Κατηγορίες: Κόσμος

Το θέμα της μητρικής θνησιμότητας φωτίζει φέτος η UNICEF

Το θέμα της μητρικής θνησιμότητας φωτίζει φέτος η UNICEF με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη. Όπως υποστηρίζει η UNICEF, σχεδόν όλοι οι θάνατοι μητέρων μπορεί να προληφθούν κι αυτό αποδεικνύεται από τις τεράστιες ανισότητες που εμφανίζονται μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών.
Ενδεικτική είναι η διαπίστωση ότι η πιθανότητα να πεθάνει μία γυναίκα από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, είναι 1 στις 51 στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου και 1 στις 4.000 στις αναπτυγμένες χώρες. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, μόνο οι μισές γυναίκες λαμβάνουν την απαιτούμενη φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική, μόνο 1 στις 2 γεννήσεις γίνεται με επίβλεψη ειδικευμένου προσωπικού. Το 2013, 289.000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.
Ωστόσο χάρη στις προσπάθειες της UNICEF και των συνεργατών της η μητρική θνησιμότητα έχει μειωθεί κατά 45% μεταξύ 1990 (523.000) και 2013 (289.000). Η υγεία όμως και η ευημερία των μητέρων από την οποία εξαρτάται άμεσα η επιβίωση και ανάπτυξη των παιδιών, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, απέχει πολύ από το να είναι εξασφαλισμένη.
Στην Ελλάδα ο δια βίου κίνδυνος θανάτου μιας μητέρας από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού είναι σε χαμηλότερη θέση σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το 2013, ήταν 1 στις 12.000 όπως ακριβώς και στη Δανία, ενώ αντίστοιχα στην Πορτογαλία ήταν 1 στις 8.800, στη Γερμανία 1στις 11.000, στην Κύπρο 1 στις 6.600 και στη Γαλλία 1 στις 4.300.
Πηγή: www.lifo.gr
Share

Πρόσφατα άρθρα

Πετρελαιοκηλίδα από πλοίο «φάντασμα» καταστρέφει την Καραϊβική – Ανεξέλεγκτη διαρροή

Πετρελαιοκηλίδα προκλήθηκε στο Τρίνινταντ και Τομπάγκο λόγω ναυαγίου «άγνωστου» πλοίου την περασμένη εβδομάδα. Πέντε ημέρες…

12 Φεβρουαρίου 2024

Μπαμπινιώτης: Υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ – «Τα δημόσια δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν»

Υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων τοποθετήθηκε ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, κάνοντας…

12 Φεβρουαρίου 2024

Μάστιγα τα τροχαία δυστυχήματα: 614 νεκροί το 2023 – Ο γολγοθάς της επόμενης μέρας για τους συγγενείς

Βαρύς είναι ο «φόρος αίματος» στην άσφαλτο για μια ακόμη χρονιά, με 614 ανθρώπους να…

12 Φεβρουαρίου 2024

Γλυφάδα: «Ο δράστης βρέθηκε με το όπλο δίπλα του» – Οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ για το μακελειό στη ναυτιλιακή

Ενημέρωση για το μακελειό σε ναυτιλιακή εταιρεία στη Γλυφάδα με τους τέσσερις νεκρούς έδωσε η…

12 Φεβρουαρίου 2024

Συγκινεί η Λυδία Φωτοπούλου: «Η εγγονή μου διαγνώστηκε με λευχαιμία σε ηλικία τριών ετών»

Καλεσμένη στην εκπομπή «Μαμά-δες» βρέθηκε η Λυδία Φωτοπούλου. Η αγαπημένη ηθοποιός μίλησε για τον γιο…

12 Φεβρουαρίου 2024

ΗΠΑ: Κλείδωναν 6χρονο κορίτσι σε κλουβί σκύλου και το χτυπούσαν

Ένα ζευγάρι από την Πενσυλβάνια αντιμετωπίζει πολλαπλές ποινικές διώξεις, καθώς κατηγορείται ότι βασάνιζε την 6χρονη…

12 Φεβρουαρίου 2024