Τοπικά

Μαγνησία:Κτηνίατροι κατά υποχρεωτικής στείρωσης ζώων συντροφιάς

Στην απεργία του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου συμμετείχαν χθες και οι κτηνίατροι της Μαγνησίας, αντιδρώντας στον νόμο περί της υποχρεωτικής στείρωσης των ζώων συντροφιάς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΪΣΜΕΝΟΣ

Με βάση τον ισχύοντα νόμο, από τις 21 Ιανουαρίου, οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων είναι υποχρεωμένοι να τα στειρώσουν ή να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού τους στην ειδική βάση δεδομένων προκειμένου να αποφύγουν την στείρωσή τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κτηνιάτρων Μαγνησίας κ. Παύλο Σταμόπουλο, η κυβέρνηση, νομοθέτησε για τα ζώα συντροφιάς, για την υγεία, την ευζωία και τα δικαιώματά τους, χωρίς πρώτα να συμβουλευτούν έναν κτηνίατρο, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Όπως ανέφερε, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος κλήθηκε την τελευταία στιγμή, ενώ το σχέδιο νόμου ήταν ήδη έτοιμο, χωρίς μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, να ακούσουν τις ενστάσεις τις οποίες είχαν.

Όπως δήλωσε ο κ. Σταμόπουλος, οι κτηνίατροι της Μαγνησίας είναι αντίθετοι στην υποχρεωτικότητα της στείρωσης, καθώς η στείρωση είναι μία ιατρική πράξη και είναι αδιανόητο να επιβάλλεται οποιαδήποτε ιατρική πράξη δια νόμου, ενώ μάλιστα, στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν πρόκειται για μία οποιαδήποτε ιατρική πράξη, αλλά μία χειρουργική επέμβαση. «Για να προχωρήσουμε σε μία οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, προηγείται μία επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη όπου εμείς του μεταφέρουμε τα πιθανά οφέλη και κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από αυτή και αν και εφόσον συμφωνήσουμε, καταλήγουμε στο αν θα προχωρήσουμε ή όχι», τόνισε.

Η στείρωση ενός ζώου συντροφιάς είναι μία ακριβή διαδικασία, η οποία από την στιγμή που θα επιβάλλεται από το κράτος θα είναι αναγκασμένοι να την κάνουν και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που δεν έχουν την δυνατότητα να επιβαρυνθούν με το παράβολο της διαδικασίας αυτής. Το αποτέλεσμα θα είναι να επιδεινωθεί, σύμφωνα με τον κ. Σταμόπουλο, ένα χρόνιο πρόβλημα που έχουν όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, που είναι το θέμα των αδέσποτων, καθώς όταν αυξάνεται διαρκώς το κόστος για τον ιδιοκτήτη, πολλά ζώα θα καταλήξουν στον δρόμο επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν θα μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα έξοδα του κατοικίδιου.

Την ίδια ώρα που τα αδέσποτα διαρκώς αυξάνονται παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά καιρούς από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την προσωπική εκτίμηση του προέδρου των κτηνιάτρων Μαγνησίας, μέχρι στιγμής δεν έχει νομοθετήσει σοβαρά στο θέμα των αδέσποτων, ενώ οι ήδη υπάρχοντες νόμοι, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν προκύψει χωρίς πρώτα να γνωμοδοτήσει κτηνίατρος.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμόπουλο, οι κτηνίατροι της Μαγνησίας, οι οποίοι αριθμούν περίπου 55 έως 60 σε 35 κτηνιατρεία στον νομό, αναμένουν τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο να ενημερώσει σχετικά με την επικοινωνία του με το αρμόδιο υπουργείο για να προετοιμάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στα 6,2 δισ. οι απλήρωτοι φόροι – Ποιοι απειλούνται με κατασχέσεις [πίνακες]

Στα 6,276 δισ. ευρώ ανήλθαν οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2023 με τον αριθμό των οφειλετών…

11 Μαρτίου 2024

Κύκλωμα νόθευσης καυσίμων και ποτών: Στη φυλακή ο φερόμενος αρχηγός και άλλοι τρεις κατηγορούμενοι

Προφυλακιστέα κρίθηκαν μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια, τέσσερα άτομα, αντιμέτωπα με βαριές κατηγορίες ως…

11 Μαρτίου 2024

Παρόντος του πατέρα του το έβαλε στα πόδια προς άγνωστη κατεύθυνση, λέει η δομή που φιλοξενούσε τον 15χρονο γιο του παλαιοχριστιανού

Ανακοίνωση με τη δική της εκδοχή για το τι συνέβη με τον γιο του παλαιοχριστιανού…

11 Μαρτίου 2024

Eurogroup: Περιοριστικός ο δημοσιονομικός προσανατολισμός το 2025, οι πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τον προσανατολισμό της δημοσιονομικής πολιτικής για…

11 Μαρτίου 2024

Καταδικάστηκε ο 67χρονος λυράρης που εξέδιδε ανήλικο στην Κρήτη – Αθωώθηκε ο γιατρός

Συνολική ποινή φυλάκισης άνω των πέντε ετών -κατά συγχώνευση- επέβαλε το μεσημέρι της Δευτέρας το…

11 Μαρτίου 2024

Ομοφοβικό ρεσιτάλ στην Κέρκυρα: Έκαψαν ομοίωμα του Κασσελάκη σε καρναβάλι

Δεν έχουν τέλος τα ομοφοβικά περιστατικά στη χώρα μας. Μετά το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη τις…

11 Μαρτίου 2024