Τοπικά

Τοξικές μέδουσες σε παραλίες του Νοτίου Πηλίου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου

Δυσκολίες στα μπάνια των λουόμενων στο Νότιο Πήλιο, στη Σκόπελο και την Αλόννησο έχουν επιφέρει τοξικές μέδουσες. «Αυτά τα φαινόμενα είναι πολύπλοκα. Δεν είναι γραμμικά συστήματα, δεν μπορούμε ν’ αποδώσουμε σ’ ένα παράγοντα την αλλαγή μιας συμπεριφοράς» τονίζει ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου εξηγώντας τους λόγους που οι παραλίες γέμισαν είτε με μικρές καφέ μέδουσες είτε με τις μοβ (Pelagia Noctiluca). …, με αφορμή την παρουσία τους και στη Χαλκιδική.

Ο πρώτος παράγοντας είναι οι κλιματικές συνθήκες και ο δεύτερος η στιγμή της αναπαραγωγής, δηλαδή η εμφάνιση των νεοεισερχόμενων τομών στο σύστημα. Αν αυτή η χρονική περίοδος αναπαραγωγής συμπέσει με την απουσία θηρευτών θα υπάρξει υπερπληθυσμός νεοεισερχόμενων. Αυτό λέγεται «Πληθυσμιακό Bloom». …

Επιπλέον, ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ επισημαίνει ότι για τις συγκεκριμένες αναπαραγωγικές μετατοπίσεις οφείλεται η κλιματική αλλαγή σε μεγάλο βαθμό, ενώ τονίζει τον σημαντικό ρόλο της πολιτείας σε αυτά τα θέματα. «Αν η πολιτεία θέλει να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία σεναρίων αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων». Η λύση στο «Algal Bloom» θα δοθεί εφόσον «φυσήξει» δυνατά ο άνεμος και τις μεταφέρει σταδιακά στο Βόρειο Αιγαίο, στα Μεσοπέλαγα. Υπάρχουν δύο είδη που βρίσκονται στις ακτές ενώ το φαινόμενο των μεδουσών είναι… κοσμοπολίτικο σύμφωνα με τον κ. Χιντήρογλου. «Βρίσκεται παντού και μεταφέρεται είτε με υψηλά ρεύματα είτε με αέρηδες»….

Από τη μία η «Πελάτζια Νοκτιλούκα» που είναι ιδιαίτερα τοξική και από την άλλη η «Χρυσανθέα» η οποία εξαιτίας των τοξινών που ρίχνει για να σκοτώσει το ζωοπλαγκτόν για να τραφεί, γεμίζει επιπρόσθετες τοξίνες. «Αυτές οι μέδουσες είναι τοξικές, διότι φέρουν κύστες». …

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το ευχάριστο στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι δεν έχουν πολύποδο, διότι είναι ζωοτόκες, οπότε δεν έχουν δυνατότητα επιβίωσης μετά από δύο χρόνια και δεν δημιουργείται άλλη μέδουσα. Ωστόσο, αν υπήρχαν πολύποδες, θα μπορούσαν να ζήσουν έως τέσσερα χρόνια, ενώ θα γεννούσαν συνεχώς μέδουσες. Ο κ. Χιντήρογλου προσθέτει ότι τα φαινόμενα είναι γνωστά εδώ και μισό αιώνα, αλλά κανένας ειδικός δεν μπόρεσε να καταλήξει που ευθύνεται η εμφάνιση του συγκεκριμένου φαινομένου. «Αυτά τα φαινόμενα δεν είναι εύκολα να αποτυπωθούν όταν απουσιάζουν πρωτογενή δεδομένα». Παρόλα αυτά, έχει δημιουργηθεί μία ειδική εφαρμογή για τον εντοπισμό μεδουσών σε LIVE μορφή όπως θα δείτε παρακάτω:…

Οι πολίτες εφόσον δουν οποιαδήποτε μέδουσα, μπορούν με τη σειρά τους να την τραβήξουν φωτογραφία και να την «ανεβάσουν» στο inaturalist.org βάζοντας το είδος της μέδουσας, την ημερομηνία που την είδαν και την ακριβή τοποθεσία. Με αυτό τον τρόπο ενημερώνεται ο ειδικός χάρτης της Google, οι λουόμενοι γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή σε ποιο σημείο υπάρχουν μέδουσες και παράλληλα βοηθούν ερευνητές και βιολόγους να τις παρατηρήσουν καλύτερα και να εξιχνιάσουν αυτό το φαινόμενο….

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1otdviKvwCXDhGunMdCky_vPq6gxQuozD&hl=en&ll=38.749621715622624%2C23.31295317402499&z=7

Share

Πρόσφατα άρθρα

Φυσικό αέριο: Κάτω από τα 40 ευρώ η τιμή στην Ευρώπη – Στο 94% η πληρότητα των αποθηκών

Κάτω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα μειώθηκε σήμερα η τιμή αναφοράς για το φυσικό…

5 Δεκεμβρίου 2023

Σύνδρομο λευκού πνεύμονα: Ανησυχία για τη μυστηριώδη πνευμονία σε παιδιά – «Σίγουρα θα έχουμε περιστατικά στην Ελλάδα », λέει ο Μαγιορκίνης

Την ανησυχία του για το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα», που έχει παρατηρηθεί σε παιδιά στην…

5 Δεκεμβρίου 2023

Συμμορία εφήβων μαχαίρωσε στην καρδιά 15χρονο, γιατί ήταν από «αντίπαλη» περιοχή

Σε έξαρση βρίσκεται η εγκληματικότητα των νέων σε ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης και αυτό…

5 Δεκεμβρίου 2023

Χιλιάδες Ιταλοί αποχαιρέτησαν την 22χρονη Τζούλια – Η γυναικοκτονία που γέμισε τους ιταλικούς δρόμους

Η Ιταλία αποχαιρέτησε την 22χρονη Τζούλια, τη φοιτήτρια που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της…

5 Δεκεμβρίου 2023

Γερμανία: Τέσσερις νεκροί από την κακοκαιρία, ανάμεσά τους ένα παιδί

Σε λευκό κλοιό έχουν περιέλθει πολλές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης αυτο το Σαββατοκύριακο, με τα…

5 Δεκεμβρίου 2023

Πότε θα πρέπει να επιλέξετε τιμολόγιο ρεύματος

Να περιμένουν μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024 οι καταναλωτές πριν αποφασίσουν ποιο τιμολόγιο θα επιλέξουν.…

5 Δεκεμβρίου 2023