Τοπικά

Τοιχογραφία στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Ν. Ιωνίας με αποτύπωμα Ιστορίας

 

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, το 1ο Πειραματικό Λύκειο Νέας Ιωνίας έλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει μια τοιχογραφία στην είσοδο του κτηρίου.
Η τοιχογραφία, απεικονίζει έναν χάρτη με τις περιοχές εγκατάστασης των προσφύγων και στο κάτω μέρος της ένα καραβάνι από εκείνους.
Το όλο έργο για να ολοκληρωθεί χρειάστηκε περίπου έναν μήνα. Μετά από αρκετές διδακτικές ώρες που αφιερώθηκαν από τους μαθητές, το αποτέλεσμα έχει εντυπωσιάσει και συγκινήσει μαθητές, καθηγητές, αλλά και περαστικούς.
Η μαθήτρια του Ομίλου Δημοσιογραφίας του 1ου Πειραματικού Λυκείου Νέας Ιωνίας Εβελίνα Κολοκοτρώνη μίλησε με τους μαθητές του σχολείου που δημιούργησαν την τοιχογραφία.
Η καθηγήτρια κ. Ελένη Κόκκαλη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στον όμιλο συζητήσαμε για τα έργα μεγάλων συγγραφέων με καταγωγή από τη Μικρά Ασία. Τα παιδιά έπειτα πήραν από μόνα τους την πρωτοβουλία να ζωγραφίσουν στην είσοδο του σχολείου μια τοιχογραφία αφιερωμένη στο γεγονός».
Μαθητές από όλα τα τμήματα του σχολείου εξέφρασαν τα συναισθήματά τους για την πρωτοβουλία:
Ο Φίλιππος Κούτνας, μαθητής Β’ Λυκείου και ένας από τους υπεύθυνους της δράσης δήλωσε: «Ένα πρωινό, ο διευθυντής του σχολείου μας, κ. Σ. Τσολάκης αναφέρθηκε στα 100 χρόνια από τη δημιουργία της Ν. Ιωνίας. Επηρεασμένος από την ομιλία του και με αφορμή τον όμιλο της κ. Ε. Κόκκαλη, «Ταξιδεύοντας στην ιστορία και τη λογοτεχνία», φτιάξαμε μαζί με κάποιους άλλους μαθητές μια ομάδα, ώστε να ζωγραφίσουμε στον τοίχο έναν χάρτη με τις περιοχές εγκατάστασης των προσφύγων. Η δουλειά έγινε με πολλή αγάπη και αφοσίωση από τα παιδιά, λόγω και της καταγωγής αρκετών από τη Μικρά Ασία».
Η Άννα Βουλτσιάδου επίσης μαθήτρια Β’ Λυκείου κι από τους πρωτεργάτες της δράσης επισημαίνει: «Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία που έδωσε σε αρκετούς από τους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ανακαλύψουν κρυμμένα τους ταλέντα. Βάλαμε όλη την αγάπη, την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό μας, ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Ευχόμαστε στο μέλλον να γίνονται περισσότερες παρόμοιες δράσεις».
Η Ιωάννα Τσουκαλά μαθήτρια Β’ Λυκείου, που σχεδίασε την τοιχογραφία επισημαίνει ότι «ως παιδί με καταγωγή από την Ανατολική Ρωμυλία, η όλη διαδικασία με συγκίνησε πάρα πολύ. Με έκανε να βιώνω τόσα συναισθήματα ταυτόχρονα. Όλοι μας συνεργαστήκαμε άψογα, χαρούμενοι και συγκινημένοι δημιουργήσαμε. Ήταν μια εμπειρία με γέλιο, χαρά, ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Είχαμε ένα αποτέλεσμα το οποίο μας ταξιδεύει σε εκείνες τις εποχές και μπορούμε να νιώσουμε «στο πετσί μας» όλα τα φρικτά πράγματα που βίωναν εκείνοι οι άνθρωποι. Θα ήθελα πολύ να ξανακάνω κάποια ανάλογη δραστηριότητα, γιατί εκτός από το ότι μαθαίνεις πολλά πράγματα, καλλιεργείς σχέσεις με τα παιδιά με τα οποία δουλεύεις. Ήταν πολύ ευχάριστα και περάσαμε όλοι υπέροχα!».
Η Βάσω Καλυβιώτη, μαθήτρια Γ’ Λυκείου δηλώνει ότι «από όταν άκουσα για αυτό το project, σκέφτηκα πως προφανώς θα είναι πολύ διασκεδαστικό όχι μόνο, επειδή μου αρέσει να ζωγραφίζω και ασχολούμαι με την τέχνη, αλλά ήταν κι ευχάριστο το γεγονός ότι δέθηκα σε λίγο χρόνο με τα άλλα παιδιά. Ήταν πιστεύω μια ωραία αφορμή να γίνει κάτι πιο δημιουργικό και να δώσουμε την ευκαιρία και σε άλλους να κάνουν τις ιδέες τους πράξη, για το συμφέρον του σχολείου».
Η Εβίτα Παπαδάκη, μαθήτρια Β’ Λυκείου εκφράζοντας τα συναισθήματά της για την πρωτοβουλία ανέφερε: «Μέσα από τη δράση, κατάφερα να έρθω πιο κοντά με τους συμμαθητές μου, κάτι το οποίο θεωρώ αρκετά σημαντικό».
Τέλος, η Αναστασία Μυλωνά, μαθήτρια Α’ Λυκείου δήλωσε «αισθάνομαι λύπη και στεναχώρια για όλους όσοι αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους».

Share
Ετικέτες: τοιχογραφία

Πρόσφατα άρθρα

Δεύτερο «κατηγορώ» κατά της Κομισιόν – Ευρωβουλευτές την κατηγορούν ότι «χρηματοδοτεί δικτάτορες»

Για «χρηματοδότηση δικτατόρων» κατηγορούν την Κομισιόν ευρωβουλευτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα 150 εκατομμύρια ευρώ…

13 Μαρτίου 2024

Τιμές «φωτιά» στο σαρακοστιανό τραπέζι – Ο «αλµυρός» ο χαλβάς και η… πρωταθλήτρια ταραμοσαλάτα

Η περίοδος της Σαρακοστής φέτος σηματοδοτείται από αυξημένες τιμές σε παραδοσιακά εδέσματα ενώ οι προσφορές…

13 Μαρτίου 2024

Κασσελάκης: Λάθος ο νόμος Τσίπρα για τις εταιρείες εξωτερικού

«Ο νόμος (Τσίπρα) για τις εταιρείες εξωτερικού ήταν λάθος» είπε στο Mega o πρόεδρος του…

13 Μαρτίου 2024

Σεπόλια: Αντιδράσεις κομμάτων για την εισαγγελική πρόταση – «Είναι απαράδεκτη»

Tην πρόταση της εισαγγελέως, η οποία ζήτησε την αθώωση λόγω αμφιβολιών του Ηλία Μίχου για…

13 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης σε εκδήλωση για ΤΕΚΑ: Να σπάσουμε την προκατάληψη “σύνταξη δεν με αφορά ή δεν θα πάρω”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο…

13 Μαρτίου 2024

Έκθεση ΟΗΕ: Το χάσμα μεγάλωσε μετά την πανδημία ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες

Η ανθρωπότητα επανήλθε στο επίπεδο ανάπτυξης που είχε πριν από την πανδημία, όμως το ρεκόρ…

13 Μαρτίου 2024