Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Αναδίπλωση για την κομματική πειθαρχία – Τα στελέχη που διαφώνησαν και η τοποθέτηση Αυγέρη

Από τον πρωθυπουργό αναμενόταν, από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης προέκυψε η κομματική πειθαρχία στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ωστόσο, μετά την αναφορά Κασσελάκη στο ζήτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδίπλωσε.

«Είναι δυνατό να προσκαλείς έμμεσα και άμεσα τους βουλευτές σου να απόσχουν; Τι ηγετικότητα είναι αυτή; Τι πιστεύει ο ίδιος; Όντως το πιστεύει ότι είναι σημαντικό για την κοινωνία; Εάν ναι, να επιβάλλει κομματική πειθαρχία, όπως θα επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει με τα ανθρώπινα δικαιώματα», είχε πει χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

H γραμμή που έβαλε ο Στέφανος Κασσελάκης όχι μόνο αιφνιδίασε αρκετούς βουλευτές του, αλλά έφερε και διαφωνίες.

«Δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ εάν κάποιος δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο»
Η εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, σήμερα (12/1) αναφέρθηκε στη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη περί κομματικής πειθαρχίας, λέγοντας:

«Άδικα προκλήθηκε θόρυβος και παρανόηση. Ο πρόεδρος είπε για το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την κομματική του πειθαρχεία σε κάτι που είναι εφαρμοσμένο ήδη. Από τον Ιούνιο του 2022 είχε καταθέσει πρόταση νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Το οποίο το αναδιατύπωσε πριν από λίγες ημέρες. Η κομματική πειθαρχία υπάρχει στην πράξη. Εάν σε κάποιον τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας είναι απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Από ότι καταλαβαίνω είναι η μειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία. Ως αξιωματική αντιπολίτευση που φέρνει το σχέδιο νόμου, είχε κομματική πειθαρχία», είπε και πρόσθεσε:

«Θέμα κομματικής πειθαρχίας τίθεται για την κυβέρνηση που φέρνει σχέδια νόμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε προτάσεις νόμου ομόφωνα υπογεγραμμένες από όλους ως αξιωματική αντιπολίτευση. Εάν κάπου επιβάλλεται να υπάρχει κομματική πειθαρχία είναι στα σχέδια νόμου που φέρνει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καν το σχέδιο νόμου από τη Νέα Δημοκρατία ώστε να το αξιολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μόνο δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, οι οποίες αναιρούνται από τον ίδιο και από κεντρικά του στελέχη και εμείς μιλάμε για κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ εάν κάποιος δεν το ψηφίσει».

Η Δώρα Αυγέρη τόνισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είπε ποτέ πως θα θέσει θέμα πειθαρχίας αλλά ότι υπάρχει ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς ήρθε η αλλαγή στάσης
Από τη χθεσινή δήλωση Κασσελάκη μέχρι και σήμερα, υπάρχει αλλαγή στάσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτής της αναδίπλωσης μεσολάβησε η καταγραφή ηχηρών διαφωνιών, όπως του Γιάννη Σαρακιώτη και του Διονύση Καλαματιανού.

Επίσης, μεσολάβησε και η συζήτηση στην πολιτική γραμματεία, όπου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είδε τέσσερα κορυφαία στελέχη, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, να διατυπώνουν τουλάχιστον τον σοβαρό και έντονο προβληματισμό τους για την κομματική πειθαρχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χρήστου Τσιγουρή για το OPEN, ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Παππάς και ο Διονύσης Τεμπονέρας εξέφρασαν με διαφορετικά επιχειρήματα τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο να επιβληθεί κομματική πειθαρχία σε ένα νομοσχέδιο που φέρνει η ΝΔ, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει δική του πρόταση.

Δύο από αυτούς θεωρούν πως με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο ακυρώνει τη δική τους πρόταση.

Ο κ. Πολάκης εξέφρασε τον προβληματισμό και για το πολιτικό κόστος, λέγοντας πως στην περιφέρεια, στα ορεινά χωριά, θα υπάρξει δυσκολία για τον ΣΥΡΙΖΑ να πείσει, καθώς είναι πολλοί αυτοί που διαφωνούν.

Βέβαια, μετά από αυτή τη συζήτηση, ακολούθησε η τοποθέτηση της Δώρας Αυγέρη, η οποία διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει θέμα διαγραφών.

Πηγή: ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Διάσημος διευθυντής ορχήστρας κατηγορείται για σεξουαλικές παραβάσεις σε βάρος ανηλίκου

Ένας διάσημος διευθυντής ορχήστρας στη Βρετανία, ο Γιαν Λέιθαμ Κένιγκ, κατηγορήθηκε για διάπραξη σεξουαλικών παραβάσεων…

12 Ιανουαρίου 2024

Χιόνια από απόψε και στη Μαγνησία προβλέπουν οι μετεωρολόγοι – Βουτιά της θερμοκρασίας

Ακόμα περισσότερο αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες ώρες το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα,…

12 Ιανουαρίου 2024

Μάικλ Τζάκσον: Η ημερομηνία που θα κυκλοφορήσει η ταινία για τη ζωή του

Ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας της βιογραφικής ταινίας του Μάικλ Τζάκσον. Σύμφωνα με πληροφορίες από το…

12 Ιανουαρίου 2024

Άλμα στις πωλήσεις αυτοκινήτων – Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες

Με εντυπωσιακή αύξηση έκλεισε η αγορά οχημάτων (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) το 2023 παρουσιάζοντας μεγάλη…

12 Ιανουαρίου 2024

Αντίθετη η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος στην κυβερνητική πρωτοβουλία για τα ομόφυλα ζευγάρια

«Η πρόταση της κυβέρνησης αλλάζει τον ορισμό του γάμου και της οικογένειας, γεγονός που αγγίζει…

12 Ιανουαρίου 2024

Νέα στοιχεία για την εξαφάνιση του Μπάμπη – Ποια μηνύματα διέγραψε ο κρεοπώλης

Την ώρα που η αγωνία για την υπόθεση της εξαφάνισης του 31χρονου Μπάμπη από το…

12 Ιανουαρίου 2024