Κόσμος

Βασιλιάς Κάρολος: Θα αλλάξουν τα καθήκοντά του όσο αναρρώνει;

«Παγωμένο» είναι το παλάτι του Μπάκιγχαμ μετά την ανακοίνωση ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο, ενώ όπως έγινε γνωστό, ο 75χρονος μονάρχης ξεκίνησε σήμερα κύκλο θεραπειών, για την έκβαση των οποίων εκφράζει αισιοδοξία και ανυπομονεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλατιού.

Θα αλλάξουν τα καθήκοντα του βασιλιά;

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ δήλωσε: «Δυστυχώς, ορισμένες από τις επικείμενες δημόσιες υποχρεώσεις του βασιλιά θα πρέπει να αναβληθούν ή να ακυρωθούν. Η Αυτού Μεγαλειότης θα ήθελε να ζητήσει συγγνώμη από όλους εκείνους που ενδέχεται να απογοητευτούν ή να ταλαιπωρηθούν ως συνέπεια».

Ανέφερε ότι λαμβάνει εξειδικευμένη φροντίδα και «προσβλέπει στην επιστροφή του σε πλήρη δημόσια καθήκοντα το συντομότερο δυνατό».

Ενώ ο βασιλιάς αναρρώνει, η βασίλισσα αναμένεται να συνεχίσει να συμμετέχει σε υποχρεώσεις. «Η Μεγαλειότητά της θα συνεχίσει με ένα πλήρες πρόγραμμα δημόσιων καθηκόντων», ανέφεραν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Όπως μεταδίδει το BBC, παρά την απομάκρυνση από τις δημόσιες εκδηλώσεις, ο βασιλιάς θα συνεχίσει τη γραφειοκρατία και τις ιδιωτικές συναντήσεις ως αρχηγός του κράτους.

Ποια είναι τα καθήκοντα του βασιλιά
Ο βασιλιάς είναι ο αρχηγός του κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά οι εξουσίες του είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικές και τελετουργικές και παραμένει πολιτικά ουδέτερος.

Λαμβάνει καθημερινά μηνύματα από την κυβέρνηση σε ένα κόκκινο δερμάτινο κουτί, συμπεριλαμβανομένων ενημερώσεων πριν από σημαντικές συναντήσεις ή εγγράφων που χρειάζονται την υπογραφή του.

Ο πρωθυπουργός συναντά τον βασιλιά συνήθως την Τετάρτη στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Οι συναντήσεις αυτές είναι εντελώς ιδιωτικές και δεν τηρούνται επίσημα αρχεία για τα όσα λέγονται.

Ο κοινοβουλευτικός ρόλος του βασιλιά
Επιπλέον ο βασιλιάς στη Βρετανία έχει και ορισμένους κοινοβουλευτικούς ρόλους οι οποίοι είναι οι εξής:

Διορισμός κυβέρνησης – ο ηγέτης του κόμματος που κερδίζει τις γενικές εκλογές καλείται συνήθως στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο βασιλιάς διαλύει επίσης επίσημα το Κοινοβούλιο πριν από τις γενικές εκλογές.
Έναρξη του κοινοβουλευτικού έτους και ομιλία του βασιλιά – ο βασιλιάς ξεκινά το κοινοβουλευτικό έτος με την τελετή έναρξης του κοινοβουλίου, όπου εκθέτει τα σχέδια της κυβέρνησης σε ομιλία που εκφωνεί από το θρόνο στη Βουλή των Λόρδων.
Βασιλική σύμφωνη γνώμη – όταν ένα νομοθέτημα περνάει από το Κοινοβούλιο, πρέπει να εγκριθεί επίσημα από τον βασιλιά για να γίνει νόμος. Η τελευταία φορά που δεν δόθηκε η βασιλική συναίνεση ήταν το 1708.
Επιπλέον, ο μονάρχης ηγείται της ετήσιας εκδήλωσης μνήμης τον Νοέμβριο στο Κενοτάφιο του Λονδίνου.
Συναντήσεις με ξένους ηγέτες
Ο βασιλιάς φιλοξενεί επίσης επισκέπτες αρχηγούς κρατών και συναντά τακτικά ξένους πρεσβευτές και ύπατους αρμοδίους.

Για την πρώτη του κρατική επίσκεψη, ο Κάρολος επισκέφθηκε τη Γερμανία, όπου έγινε ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που μίλησε στο κοινοβούλιο της χώρας, μιλώντας στα αγγλικά και στα γερμανικά.

Στη συνέχεια, ο βασιλιάς ταξίδεψε στη Γαλλία για τριήμερη κρατική επίσκεψη τον Σεπτέμβριο και στην Κένυα για τετραήμερη κρατική επίσκεψη τον Οκτώβριο, όπου αναγνώρισε τις «αποτρόπαιες και αδικαιολόγητες πράξεις βίας που διαπράχθηκαν κατά των Κενυατών» κατά τη διάρκεια του αγώνα τους για την ανεξαρτησία.

Εκφώνησε επίσης την εναρκτήρια ομιλία στη διάσκεψη για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο, όπου δήλωσε: «Η Γη δεν μας ανήκει».

Ο Κάρολος είναι επίσης επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, μιας ένωσης 56 ανεξάρτητων χωρών με 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Είναι αρχηγός κράτους για 14 από αυτές, γνωστές ως βασίλεια της Κοινοπολιτείας, καθώς και για τις εξαρτήσεις του Στέμματος – τα Νησιά της Μάγχης και τη Νήσο του Μαν.

Η βασίλισσα υποστηρίζει τον βασιλιά στην εκτέλεση του έργου του και αναλαμβάνει τις δικές της δημόσιες υποχρεώσεις για λογαριασμό των 90 φιλανθρωπικών οργανώσεων που υποστηρίζει.

Πού βρίσκει τα χρήματά της η βασιλική οικογένεια

Η βασιλική οικογένεια λαμβάνει μια ετήσια πληρωμή από τον φορολογούμενο, γνωστή ως Sovereign Grant, η οποία χρησιμοποιείται για την κάλυψη επίσημων δαπανών, όπως η συντήρηση των ακινήτων και τα έξοδα προσωπικού.

Το ποσό βασίζεται σε ένα ποσοστό των κερδών του Crown Estate, μιας επιχείρησης ακινήτων που ανήκει στον μονάρχη αλλά διοικείται ανεξάρτητα. Είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 16,5 δισ. λιρών το 2022.

Η κυρίαρχη επιχορήγηση είχε αξία 86,3 εκατ. λιρών το 2022-2023, ίδια με την αντίστοιχη του 2021-2022. Αλλά οι συνολικές δαπάνες για το έτος ήταν 107,5 εκατ. στερλίνες, μια αύξηση 5% σε σχέση με τα 102,4 εκατ. στερλίνες που δαπανήθηκαν το προηγούμενο έτος, με περισσότερα από 20 εκατ. στερλίνες να αντλούνται από τα οικονομικά αποθέματα για να καλυφθεί το έλλειμμα.

Ο βασιλιάς λαμβάνει επίσης χρήματα από μια ιδιωτική περιουσία που ονομάζεται Δουκάτο του Λάνκαστερ, η οποία μεταβιβάζεται από μονάρχη σε μονάρχη. Καλύπτει περισσότερα από 18.000 εκτάρια γης, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων στο κεντρικό Λονδίνο. Αξίας 654 εκατ. λιρών, αποφέρει κέρδη περίπου 20 εκατ. λιρών ετησίως.

Ο δούκας της Κορνουάλης (σήμερα Γουίλιαμ, πρίγκιπας της Ουαλίας) επωφελείται από το δουκάτο της Κορνουάλης, το οποίο κατέχει κυρίως γη στη νοτιοδυτική Αγγλία. Με αξία 1 δισ. στερλίνες, δημιούργησε καθαρό πλεόνασμα 24 εκατ. στερλίνες το 2022-23.

Ο βασιλιάς και ο Γουίλιαμ λαμβάνουν προσωπικά τα κέρδη από τα δουκάτα και μπορούν να ξοδεύουν τα χρήματα όπως επιθυμούν. Και οι δύο πληρώνουν εθελοντικά φόρο εισοδήματος για τα έσοδα.

Επιπλέον, ορισμένα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας διαθέτουν ιδιωτικές συλλογές έργων τέχνης, κοσμημάτων και γραμματοσήμων, τις οποίες μπορούν να πουλήσουν ή να χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν εισόδημα όπως επιθυμούν.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το