Κόσμος

Β.Καρολίνα: Περισσότεροι από 150 φοιτητές του Πανεπιστημίου διαγνώστηκαν με καρκίνο

Περισσότεροι από 150 φοιτητές, απόφοιτοι και διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστήμιου Βόρειας Καρολίνας διαγνώστηκαν με καρκίνο. Τι έχουν κοινό; Είχαν όλοι περάσει χρόνο σε ένα κτίριο του πανεπιστημίου, που σφραγίστηκε στο 2023 εν μέσω καταγγελιών για υψηλά επίπεδα πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCB), τοξικών χημικών ουσιών που συνδέονται με τον καρκίνο.

Λέμφωμα, καρκίνος του θυρεοειδούς, καρκίνος του μαστού είναι ορισμένες από τις ασθένειές με τις οποίες έχουν διαγνωσθεί άνθρωποι, που με τη μία ή την άλλη ιδιότητά περνούσαν ώρες επί χρόνια στο Pοe Hall, όπου παραδίδονταν μαθήματα ψυχολογίας σε 4.000 φοιτητές.

Έρευνα που έγινε το Μάρτιο διαπίστωσε ότι τα επίπεδα PCB σε πέντε δωμάτια ήταν 38 φορές υψηλότερα από το όριο του Οργανισμού Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA). Σε βάρος του πανεπιστημίου έχουν υποβάλει μήνυση 152 άτομα που υποστηρίζουν ότι οι ασθένειές που εκδήλωσαν συνδέονται με την εν λόγω τοξίνη.

Τα PCB ήταν διαδεδομένα όταν κατασκευάστηκε το κτίριο
Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και Σάρα Γκλαντ που φοίτησε στο πανεπιστήμιο Βόρειας Καρολίνας το 2007-2013. Λίγα χρόνια αργότερα διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και τελικά τον Ιανουάριο του 2024 απεβίωσε σε ηλικία 35 ετών. «Δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα. Δεν με νοιάζει η αποζημίωση. Με νοιάζει να βοηθήσω άλλους ανθρώπους», τόνισε ο σύζυγος της.

Η Κρίσιτ Λούις, που φοίτησε στο πανεπιστήμιο το 2007-2012, στα τέλη του 2011 διαγνώστηκε με καρκίνο του θυμοειδή. Η ίδια τόνισε ότι νιώθει προδομένη καθώς πίστευε ότι μορφώνεται «σε ένα ασφαλές μέρος πριν ξαφνικά αποδειχθεί ότι οι συνθήκες δεν ήταν ασφαλείς».

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1971, που τα PCBs ήταν ευρέως διαδεδομένα σε βιομηχανικά προϊόντα, όπως λάδια, μονωτήρες και ηλεκτρικές συσκευές όπως τηλεοράσεις, φωτιστικά και ψυγεία.

Τα PCBs ταξινομούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως γνωστές καρκινογόνες ουσίες για τον άνθρωπο. Η παραγωγή τους απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το