Ροή

Τσακαλώτος: Τεράστια διαφορά ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και το νέο Ταμείο

Για «τεράστια διαφορά» ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και το νέο Ταμείο έκανε λόγο από την Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος υπογράμμισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ «ξεπουλούσε» τη δημόσια περιουσία.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης, εξαπολύοντας παράλληλα «πυρά» για μεγάλες ανακρίβειες.
Όπως τόνισε, η περίοδος των 99 χρόνων που παρέχεται, πέραν του ότι είναι συνήθης πρακτική για μεγάλους οργανισμούς με μακροπρόθεσμους στόχους αποτελεί και επιλογή αιτιολογώντας πως όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος, τόσο λιγότερη είναι η πίεση για να ιδιωτικοποιήσεις και να κρατήσεις αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να δημιουργούν περισσότερη αξία.
Διευρύνοντας τον ορίζοντα λειτουργίας της εταιρείας επιδιώκουμε τα έσοδα να προέρχονται από καλύτερη διαχείριση κι όχι από ιδιωτικοποιήσεις, εξήγησε και σχολίασε ότι ίσως αυτό που ενοχλεί την αντιπολίτευση είναι πως με ρητό τρόπο γίνεται σαφές στο νόμο ότι οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση προτείνεται από τα διοικητικά όργανα του Ταμείου, πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό Οικονομικών.
Η ΓΣ ταυτίζεται με τον υπουργό, ανέφερε και υπενθύμισε ότι το σκέλος των εσόδων του Ταμείου που πηγαίνει στην απομείωση του χρέους αφορά μόνο το δάνειο από το ESM κι όχι από παλαιότερα δάνεια. Ο κ. Τσακαλώτος, επικεντρώθηκε στην «τεράστια διαφορά» της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως είπε, που είναι η μακροπρόθεσμη διαχείρισή της, από τις ιδιωτικοποιήσεις που χρησιμεύουν ως ένα από τα πολλά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο. «Φυσικά και θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και πωλήσεις», αλλά δεν μπορούν να αποφασιστούν χωρίς την έγκριση του υπουργού, τόνισε.
Προσέθεσε ότι το στρατηγικό σχέδιο του Ταμείου εγκρίνεται από τον μοναδικό μέτοχο, που είναι το ελληνικό Δημόσιο, και παραλαμβάνει τις γενικές στρατηγικές κατευθύνσεις που παρέχονται από τον υπουργό Οικονομικών. «Το μακροπρόθεσμο πλαίσιο εξασφαλίζει την αποφυγή ξεπουλήματος. Η βασική διαφορά του Ταμείου από το ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι δεν γίνεται ξεπούλημα και ότι έχεις τον χρόνο αν θέλεις να πουλήσεις να το κάνεις κάτω από τις ιδανικές συνθήκες» υπογράμμισε.
Σχετικά με το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου, για το οποίο ασκήθηκε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι τα τρία από τα πέντε μέλη ανήκουν στο ελληνικό δημόσια και για τα δύο μέλη των θεσμών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών.
Διευκρίνισε περαιτέρω, ότι εποπτεύει το Ταμείο δεν ασκεί την διοίκησή του αλλά το ΔΣ και ο υπουργός συμμετέχει στην επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου, το εποπτικό συμβούλιο υποχρεούται να συζητήσει στην Επιτροπή της Βουλής την ετήσια Έκθεση που καταρτίζει, το στρατηγικό σχέδιο εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών και υπάρχει ρητή αναφορά στον νόμο ότι οι ΔΕΚΟ θα επιδιώκουν την διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ η επενδυτική πολιτική καθορίζεται με εσωτερικό κανονισμό και έχει λόγο ο υπουργός και η ΓΣ του μοναδικού μετόχου υιοθετεί τον εσωτερικό κανονισμό.
Ο υπουργός Οικονομικών, προσέθεσε πως οι όποιες επενδυτικές αποφάσεις της εταιρείας και των θυγατρικών θυγατρικών λαμβάνονται σύμφωνα με την επενδυτική πολιτική του Ταμείου, η οποία εγκρίνεται από το ελληνικό Δημόσιο. «Οι επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας είναι μόνο η μια πλευρά των παρεχόμενων δυνατοτήτων, η οποία σκοπίμως αποσιωπάται, η άλλη πλευρά είναι οι επενδύσεις που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη της εταιρείας και αφορούν σημαντικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, οι οποίες εγκρίνονται από τον μοναδικό μέτοχο. Αλλά και οι επενδύσεις στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας αποσκοπούν στην αύξηση της αξίας τους, όχι μόνο για να πουληθούν, αλλά για την αύξηση των εσόδων και την διαχείρισή σου και κάθε είδους αξιοποίηση» είπε επίσης ο κ. Τσακαλώτος.
Αναφερόμενος στην ρύθμιση για την αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «μεταρρύθμιση» και επισήμανε ότι απαιτήθηκε από τις συνθήκες που θέλουν επί 50 χρόνια να παρεμβαίνει ο υπουργός ποιος θα ελεγχθεί και ποιος όχι.
Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος έκλεισε την τοποθέτησή του με την εκτίμηση ότι η ΝΔ θα χάσει «όλα τα λεφτά» ποντάροντας στην κατάρρευση της κυβέρνησης, διαφοροποιώντας πάντως την πολιτική τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Θα ξέρουμε σε μία εβδομάδα ή σε δέκα μέρες ίσως, πόσο καλή ήταν αυτή η Συμφωνία. Θα δούμε τι θα πάρουμε στο χρέος, θα δούμε τι θα είναι η πρώτη εκταμίευση και μετά θα δούμε αν είχε δίκιο ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Σαμαράς.
Γιατί ο κ. Μητσοτάκης είχε την εξυπνάδα να μην συνεχίσει να βάζει λεφτά ότι θα πέσει η κυβέρνηση, αφού χάνει στο πόκερ, ενώ ο κ. Σαμαράς, που ποτέ δεν μαθαίνει από την πολιτική, είπε να βάλουμε όλα τα λεφτά ότι θα πέσει η κυβέρνηση και πολύ φοβάμαι ότι θα τα χάσετε όλα τα λεφτά» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Πέμπτης 18/1

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: COSMOTE SPORT 1 19.00 Νίκη-Λεβαδειακός -Ζ-…

18 Ιανουαρίου 2024

Θεσσαλία: Βγαίνουν στην Εθνική Οδό στις 24 Ιανουαρίου οι αγρότες

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η πανθεσσαλική σύσκεψη αγροτών στον Παλαμά Καρδίτσας η οποία αποφάσισε…

18 Ιανουαρίου 2024

Μαγνησία:Κτηνίατροι κατά υποχρεωτικής στείρωσης ζώων συντροφιάς

Στην απεργία του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου συμμετείχαν χθες και οι κτηνίατροι της Μαγνησίας, αντιδρώντας στον…

18 Ιανουαρίου 2024

Βόλος:Κατάληψη και πορεία από φοιτητές και μαθητές

  Σε κινητοποιήσεις κατέρχονται σήμερα μαθητές και φοιτητές κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.…

18 Ιανουαρίου 2024

Διακομιδή 65χρονου από την Αλόννησο

Ένας 65χρονος διακομίσθηκε σήμερα τα ξημερώματα λίγο πριν τις 5 απότην Αλόννησο. Ειδικότερα, με μέριμνα…

18 Ιανουαρίου 2024

Συλλήψεις της ΕΛΑΣ για τις δολοφονίες Σκαφτούρου και Ρουμπέτη – Ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση

Σε συλλήψεις και προσαγωγές για τις δολοφονίες των Γ. Σκαφτούρου και του Β. Ρουμπέτη προχώρησε…

18 Ιανουαρίου 2024