Κόσμος

Τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία: Ποιος είναι ο 26χρονος δράστης που σκότωσε τουρίστα – Γνωστός στις Αρχές από το 2016 με μια καταδίκη

Ακόμη ένα τρομοκρατικό χτύπημα έχει συνταράξει την Γαλλία, όταν ένας 26χρονος Γάλλος, εξτρεμιστής μουσουλμάνος εξαπέλυσε επίθεση με μαχαίρι και σφυρί κοντά στον Πύργο του Άιφελ, σκοτώνοντας έναν τουρίστα και τραυματίζοντας άλλους δύο.

Ο δράστης ακινητοποιήθηκε με τέιζερ από την αστυνομία και συνελήφθη για δολοφονία και απόπειρα δολοφονίας σε σχέση με τρομοκρατία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε πως ο δράστης κατά την επίθεση φώναζε, σύμφωνα με μάρτυρες «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και είπε στην αστυνομία πως ήταν αναστατωμένος επειδή «τόσοι πολλοί μουσουλμάνοι πεθαίνουν στο Αφγανιστάν και στην Παλαιστίνη».

Μάλιστα, ο 26χρονος ήταν γνωστός στις Αρχές, έχοντας εκτίσει ποινή φυλάκισης 4 ετών καθώς είχε συλληφθεί το 2016 για σχεδιασμό επίθεσης και ήταν στη λίστα παρακολούθησης των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο άνδρας ήταν επίσης γνωστό ότι έπασχε από ψυχιατρικές διαταραχές, σύμφωνα με τον υπουργό.

Το Σάββατο, σε βίντεο που ανήρτησε ο δράστης στα social media, επέκρινε τη γαλλική κυβέρνηση και συζητούσε για τη «δολοφονία αθώων μουσουλμάνων», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Σε μήνυμά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως «η εθνική αντιτρομοκρατική εισαγγελία είναι τώρα υπεύθυνη για να ρίξει φως σε αυτή την υπόθεση, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη στο όνομα του γαλλικού λαού».

Βίντεο ντοκουμέντο από τη σύλληψη του δράστη:

Ποια είναι τα θύματα
Οι γαλλικές Αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν Γερμανός υπήκοος.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι το θύμα, γεννημένο το 1999, βρισκόταν με τη σύζυγό του όταν δέχθηκε επίθεση και μαχαιρώθηκε θανάσιμα.

Η γυναίκα σώθηκε χάρης την παρέμβαση ενός οδηγού ταξί και ότι ύποπτος διέφυγε από μια κοντινή γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Σηκουάνα.

Ο άνδρας στη συνέχεια επιτέθηκε σε δύο ακόμη άτομα, χτυπώντας τον έναν στο μάτι με ένα σφυρί.

Οι δύο τραυματίες – ένας Γάλλος ηλικίας περίπου 60 ετών και ένας αλλοδαπός τουρίστας – έλαβαν τις πρώτες βοήθειες από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, και η ζωή τους δεν είναι σε κίνδυνο.

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία
Το περιστατικό ξύπνησε μνήμες από ανάλογες επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα. Τον Μάιο του 2018 ένας Γαλλορώσος, γεννημένος στην Τσετσενία, σκότωσε με κουζινομάχαιρο έναν περαστικό και τραυμάτισε άλλους τέσσερις προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Τον Φεβρουάριο του 2017 ένας Αιγύπτιος επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον στρατιωτών κοντά στο Μουσείο του Λούβρου, φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη, ενώ τον Ιούνιο του 2021 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ετών.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κατάλληλο

«Η ΔΕΥΑΜΒ διενεργεί με υπευθυνότητα συστηματικούς ελέγχους και οτιδήποτε ανησυχητικό εντοπίσουμε, θα είμαστε οι πρώτοι…

6 Μαρτίου 2024

Ιράν: Μαστίγωμα, φυλάκιση, πρόστιμα, κατάσχεση αυτοκινήτου στις γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα

Οι ιρανικές αρχές επιβάλλουν «γενικευμένη παρακολούθηση» των γυναικών στον δημόσιο χώρο και οι «μαζικοί έλεγχοι…

6 Μαρτίου 2024

Σύγκρουση φορτηγών και ΙΧ στον Κηφισό: Στο νοσοκομείο δύο βρέφη

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας…

6 Μαρτίου 2024

Αγία Σοφία: Την καθαρίζουν με ροδόνερο ενόψει Ραμαζανιού

Μετά την πολεμική που ξέσπασε για τον καθαρισμό της Αγίας Σοφίας και τις κατηγορίες εναντίον…

6 Μαρτίου 2024

Στο Βόλο χτύπησε η καρδιά του Μετάλλου, με τεράστιο επιτυχία διεξήχθη το 1ο Πανελλήνιο Προσυνέδριο Κατασκευαστών Αλουμινίου και Μετάλλου

Με τεράστια επιτυχία στέφθηκε η διεξαγωγή του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Κατασκευαστών Αλουμινίου και Σιδήρου, που…

6 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης στην Ουκρανία: Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι και στην ελληνική αποστολή

Έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι στην Οδησσό και πολύ κοντά στην ελληνική αποστολή,…

6 Μαρτίου 2024