Τοπικά

Βιολέττα Καντόλα: Αναγκαίο το συμβουλευτικό κέντρο για περιστατικό βίας κατά γυναικών

Η ένταξη του Βόλου στο δίκτυο των Συμβουλευτικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, είναι το μεγάλο «στοίχημα» της Βιολέττας Καντόλα. Η δημοτική σύμβουλος Βόλου και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (ΔΕΠΙΣ) οραματίζεται την ίδρυση μίας υπηρεσίας πρώτης γραμμής στον αγώνα για την αντιμετώπιση του συνεχώς διογκούμενου προβλήματος της βίας κατά των γυναικών.

Σε επίπεδο Θεσσαλίας, ο Βόλος είναι ο μοναδικός Δήμος που δεν φιλοξενεί ανάλογη δομή, σε αντίθεση με τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, ενώ σε πανελλήνιο επίπεδο λειτουργούν συνολικά 27 Συμβουλευτικά Κέντρα. Υπάρχουν επίσης 20 ξενώνες φιλοξενίας. Δύο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και άλλοι δεκαοκτώ στην υπόλοιπη χώρα. Ο Βόλος, όπως και η Λάρισα σε επίπεδο Θεσσαλίας, διαθέτουν ξενώνα για τις γυναίκες και τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα βίας, οπότε η ίδρυση ενός Συμβουλευτικού Κέντρου θα δυνάμωνε ακόμη περισσότερο την προσπάθεια. «Στον ξενώνα που έχουμε εδώ, παρέχονται και υπηρεσίες συμβουλευτικής, αφού το προσωπικό που απασχολείται, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή βοήθειας στις γυναίκες που προσφεύγουν εκεί. Όμως, χωρίς Συμβουλευτικό Κέντρο δεν μπορείς να λειτουργήσεις ολοκληρωμένα. Το πρώτο που θα χρειαστεί μία γυναίκα είναι η συμβουλή», επισήμανε η κ. Καντόλα.
Ούσα δικηγόρος στο επάγγελμα, γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατακόρυφη άνοδο ανάλογων περιστατικών, γεγονός που ενισχύει τον αγώνα διεκδίκησης λειτουργίας ενός Συμβουλευτικού Κέντρου στον Βόλο, στο οποίο θα μπορούν να καταφεύγουν όσες γυναίκες έχουν υποστεί βία και άνιση μεταχείριση λόγω του φύλου τους.

«Αρχίσαμε να ρωτάμε κάποια πράγματα, αλλά το σίγουρο είναι πως μία τέτοια υπηρεσία έχει μεγάλο κόστος λειτουργίας. Πρέπει να εξασφαλιστεί κάποια χρηματοδότηση για να υλοποιηθεί αυτό, για παράδειγμα μέσω της ένταξης του Δήμου σε κάποιο πρόγραμμα. Πέρα από τις κτιριακές υποδομές, απαιτείται και η πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού», είπε η κ. Καντόλα για την πρόθεσή της να λειτουργήσει η συγκεκριμένη δομή στην περιοχή.
Μέχρις ότου, όμως, επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων δεν παύει να αναπτύσσει δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. «Επί του παρόντος, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας βρισκόμαστε στη φάση εκπόνησης κοινής δράσης, μίας διαφημιστικής καμπάνιας με τα τηλέφωνα SOS για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας. Στην πόλη μας θα λάβει μέρος και το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου ως χορηγός, αφού ο Συνεταιρισμός θα διαθέσει λεωφορεία για τις διαφημίσεις που θα γίνουν», τόνισε.

Έπειτα από τα δύο lockdown που είχαμε στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και τον πολύμηνο εγκλεισμό, που προκάλεσαν «έκρηξη» περιστατικών με θύματα γυναίκες, η έξαρση της βίας απασχολεί έντονα την πρόεδρο του ΔΕΠΙΣ. «Δυστυχώς, έχουμε οδηγηθεί σε μία κατάσταση που συνεχώς συμβαίνουν γεγονότα, που μας υποχρεώνουν να γίνεται πρώτο θέμα συζήτησης η ισότητα των φύλων. Τα αίτια γι’ αυτό είναι πολλά. Η καραντίνα προκάλεσε μεγάλη αύξηση της βίας. Ακόμη και παιδιά επικοινώνησαν μαζί μου το προηγούμενο διάστημα, που αντιδρούσαν για όσα έβλεπαν να συμβαίνουν με τους γονείς τους και έψαχναν να βρουν τρόπους να βοηθηθούν για τα φαινόμενα που συνέβαιναν στα σπίτια τους», αποκάλυψε η κ. Καντόλα, για να καταλήξει λέγοντας: «Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι μόνο αυτά που μαθαίνουμε. Υπάρχουν πολύ περισσότερες περιπτώσεις παιδιών, τα οποία δεν αντέχουν αυτές τις καταστάσεις στο οικογενειακό τους περιβάλλον».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το