Πολιτισμός

Τρεις αγαπημένοι συγγραφείς παρουσιάζουν τα βιβλία τους – Ισίδωρος Ζουργός, Θεοφάνης Τάσης και Μαίρη Κόντζογλου στον Βόλο

Τρεις αγαπημένοι και πολυαναγνωσμένοι συγγραφείς θα επισκεφθούν την πόλη μας τις επόμενες ημέρες με αφορμή την παρουσίαση των νέων τους βιβλίων.

Επιμέλεια

Χαριτίνη Μαλισσόβα

Ισίδωρος Ζουργός,

Παλιές και νέες χώρες,

εκδ. Πατάκη 

Ο Ισίδωρος Ζουργός με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο Παλιές και νέες χώρες, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, θα βρίσκεται στην πόλη μας την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ. Την εκδήλωση διοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Μαγνησίας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μαγνησίας, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.), το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη και οι εκδόσεις Πατάκη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Βίκυ Μαντζώρου, πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας και η Αγγελική Νικολάου, αρχειονόμος Γ.Α.Κ., φιλόλογος και ο συγγραφέας.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο φιλόλογος Αντρέας Συκιώτης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Οικονομικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου), Γ. Καρτάλη 72 και Ροζού.

Λίγα λόγια για το βιβλίο, όπως το σύστησε ο συγγραφέας σε συνέντευξή μας για την εφημερίδα «Θεσσαλία» (23/11/23):

Το Παλιές και νέες χώρες, είναι μια ασυνήθιστη ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν αμήχανο άνδρα και μια δυναμική γυναίκα. Το σκηνικό της δράσης είναι η οθωμανική Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και η Ερμούπολη. Οικογενειακές ιστορίες, διαψεύσεις, το ζητούμενο της αγάπης, ο αγώνας της επιβολής. Ο πρωταγωνιστής μάς θυμίζει κάπως τον πρίγκηπα Μίσκιν, τον βασικό χαρακτήρα στον Ηλίθιο του Ντοστογιέφσκι. Ήθελα να απεικονίσω ένα λογοτεχνικό πρόσωπο με τη σαγήνη της αθωότητας, μια αμήχανη ετερότητα, έναν αντιήρωα, αν θέλετε, ο οποίος δεν θα έμοιαζε καθόλου με αυτούς τους πρωταγωνιστές, που συνήθως στροβιλίζονται τις μεγάλες περιπέτειες. Η γυναίκα που ερωτεύεται είναι κι αυτή μια εξαίρεση του κοινωνικού της περίγυρου. Βρισκόμαστε στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, τότε που οι άνθρωποι ζούσαν ακόμη μέσα σε ρόλους ασφυκτικούς. Ο ιστορικός διάκοσμος της εποχής φανερώνεται σε κάθε σελίδα, η οθωμανική αυτοκρατορία της παρακμής, το Ελληνικό Βασίλειο που παλεύει να ορθοποδήσει μέσα από τον παλαιοκομματισμό και την κακοδιοίκηση, η εμπορική Ερμούπολη…

Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Έχει γράψει τα µυθιστορήµατα Φράουστ, Αποσπάσµατα από το βιβλίο του ωκεανού, Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού, η ισπανική μετάφραση του οποίου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Sloper το 2022, Στη σκιά της πεταλούδας, Η αηδονόπιτα, Ανεµώλια (2011, Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου), Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλµοσίνο (2014, Βραβείο Public 2015), Λίγες και μία νύχτες (2017, Βραβείο περιοδικού Κλεψύδρα), Οι ρετσίνες του βασιλιά (2019), Περί της εαυτού ψυχής (2021, Βραβείο Public 2022), Παλιές και νέες χώρες (2023). Επίσης συνέγραψε µε τον σκηνοθέτη Πάνο Καρκανεβάτο το σενάριο της ταινίας Όχθες (2015). Έχει τιμηθεί με το βραβείο ιστορικού μυθιστορήματος του Ιδρύματος «Κώστας και Άρτεμις Κυριαζή» (2023). Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

 

Θεοφάνης Τάσης,

Εν μέση οδώ,

εκδ. Αρμός 

Το νέο του βιβλίο με τίτλο Εν μέση οδώ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός, θα παρουσιάσει ο Θεοφάνης Τάσης το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00 στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Δαμιανού Κυριαζή» (Κωνσταντά 137 – Κ. Καρτάλη, Βόλος).

Ο Θεοφάνης Τάσης θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Ζαμπούκα, καθώς και με το κοινό.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Στο πιο προσωπικό του μέχρι σήμερα έργο ο Θεοφάνης Τάσης συνδυάζει τη φιλοσοφία, την ποίηση και την αυτοβιογραφία σ’ ένα υβριδικό ημερολόγιο. Ταξιδεύοντας από το Ρίο ντε Τζανέιρο μέχρι τη Σεούλ στοχάζεται άλλοτε εύθυμα, ενίοτε μελαγχολικά, τη φιλία, την πατρίδα και τη θνητότητα. Έργο βαθιάς ομορφιάς το «Εν Μέση Οδώ» μιλά με συγκινητική ειλικρίνεια για την κοινοτοπία και το μυστήριο της ανθρώπινης συνθήκης.

Ο Θεοφάνης Τάσης διδάσκει Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία στο Alpen-Adria Universitat στην Αυστρία και είναι επισκέπτης καθηγητής στο Universität St. Gallen στην Ελβετία. Διετέλεσε Stanley J. Seeger Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Marie Curie Fellow στο Universite Saint-Louis στις Βρυξέλλες και Erasmus Fellow στο Freie Universitat Berlin. Η έρευνά του αφορά την σχέση πολιτικής, ηθικής και ανθρώπινης αναβάθμισης με επίκεντρο τις έννοιες εικόνα, θνητότητα και τέχνη του βίου. Τα έργα του Πολιτικές του Βίου: Η Ειρωνεία (Εκδόσεις Ευρασία, 2012) και Καστοριάδης: Μια Φιλοσοφία της Αυτονομίας (Εκδόσεις Ευρασία, 2007) έχουν βραβευθεί με το Καυταντζόγλειο βραβείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το Ψηφιακός Ανθρωπισμός: Εικονιστικό Υποκείμενο και Τεχνητή Νοημοσύνη(Εκδόσεις Αρμός, 2019) ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2020.

 

Μαίρη Κόντζογλου,

Από Ήλιο σε Ήλιο

(Ανέσπερος) 

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., στο Κτίριο Ματσάγγου (28ης Οκτωβρίου 78, αίθουσα Β1 του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) θα παρουσιαστεί η νέα μυθιστορηματική διλογία της Μαίρης Κόντζογλου «Από ήλιο σε ήλιο» με τη συνδιοργάνωση των εκδόσεων Μεταίχμιο και του βιβλιοπωλείου Πλαστελίνη.

Με τη Μαίρη Κόντζογλου θα συνομιλήσει η συγγραφέας Χαριτίνη Μαλισσόβα.

Προλογίζει και συντονίζει την εκδήλωση η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Η συγγραφέας θα μιλήσει για το σύμπαν της νέας διλογίας της, τους ήρωες, τον τόπο και το ιστορικό σκηνικό και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η ιστορική «ματωμένη απεργία της Σερίφου» μπαίνοντας κάτω από το συγγραφικό μικροσκόπιο της Μαίρης Κόντζογλου γίνεται μια συγκλονιστική ιστορία για έναν έρωτα, έναν αγώνα και έναν τόπο που γέννησε θεούς και ήρωες.

Η ολοκλήρωση της διλογίας της Μαίρης Κόντζογλου «Από ήλιο σε ήλιο», για την ιστορική «ματωμένη απεργία της Σερίφου».

Αρχές του 20ού αιώνα. Στην Ευρώπη οι νέοι σκοτώνονται στα χαρακώματα του πρώτου παγκόσμιου πολέμου και στη Σέριφο στις σκοτεινές γαλαρίες των μεταλλείων.

Στις παράπλευρες απώλειες υπολογίζεται και η νεαρή σύζυγος του πανίσχυρου πια Γκρόμαν, η Ανδρομέδα, που βουλιάζει στη θλίψη και αρνείται την πραγματικότητα.

Ένα τραγικό γεγονός θα τη βγάλει από τον συναισθηματικό της λήθαργο, θα την αφυπνίσει σαν άνθρωπο και θα την κάνει να απαιτήσει τη ζωή της πίσω.

Στο μεταξύ οι εργάτες των μεταλλείων, υπό την καθοδήγηση του Σπέρα και του Περσέα, όταν η κατάσταση στα μεταλλεία φτάσει στο απροχώρητο, θα κηρύξουν απεργία διεκδικώντας ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Θα χυθεί αίμα, θα χαθούν ζωές αλλά εκείνοι θα είναι ανυποχώρητοι μέχρι την τελική λύση.

Και οι ήρωες αυτής της ιστορίας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την αγάπη και την δικαιοσύνη από ήλιο σε ήλιο.

Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει εργαστεί σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες, µε αντικείμενο πάντα την Επικοινωνία. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Το Μέλι το Θαλασσινό, Περπάτα µε τον άγγελό σου (2009), την τριλογία «Οι μεσημβρινοί της ζωής», την τριλογία «Τα Παλιά Ασήμια», Οι Μαγεμένες, τη διλογία «Σκουριά και χρυσάφι» (2020), τη συλλογή διηγημάτων «Ώρες κοινής ανησυχίας» (2021), καθώς και το βιβλιοφιλικό feelgood μυθιστόρημα «Μια νύχτα στο βιβλιοπωλείο» (2022).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το