Κόσμος

Το Βατικανό είπε «όχι» σε δωρεά 1,5 εκατ. ευρώ για παιδιατρικό νοσοκομείο

Η Αγία Έδρα του Βατικανού απέρριψε δωρεά ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από τον ιταλικό κολοσσό του αμυντικού τομέα Leonardo, μία κρατική ανώνυμη εταιρεία με εταίρο το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών (σε ποσοστό 30,2%).

Η διοίκηση του νοσοκομείου, το οποίο στις 20 Φεβρουάριου κλείνει 100 έτη ιδιοκτησίας από το Βατικανό, αρνήθηκε τη δωρεά χαρακτηρίζοντάς τη, μάλιστα, «ανάρμοστη» και τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica.

Πού θα πήγαιναν τα χρήματα
Το χρηματικό ποσό προοριζόταν στο παιδιατρικό νοσοκομείο Bambino Gesu της Ρώμης και είχε ως στόχο να δοθεί για την αγορά ενός μηχανήματος Pec-Tac για ογκολογικές εξετάσεις και που επιτρέπει τη διάγνωση και τον εντοπισμό του όγκου, το στάδιο της νόσου καθώς και την εξέλιξή της.

Η εταιρεία «κάθε χρόνο διαθέτει για φιλανθρωπικούς σκοπούς, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, εισφορές για τη στήριξη ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών, του κόσμου του εθελοντισμού και νοσοκομείων στην Ιταλία και στο εξωτερικό», γράφει η ίδια εφημερίδα και αναμεταδίδει η ΕΡΤ.

Η δωρεά, η οποία είχε αποφασιστεί περίπου στις αρχές Νοεμβρίου του περασμένου έτους, ήταν μια «χειρονομία αλληλεγγύης προς τους μικρούς ασθενείς ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων».

Γιατί είπε «όχι» το Βατικανό
Το «όχι» του Βατικανού στην πλούσια δωρεά της Leonardo σχετίζεται με τις πολεμικές συρράξεις ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής εφημερίδας, η απόρριψη του δώρου έγινε ώστε να αποφευχθεί να φέρει «σε δύσκολη θέση την Αγία Έδρα ακριβώς αυτή τη στιγμή που ο κόσμος παλεύει με αιματηρούς πολέμους, τους οποίους ο Ποντίφικας καταγγέλλει καθημερινά», πόσω μάλλον εφόσον «ο Μπεργκόλιο δεν χάνει καμία ευκαιρία στο να ζητήσει τον τερματισμό των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, αλλά και να θέσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τους υποστηρικτές του εμπορίου όπλων, τις πολεμικές βιομηχανίες και όσους επωφελούνται από την πώληση πυρομαχικών σε εμπόλεμες χώρες».

Το γεγονός φαίνεται ότι προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις και αμηχανία ανάμεσα στους διευθυντές της αμυντικής εταιρείας. Η ιταλική εταιρεία δηλώνει ξαφνιασμένη από την άρνηση, λέγοντας ότι «σε όλα τα σημερινά θέατρα πολέμου, ξεκινώντας από την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, δεν υπάρχει κανένα επιθετικό σύστημα δικής μας κατασκευής. Εργαζόμαστε για την ασφάλεια με υπερσύγχρονα συστήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την επιτήρηση, αλλά όχι όπλα».

Στην αρνητική απάντηση του νοσοκομείου Bambino Gesu, η Leonardo απάντησε πως η εταιρεία ήθελε να κάνει «ένα αυθόρμητο δώρο και τα δώρα, όπως γνωρίζουμε, μπορούν να γίνουν αποδεκτά ή να απορριφθούν».

Η Leonardo, ωστόσο, δεν πτοήθηκε και η δωρεά της δεν πήγε χαμένη. Έστρεψε αμέσως το βλέμμα της προς ένα άλλο σημαντικό νοσοκομείο της Ιταλίας, το Γκασλίνι στη Γένοβα, η διοίκηση του οποίου «δεν δίστασε ούτε στιγμή να δεχτεί».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νέο πρόβλημα σε πτήση με πόρτα αεροπλάνου: Αναγκαστική προσγείωση για 123 επιβάτες

Πιθανό πρόβλημα με μία πόρτα αεροπλάνου της United Airlines με 123 επιβάτες, το οποίο εκτελούσε…

12 Ιανουαρίου 2024

Πώς δρούσε το κύκλωμα μαστροπείας: Μία 31χρονη ο «εγκέφαλος» – Τουλάχιστον 4 τα θύματα

Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών βρίσκεται νέο κύκλωμα μαστροπείας ανηλίκων στην Αττική, που δρούσε από το…

12 Ιανουαρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Αναδίπλωση για την κομματική πειθαρχία – Τα στελέχη που διαφώνησαν και η τοποθέτηση Αυγέρη

Από τον πρωθυπουργό αναμενόταν, από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης προέκυψε η κομματική πειθαρχία στο νομοσχέδιο…

12 Ιανουαρίου 2024

Διάσημος διευθυντής ορχήστρας κατηγορείται για σεξουαλικές παραβάσεις σε βάρος ανηλίκου

Ένας διάσημος διευθυντής ορχήστρας στη Βρετανία, ο Γιαν Λέιθαμ Κένιγκ, κατηγορήθηκε για διάπραξη σεξουαλικών παραβάσεων…

12 Ιανουαρίου 2024

Χιόνια από απόψε και στη Μαγνησία προβλέπουν οι μετεωρολόγοι – Βουτιά της θερμοκρασίας

Ακόμα περισσότερο αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες ώρες το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα,…

12 Ιανουαρίου 2024

Μάικλ Τζάκσον: Η ημερομηνία που θα κυκλοφορήσει η ταινία για τη ζωή του

Ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας της βιογραφικής ταινίας του Μάικλ Τζάκσον. Σύμφωνα με πληροφορίες από το…

12 Ιανουαρίου 2024