Τοπικά

Βελτίωση προγνώσεων για 5 μέρες κατά 15% και για 14 μέρες 20%

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Τις τελευταίες μέρες γινόταν συνεχώς λόγος για προβλέψεις επιδείνωσης του καιρού για τις επόμενες μέρες και ώρες μετά την ανάπαυλα των αλκυονίδων ημερών. Πώς μπορούμε να πούμε με ακρίβεια ποιες από αυτές τις προβλέψεις προέρχονται από επίσημα χείλη και ποιες είναι αποτέλεσμα κάποιων «εκτιμήσεων», ανθρώπων που δεν έχουν άμεση σχέση με το επιστημονικό αντικείμενο της Μετεωρολογίας;
Για να γίνει κάποιος μετεωρολόγος θα πρέπει να ακολουθήσει πανεπιστημιακές σπουδές με κατεύθυνση στις θετικές επιστήμες και κυρίως στη Φυσική και τα Μαθηματικά.
Η μετεωρολογία μελετά φαινόμενα, όπως ατμοσφαιρική πίεση, μεταβολές της θερμοκρασίας, μετακινήσεις αερίων μαζών, εξάτμιση, υγρασία, σχηματισμό και εξέλιξη των νεφών κ.ά. Κυρίως η επιστήμη της μετεωρολογίας ακουμπά στο αντικείμενο των μαθηματικών, καθώς χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα που δίνουν προβλέψεις και εκτιμήσεις για χάρτες βροχής ή κακοκαιρίας σε συγκεκριμένα γεωγραφικά μήκη και πλάτη.
Η «Θ συνάντησε τον μετεωρολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Σταύρο Ντάφη και του ζήτησε την επιστημονική του άποψη για το θέμα των προβλέψεων.
Ο κ. Ντάφης επισημαίνει ότι έχουμε ασφαλείς προβλέψεις για τουλάχιστον 3 μέρες και εκτιμήσεις, όχι προβλέψεις, για διάστημα 15 ημερών.
Έχουν αναπτυχθεί μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης – μοντέλα μηχανικής εκμάθησης, τα οποία δεν είναι σε θέση ακόμα να κάνουν μεσομακροπρόθεσμες προβλέψεις τονίζει ο κ. Ντάφης. Χιλιάδες ερευνητές δουλεύουν πυρετωδώς για να δώσουν βελτιωμένα στατιστικά και προβλέψεις ακριβείας, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα και αποτελέσματα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Ντάφης: Κατά μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια παρατηρούμε βελτίωση της προγνωσιμότητας του καιρού για τις επόμενες 5 μέρες σε ποσοστό 15% και για τις επόμενες 14 ημέρες βελτίωση κατά 20%.
Είναι σαφές πως κανείς άλλος εκτός από έναν μαθηματικό με ειδίκευση και εξειδίκευση με μεταπτυχιακό στη μετεωρολογία δεν δικαιούται να μιλά για τον καιρό και να κάνει προβλέψεις που μπορούν να έχουν βάθος 10 ή 15 ημερών. Αυτό που παρατηρούμε να συμβαίνει είναι ένα σόου επίδειξης της καλύτερης μακροπρόθεσμης πρόβλεψης που δεν αποτελεί αντικείμενο μελέτης επιστημονικών δεδομένων, αλλά εκτιμήσεις παρουσιαστών δελτίου ειδήσεων.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νίκη παραμονής στη Β’ Εθνική για τα κορίτσια του Βόλου

Νίκη και παραμονή στην Β’ Εθνική κατηγορία για την γυναικεία ομάδα του Βόλου. Σε ένα…

12 Μαρτίου 2024

Αποκόπηκε

  Ένα κομμάτι από το κράσπεδο επί της οδού Ροζού στη συμβολή με την οδό…

12 Μαρτίου 2024

Στην Ασφάλεια Βόλου το δεύτερο πανελλαδικά δωμάτιο δικανικής εξέτασης ανηλίκων

Μετά την Αττική, ο Βόλος είναι η δεύτερη πανελλαδικά πόλη, όπου δημιουργήθηκε δωμάτιο δικανικής εξέτασης…

12 Μαρτίου 2024

Δοκιμάζεται στον Βόλο ο 16χρονος Αντώνης Σπυριδάκης

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής Αντώνης Σπυριδάκης δοκιμάζει την τύχη του στον Βόλο, όπου ψάχνει μια ευκαιρία…

12 Μαρτίου 2024

Δείτε LIVE τη συνέντευξη του Δημάρχου Βόλου

Δείτε Live στο παρακάτω  link τη σημερινή συνέντευξη του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου https://www.youtube.com/watch?v=TMPyp089V5A

12 Μαρτίου 2024

Προετοιμάζεται για την έναρξη των πλέι άουτ ο Βόλος

Στον αγωνιστικό τομέα οι παίκτες του Βόλου δουλεύουν σκληρά σε καθημερινή βάση, με τον Χρήστο…

12 Μαρτίου 2024