Ελλάδα

Τζανακόπουλος: Ο Μητσοτάκης έχει ευθύνες – Kομμάτι του πολιτικού συστήματος που κυβέρνησε 40 χρόνια

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιτέθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των συντακτών, καταλογίζοντας στον πρόεδρο της ΝΔ ευθύνες.
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Η πολιτική αντιπαράθεση με αυτούς τους όρους δεν είναι ορθή. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πολύ συγκεκριμένες ευθύνες ευθύνες, διότι ήταν κομμάτι του πολιτικού συστήματος που κυβέρνησε για 40 χρόνια».
Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι και στο παρελθόν, η πολιτική σύγκρουση με αφορμή φυσικές καταστροφές έχει οδηγήσει και σε υπερβολές. «Σήμερα όμως, δεν πρόκειται περί αυτού. Η στάση ορισμένων στελεχών της ΝΔ, του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αλλά και ορισμένων μέσων ενημέρωσης δεν μένουν σε αυτό. Αντίθετα έχουν εκκινήσει μια απίστευτη εκστρατεία προπαγάνδας, συκοφαντίας και παραπλάνησης με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος. «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε αυτό τον βούρκο. Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα θύματα της πυρκαγιάς», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την ανάληψη ευθυνών, όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για την Ρένα Δούρου και αν κρίθηκαν σωστές οι πρωτοβουλίες που έλαβε ή δεν έλαβε η Περιφερειάρχης Αττικής, ο κ. Τζανακόπουλος απέφυγε να μιλήσει για ευθύνες.
«Η ώρα της αποτίμησης δεν είναι αυτή. Θα γίνει με νηφαλιότητα, χωρίς να επιχειρήσουμε να συγκαλύψουμε την ενδεχόμενη ευθύνη του οποιουδήποτε, όταν παρέλθει η κρίση», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η κριτική προς την κυβέρνηση είναι και θεμιτή και αναγκαία. Όμως είναι άλλο η κριτική, άλλο η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία», τόνισε ακόμη.

Λίστα με 2.500 αυθαίρετα προς κατεδάφιση
Κατά την ενημέρωση, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση αλλά και 685 αυθαίρετα στον αιγιαλό στην Αττική, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιταχύνει τη διαδικασία προτεραιοποίησης της σχετικής λίστας.

Τα μέτρα για τους πληγέντες
Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στην υλοποίηση των μέτρων για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές.
Με σημερινή τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών «απλοποιείται η διαδικασία για την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών».
Από το υπουργείο Υποδομών ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για τη διάθεση του εφάπαξ επιδόματος στους πληγέντες από την πυρκαγιά στα τέσσερα κέντρα που έχουν ανοίξει για αυτό το σκοπό σε Ραφήνα, Μαραθώνα, Κινέτα και στο Υπουργείο Υποδομών. Εως τις 4 μ.μ. είχαν υποβληθεί 429 αιτήσεις.
Από σήμερα τέθηκε σε λειτουργία και η τηλεφωνική γραμμή με αριθμό 210 – 6247000 στην οποία μπορούν να καλούν οι πληγέντες και να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν είτε το Υπουργείο Υποδομών είτε για φορολογικά θέματα που αφορούν την ΑΑΔΕ.

Επίσης, συνεχίζονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου, η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών καθώς και η αποκομιδή αποβλήτων.
Το υπουργείο Εργασίας υπογράφει σήμερα όλες τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των παροχών προς τους πληγέντες από την πυρκαγιά. Για τα βοηθήματα που δεν θα δοθούν αυτοματοποιημένα, όπως οι ρυθμίσεις εισφορών και δόσεων, το επίδομα ανεργίας, και η εφάπαξ ενίσχυση στους άνεργους, οι δικαιούχοι μπορούν ήδη να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ.
Επίσης, οι διπλές συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 20 Αυγούστου, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει ανοίξει τηλεφωνική γραμμή που εξυπηρετεί σε προτεραιότητα τους πληγέντες στον τηλεφωνικό αριθμό 1555 για οποιαδήποτε πληροφορία αφορά ασφαλιστικές ρυθμίσεις και παροχές.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Θεσσαλονίκη: «Γέφυρα ζωής» από αστυνομικούς για βρέφος δύο μηνών που έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο

«Γέφυρα ζωής» για τη μεταφορά βρέφους στο νοσοκομείο έστησαν αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς του…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ρομπότ της Tesla επιτέθηκε σε εργαζόμενο: Τον άρπαξε με τα μεταλλικά του νύχια και τον τραυμάτισε

Ένας μηχανικός λογισμικού της Tesla υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς όταν δέχθηκε επίθεση από ένα ρομπότ που…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ανησυχία από τους ειδικούς: Έξαρση των ιώσεων την Πρωτοχρονιά – «Μην πάτε σε γιορτινές συγκεντρώσεις με συμπτώματα»

Ανησυχία επικρατεί στους ειδικούς εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων τα οποία…

27 Δεκεμβρίου 2023

Αποκαλύφθηκε άγαλμα της Σακίρα στη γενέτειρα της – Φτάνει τα 6,5 μέτρα και ζυγίζει 6 τόνους

Με μία ανάρτησή της στο Instagram η Σακίρα αποκάλυψε ότι τοποθετήθηκε στη γενέτειρά της την…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ρωσία και Ιράν θα χρησιμοποιούν στις εμπορικές συναλλαγές τα δικά τους νομίσματα αντί για δολάρια

Το Ιράν και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία, βάσει της οποίας θα χρησιμοποιούν στις εμπορικές…

27 Δεκεμβρίου 2023

Τέλος χρόνου για το νέο AppleWatch – Εξαφανίζεται από τα ράφια των καταστημάτων στις ΗΠΑ

Τέλος χρόνου για το νέο Apple Watch, αφού ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να προβεί σε…

27 Δεκεμβρίου 2023