοργάνωσαν στο Πνευματικό Κέντρο βιωματική επιμορφωτική ημερίδα για την ευαισθητοποίηση στον αυτισμό.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί βίωσαν εμπειρικά τον αυτισμό μέσω των συσκευών εικονικής πραγματικότητας (τεχνολογία VirtualReality), που προσφέρει το VR PLANET.
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος που είχε την εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας, τόνισε πως «είχα ένα βίωμα ενός νέου ανθρώπου με αυτισμό. Και η σύγχρονη τεχνολογία μου έδωσε τη δυνατότητα να ζήσω το περιβάλλον μέσα στην τάξη, στα μέσα μεταφοράς, όπως ένα παιδί με αυτισμό ή ένας ενήλικας. Η εμπειρία αυτή μας βοήθησε να κατανοήσουμε αυτά τα άτομα. Γιατί υπάρχουν τα παιδιά και οι ενήλικες με αυτισμό που ζουν μέσα στην κοινωνία μας. Αν δεν καταλάβουμε πώς βιώνουν τις εικόνες και τα συναισθήματα που εμείς προσλαμβάνουμε, δεν θα καταλάβουμε, τι συμβαίνει».
Η υπεύθυνη του VR PLANET κ. Γεωργία Πολιά ανέφερε πως «μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε 1,5 λεπτό μπορούμε να μπούμε στα παπούτσια των ατόμων με αυτισμό και να δούμε πώς συμπεριφέρονται, όπως σε μια τάξη σχολείου, στη δημόσια συγκοινωνία, στην καφετέρια. Αυτή την προσομοίωση παρουσιάσαμε και η ανταπόκριση των μαθητών είναι πολύ μεγάλη. Είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να μπουν στη διαδικασία. Στον αυτισμό άλλωστε υπάρχει και πολλή άρνηση, δηλαδή γονείς που δεν θέλουν καν να το ακούσουν και άλλοι γονείς που δεν ασχολούνται».
Η σύμβουλος Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δρ. Ευαγγελία Κουκουρίκη τόνισε πως «ήταν μια εξαιρετική δράση για τους μαθητές που ενδιαφέρθηκαν να αναπτύξουν τις δεξιότητες της ενσυναίσθησης. Γιατί παντού υπάρχουν παιδιά με διαταραχές αυτιστικού φάσματος».
Ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων ατόμων με αναπηρία κ. Γιώργος Μαντζανάς ανέφερε πως «πρέπει να περάσουμε από το κομμάτι της ευαισθητοποίησης σε αυτό της εξοικείωσης. Γιατί η αναπηρία δεν είναι πρόβλημα αλλά ανθρώπινη κατάσταση».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Μαγνησίας κ. Κύρα Δεληκούρα ανέφερε πως «η μητρόπολη είναι η τελευταία μας σανίδα σωτηρίας. Έχουμε απογοητευτεί από την πολιτεία και μας έχει ξεχάσει. Αυτιστικά παιδιά, γονείς των παιδιών και φροντιστές είναι ξεχασμένοι. Έχουμε φοβερά αιτήματα και ελλείψεις, γι’ αυτό και ελπίζουμε στη στήριξη από τον μητροπολίτη».

120 μαθητές και
30 καθηγητές

Από την πλευρά του ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης υπογράμμισε πως «το ζητούμενο είναι οι μαθητές μας να αποκτήσουν ενσυναίσθηση για τους συμμαθητές τους με αυτισμό και να μπαίνουν στα παπούτσια του άλλου. Και αυτός ήταν ο στόχος μας μέσω της εικονικής πραγματικότητας για 120 μαθητές και 30 καθηγητές να αποκτήσουν μια βιωματική εμπειρία».
Ενθουσιασμένοι από όσα βίωσαν, ήταν οι μαθητές. Η Μαριτίνα Μυλωνά από το 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας τόνισε πως «παρακολουθήσαμε μια υπέροχη δράση για την ευαισθητοποίηση των μαθητών με το φάσμα του αυτισμού. Η βιωματική εμπειρία μέσω της εικονικής πραγματικότητας ήταν η αφορμή για να καταλάβουμε και να ζήσουμε τη ζωή των ατόμων αυτισμό»
Από την πλευρά της η μαθήτρια του 3ου γυμνασίου Νέας Ιωνίας Χρύσπα Μακρή είπε πως «μπήκαμε στις ζωές των ατόμων με αυτισμό για να κατανοήσουμε τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μαγνησία:«Βροχή» τα πρόστιμα από την Πυροσβεστική για έλλειψη μέτρων κατά τη διάρκεια καύσεων

Μετά το πρόστιμο ύψους 500 ευρώ που επιβλήθηκε στις 25 Μαρτίου, από ανακριτικούς υπαλλήλους της…

3 Απριλίου 2024

Αρχίζει από τη Δευτέρα 8 Απριλίου η χορήγηση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το 2024

Αρχίζει τη Δευτέρα 08-04-2024 η χορήγηση των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2024. Η…

3 Απριλίου 2024

Αλμυρός: Αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν ηλικιωμένη αλλα την “πάτησαν”

Την "πάτησαν" τρεις ρομά ηλικίας 21, 23 και 50 ετών, που αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν 80χρονη…

3 Απριλίου 2024

Πρώτη πτήση από εξωτερικό για αεροδρόμιο Σκιάθου

  Η πτήση από το εξωτερικό για τη φετινή τουριστική σεζόν πραγματοποιήθηκε προχθές στη Σκιάθο.…

3 Απριλίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΙΩΑΝ. ΠΑΛΙΓΙΑΝΝΗΣ

Ο πολυαγαπημένος μας ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΙΩΑΝ. ΠΑΛΙΓΙΑΝΝΗΣ Σ/χος ΟΤΕ Ετών 88 κηδεύεται σήμερα Τετάρτη 3 Απριλίου…

3 Απριλίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΚΑΣΣΙΑΝΗ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΚΑΣΣΙΑΝΗ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ Ετών 85 κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη…

3 Απριλίου 2024