Πολιτισμός

«Το πέρασμα» από το ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Παπαδόπουλου

 

Το «Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών Θεατρίνη» συνεχίζει τις παραγωγές ενηλίκων, αυτή τη φορά με «το πέρασμα», θεατρική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Νίκου Παπαδόπουλου από τις εκδόσεις Ήβη (2022).
Ο εσωτερικός διάλογος του ανθρώπου με την υποσυνείδητη ηχώ του εαυτού του. Η απεγνωσμένη αναζήτηση της ισορροπίας ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, ανάμεσα στο παρόν και το μέλλον, ανάμεσα στο τυχαίο και το μοιραίο. Η αιωνιότητα της στιγμής, η αστείρευτη δύναμη του ανθρώπου, τα θραύσματα της μνήμης, η ανωθρώσκουσα ατέλεια, η πανοραμική θέα μιας ζώσας διαδρομής τη στιγμή που κόβεται το νήμα της γραμμής τερματισμού.
Σκόρπιες ψηφίδες από τα 34 διηγήματα που φύονται στο βιβλίο «το πέρασμα» του Νίκου Παπαδόπουλου (εκδόσεις Ήβη, 2022) ψηφοθετημένες σ’ ένα θεατρικό έργο, στο οποίο δραματοποιούνται οι ανομολόγητοι λογισμοί του ανθρώπου, ανακλώνται οι συμβολισμοί της ίδιας της ζωής και αποκαλύπτεται η ευρυγώνια ολότητα μιας οπτικής, μεμονωμένα καρέ της οποίας όλοι – λίγο έως πολύ – έχουμε κρυφοκοιτάξει μέσα από τις γρίλιες της σκέψης μας, καθώς βαδίζουμε στο ένα και μοναδικό πέρασμα που κάποιοι βάφτισαν ζωή.
Μια διαφορετική, ανατρεπτική θεατρική παράσταση, μια ηθογραφία του υποσυνείδητου, μια καταδικαστική αθώωση του ανθρώπου, μια λυτρωτική αυτοκριτική μα διόλου υποκριτική απολογία, που πιότερο θέτει το ερώτημα παρά κηρύττει την απάντηση και στην οποία δεν συμπάσχει ο θεατής με τον ηθοποιό, αλλά το αντίστροφο.
Συντελεστές παράστασης: Θεατρική διασκευή: Νίκος Παπαδόπουλος. Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Mάρθα Μαρκάδα, Αλέξανδρος Κατσιμίχας, Άννα Μαρία Παναγιωτάκη, Εύα Βούλγαρη. Μουσική επιμέλεια: Νίκος Παπαδόπουλος. Φωτογραφία: Άλκης Μαρούγκας. Ήχος – φώτα: Γιώργος Σαχαρίδης, VFX Πασχάλης Μαντής. Σκηνοθεσία: O συγγραφέας του βιβλίου.
Η παράσταση κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου. Ακολουθούν παραστάσεις 23 και 24 Φεβρουαρίου και 1-2 και 8-9 Μαρτίου, με ώρα έναρξης 21.30, στην Πλάτωνος 20.
Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Εισιτήρια υπάρχουν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πολιτισμού και Τεχνών Θεατρίνη. Τηλ. επικοινωνίας: 6906842332.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

SOS για τις ελληνικές θάλασσες: «Έρχονται κοσμογονικές συνέπειες και επικίνδυνα ψάρια»

Κοσμογονικές αλλαγές, με αρνητικές συνέπειες για τον άνθρωπο, υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να ζήσουμε τα…

14 Μαρτίου 2024

Εργατικό δυστύχημα σήμερα το πρωί στα Τρίκαλα

Εργατικό δυστύχημα συνέβη σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr. Το τραγικό συμβάν…

14 Μαρτίου 2024

Δράση αναρρίχησης των ωφελούμενων του Κδαπ μεΑ Δήμου Βόλου

Σήμερα 14/3/2024 οι ωφελούμενοι του Κέντρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία του Δήμου Βόλου συνοδεία…

14 Μαρτίου 2024

Καπλαμάς

Τον καπλαμά ενός αυτοκινήτου, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, πέταξαν άγνωστοι δίπλα από κάδο απορριμμάτων.…

14 Μαρτίου 2024

«Το γελαστό παιδί» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας

Για την τελευταία προβολή της κινηματογραφικής σεζόν 2023-2024, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc Βόλου σε συνδιοργάνωση…

14 Μαρτίου 2024

Πορτογαλία: Γενική απεργία των δημοσιογράφων σήμερα, η πρώτη εδώ και 42 χρόνια

Το σύνολο των δημοσιογράφων στην Πορτογαλία έχει κληθεί σήμερα να συμμετάσχει σε απεργία, για πρώτη…

14 Μαρτίου 2024