Κατηγορίες: Τοπικά

«Τρέχει και δε φτάνει» ο Δήμος Βόλου για την κατάθεση σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων

Μόλις 15 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων, ο Δήμος Βόλου συγκρότησε επιτροπή που θα αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό, ο Αχ. Μπέος έκανε σύντομη τοποθέτηση για το σχέδιο διαχείρισης και στη συνέχεια αποχώρησε από την αίθουσα, προκαλώντας την αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν ότι απουσιάζει μονίμως από τα σημαντικά θέματα.

«Ενόψει του deadline», επισήμανε ο Αχ. Μπέος, «θέλουμε να προλάβουμε τις διαδικασίες. Πριν την εφαρμογή του σχεδίου ύψους 20 εκ. ευρώ, θα εφαρμόσουμε πιλοτικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων αξίας 150.000 ευρώ για να δούμε πως θα πάει. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι από 1ης Ιανουαρίου 2016 το Πράσινο Ταμείο θα επιβάλει πρόστιμο 35 ευρώ ανά τόνο σε όσους δήμους δεν είναι έτοιμοι».
Την αντίθεση του στην εφαρμογή πιλοτικού σχεδίου εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Κανελλής:
«Είναι ψέμα του δημάρχου ότι το πιλοτικό πρόγραμμα θα είναι καλό γιατί δεν υπάρχει ιεράρχηση στόχων. Και το ποσό των 150.000 ευρώ δεν είναι μικρό, είναι χρήματα των πολιτών. Ο ίδιος ο δήμαρχος είχε πει ότι δεν έχει πρόβλημα να μεταφέρονται τα απορρίμματα στην ΑΓΕΤ και να καίγονται εκεί . Η διαχείριση πρέπει να γίνει στην υπηρεσία του δήμου και του δημοσίου και να μην εξυπηρετείται από ιδιωτικά συμφέροντα».
Για προχειρότητα και έλλειψη οργάνωσης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή η επικεφαλής της «Επιλογής Ευθύνης» Νατάσα Οικονόμου. «Στην επιτροπή δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος που να γνωρίζει από οικονομικά. Είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα καθορίσει την περιοχή μας και είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος από οικονομικά» τόνισε η κ. Οικονόμου.
Για χάσιμο χρόνου από τη δημοτική αρχή μίλησε ο επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου» Μιχάλης Μιτζικός και χαρακτήρισε μεγάλο το ποσό των 150.000 ευρώ εφόσον δεν χρειάζεται πιλοτικό πρόγραμμα.
«Η δημοτική αρχή θα μπορούσε να είχε συγκαλέσει νωρίτερα το Δημοτικό Συμβούλιο και να μην είχε χαθεί ένας μήνας. Εφόσον υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα, γιατί να γίνει πιλοτικό πρόγραμμα; Πριν πάμε στο τελικό στάδιο, είναι σημαντικό να ασχοληθούμε με τη διαχείριση, με το νοικοκυριό, και με τους επιχειρηματίες. Ήταν λάθος της δημοτικής αρχής να μη γίνει διαβούλευση για το θέμα όλο το χειμώνα.
Να μην αναμειχθούν ιδιωτικά συμφέροντα τόνισε ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ Απόστολος Νάνος, και συμπλήρωσε πως η διαχείριση αποβλήτων πρέπει να γίνεται από δημόσιο φορέα, που αυτός θα είναι και ο υπεύθυνος για τις μελέτες.
Η σύσταση επιτροπής για την εκπόνηση σχεδίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κομισιόν: Νέο πλαίσιο και αυστηρότερες ποινές για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για την επικαιροποίηση των κανόνων ποινικού δικαίου σχετικά με τη…

6 Φεβρουαρίου 2024

Χαμάς: «Θετική» για νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης αιχμαλώτων

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ επιβεβαίωσε σήμερα πως έλαβε μια «θετική» απάντηση από τη Χαμάς σχετικά…

6 Φεβρουαρίου 2024

Παπαστεργίου: Ιδρύεται εθνική αρχή κυβερνοασφάλειας – Είσοδος στα γήπεδα με κινητά

Την ίδρυση εθνικής αρχής κυβερνοασφάλειας ανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. O υπουργός Ψηφιακής…

6 Φεβρουαρίου 2024

Τράπεζα της Ελλάδος: Το νέο θησαυροφυλάκιο όπου φυλάσσονται τα αποθέματα χρυσού της χώρας

Στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Πανεπιστημίου, δεσπόζει ένα από τα επιβλητικότερα κτίρια της πόλης.…

6 Φεβρουαρίου 2024

Μεσολόγγι: Ανακτήθηκαν τα διαγραμμένα μηνύματα του κρεοπώλη – Εξελίξεις στη δολοφονία του Μπάμπη

Σημαντική εξέλιξη υπάρχει στην υπόθεση δολοφονίας του 31χρονου Μπάμπη Κουτσίκου στο Μεσολόγγι, καθώς οι αρχές…

6 Φεβρουαρίου 2024

Ρεύμα: Θα είναι κερδισμένοι όσοι μπουν τώρα στο μίνι μπλε τιμολόγιο;

Στο παιχνίδι του ανταγωνισμού μπαίνουν και τα νέα μίνι μπλε τιμολόγια ρεύματος που θα έχουν…

6 Φεβρουαρίου 2024