Τοπικά

Τρισδιάστατος εκτυπωτής στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας

Με έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή που φέρνει τους μαθητές ακόμη πιο κοντά στο μέλλον, εφοδιάστηκε το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας το οποίο συμμετέχει σε πρόγραμμα Εράσμους με τίτλο «3D Printer, Technology for the Future» και τη συμμετοχή σχολείων από άλλες πέντε χώρες τη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ισπανία.

Ο εκτυπωτής έχει ήδη εγκατασταθεί στο γραφείο των καθηγητών του σχολείου και λειτουργεί κανονικά, έτοιμος να αξιοποιηθεί και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Άλλωστε με την τεχνολογία που διαθέτει, μπορεί να εκτυπώσει διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούν οι μαθητές διαφόρων ειδικοτήτων στα θεωρητικά και πρακτικά τους μαθήματα.
Όπως τονίστηκε από το σχολείο, «Το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας συμμετέχει σε μια σύμπραξη σχολείων με συντονιστή το γερμανικό σχολείο BBS in Bersenbrueck και παλιό συνεργάτη του. Η ομάδα πυρήνας του σχολείου που εργάζεται για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς: Μαρία Κολυμένου, Γιώργο Ραχούτη, Αγγελική Καμπούρη, Ασπασία Μανταλιανού, Αθανασία Χατζή και Θανάση Βλαχούτσο, ενώ πλαισιώνεται κι από άλλα μέλη του συλλόγου διδασκόντων. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι εταίροι έχουν εξασφαλίσει κάποιο συνεργάτη-συνδετικό κρίκο με τον χώρο των τρισδιάστατων εκτυπωτών με σκοπό την άμεση ενημέρωση και υποστήριξη των δραστηριοτήτων τους. Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας συνεργαζόμενο με το κατάστημα «3D-HUB Volos», στο παραπάνω πλαίσιο, προμηθεύτηκε ήδη τον εκτυπωτή του εδώ και λίγες εβδομάδες, επιχειρώντας τις πρώτες εφαρμογές του.

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η βελτίωση, σε ευρωπαϊκή διάσταση, της ποιότητας των επαγγελματικών δεξιοτήτων και των προσωπικών ικανοτήτων των μαθητών και γενικότερα των νέων που πρόκειται να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί με τη διδασκαλία των μαθητών μας σχετικά με την τεχνολογία του 3D εκτυπωτή και την ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες που προσφέρει έτσι ώστε να διευκολυνθούν μελλοντικά κατά την ενσωμάτωση παρόμοιων πρακτικών στο τομέα εργασίας τους».

Η κ. Μαρία Κολυμένου επισήμανε πως «Στο πλαίσιο του προγράμματος θα παραχθεί κατάλληλο υλικό εκμάθησης, τόσο για άμεση διδασκαλία όσο και για διδασκαλία από απόσταση. Το υλικό αυτό θα δοκιμαστεί από τους μαθητές στο πλαίσιο δύο βραχυπρόθεσμων μαθησιακών κινητικοτήτων που θα διεξαχθούν την επόμενη σχολική χρονιά 2020-21 στα σχολεία των εταίρων από την Ισπανία (Σεβίλλη) και την Πολωνία. Εξάλλου θα δημιουργηθούν και άλλα παράγωγα όπως δικτυακός τόπος, φυλλάδιο διάδοσης, εκδηλώσεις διάδοσης σε όλες τις χώρες εταίρους του προγράμματος και ενημερωτικά δελτία.

Ελπίζουμε ότι οι σπουδαστές και οι εκπαιδευτικοί των οργανισμών-εταίρων θα επωφεληθούν από τα αποτελέσματα του προγράμματος, αλλά και άλλα άτομα, καθώς το Εκπαιδευτικό Πακέτο θα είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση για χρήση κι από άλλους ενδιαφερόμενους οργανισμούς».
Μάλιστα πρόσθεσε πως ο τρισδιάστατος εκτυπωτής αποτελεί τεχνολογία που θα ενταχθεί σε πολλούς τομείς εργασίας, επομένως οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα από το σχολείο να γνωρίζουν σημαντικά πράγματα για να τον ενσωματώσουν στις δεξιότητές τους. Έτσι θα παράξουμε ένα εύχρηστο εκπαιδευτικό υλικό, αλλά και συγκεκριμένες εφαρμογές, ώστε οι μαθητές του κάθε τομέα, όπως μηχανολογίας υγείας-πρόνοιας, θα παράξουν συγκεκριμένα έργα».
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Ραχούτης επισήμανε πως «με τον τρισδιάστατο εκτυπωτή μπορούμε να παράξουμε πολλά αντικείμενα, από μια κούπα μέχρι ιατρικά εργαλεία. Μπορεί να παράξει προσθετικά μέλη για να τα δουλέψουν οι μαθητές στην ειδικότητά τους. Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές εκτυπώνουν αντικείμενα όχι μόνο από πλαστικό, αλλά ακόμη και από μέταλλο. Για τους μαθητές είναι μια επένδυση για το μέλλον. Και εμείς αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σχολείο. Για παράδειγμα αυτή την περίοδο κάνουμε μέσω του εκτυπωτή μια μακέτα από τομή ενός κινητήρα αεροπλάνου. Οι μαθητές είναι ενθουσιασμένοι και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για να μπορούν να τον χειρίζονται».
Παίρνοντας τον λόγο ο διευθυντής του σχολείου κ. Δημήτρης Κόκκινος είπε πως «βοηθάμε ως διεύθυνση όλες τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών οι οποίες καταβάλλονται εκτός διδακτικού ωραρίου, στον ελεύθερο χρόνο τους, και έχουν την όρεξη να δουλεύουν με τους μαθητές και για το μέλλον. Στο επόμενο διάστημα θα γίνει σεμινάριο εκπαίδευσης και στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, ώστε τον τρισδιάστατο εκτυπωτή να μπορούν να το χρησιμοποιούν όλοι».

Πρώτη συνάντηση στο Βουκουρέστι
Η πρώτη συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι από 1 έως τις 4η Δεκεμβρίου 2019 σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια. Όλα ήταν υπέροχα, η φιλοξενία, η πόλη, το φαγητό, η επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο και κυρίως η ανθρώπινη επαφή ανάμεσα σε παλιούς και νέους φίλους. Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Μαρία Κολυμένου, Ασπασία Μανταλιανού και Γιώργος Ραχούτης.
Σ’ αυτή την πρώτη συνάντηση παρουσιάστηκαν το έργο, οι στόχοι, οι καινοτόμες πτυχές, τα εκτιμώμενα αποτελέσματα, τα καθήκοντα κάθε εταίρου και ο προϋπολογισμός του έργου. Διευθετήθηκαν εξάλλου και οι λεπτομέρειες της δεύτερης συνάντησης η οποία πρόκειται να γίνει στο Castelldefels της Ισπανίας 9-13/3/2020.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Θεσσαλονίκη: Άναψαν τα «αίματα» σε εκδήλωση του ΠΙΣ παρουσία Φλωρίδη – Βαρτζόπουλου

Φουντώνουν οι διαμαρτυρίες των υγειονομικών για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας με τις παρεμβάσεις να πληθαίνουν.…

12 Μαρτίου 2024

«Όχι» στη μετατροπή της Μαγνησίας και της Λάρισας σε «Σούδα» της Κεντρικής Ελλάδας

Ένα μεγάλο «όχι» στη μετατροπή της Μαγνησίας και της Λάρισας σε «Σούδα» της κεντρικής Ελλάδας…

12 Μαρτίου 2024

Οδηγός λεωφορείου τράβηξε χειρόφρενο επειδή επιβάτης μιλούσε δυνατά – «Έφτασα στα όριά μου»

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε λεωφορείο του ΟΑΣΑ όταν οδηγός τράβηξε χειρόφρενο και άφησε το…

12 Μαρτίου 2024

Οικογενειακή τραγωδία στο Ηράκλειο: Ξαδέλφια σκοτώθηκαν στο ίδιο σημείο με διαφορά 7 ετών

Ένα τραγικό παιχνίδι έπαιξε η μοίρα σε μια οικογένεια στην Κρήτη που θρήνησε στην άσφαλτο,…

12 Μαρτίου 2024

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

Συμπληρωματική μήνυση ζητώντας να αποδοθεί σε όσους θεωρούν ότι εμπλέκονται στην τραγωδία, το κακούργημα της…

12 Μαρτίου 2024

Νέα ανθρωπιστική αποστολή του «Εσταυρωμένου» στη νέα φυλακή Δράμας

Μετά από παράκληση του διευθυντή και της κοινωνικής υπηρεσίας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Δράμας, το διοικητικό…

12 Μαρτίου 2024