Τοπικά

Το μεγάλο μονοπάτι του Πηλίου: Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα συναντήσεων

Στα Κανάλια του Δήμου Ρήγα Φεραίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα συναντήσεων και ανταλλαγής απόψεων, της Επιτροπής Λειτουργίας του «Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου», που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα από την Πορταριά Πηλίου.

Στα Κανάλια, στη Στέγη Γραμμάτων, Τεχνών, Πολιτισμού και Επιστημών «Αθανάσιος Γκαβαρδίνας» στο Παλαιό Γυμνάσιο Καναλίων, με την ευγενική πρωτοβουλία της Βασιλικής Τράκη,  ολοκληρώνεται η δραστηριότητα που αφορά  στην ενημέρωση όλων των τοπικών φορέων, με στόχευση των  Επαγγελματιών του Τουρισμού της περιοχής από όπου διέρχεται, προκειμένου να ξεκινήσει η νέα εαρινή και καλοκαιρινή περίοδος και να αναζητηθούν απόψεις και προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του.

Η δράση αυτή, που είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα για την γνωριμία και υποστήριξη των κατοίκων, των τοπικών φορέων και των επιχειρηματιών της περιοχής, ξεκίνησε την Τρίτη 12 Μαρτίου από το «ΑΕΡΙΚΟ» της Πορταριάς και το Κεντρικό Πήλιο, συνεχίστηκε την επόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο «Λαγού Ράχη» (Lagou Raxi Country Hotel), όπου φιλοξενήθηκε από την εξαίρετη κυρία Sue Wake.

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024,προγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη και αποδοτικότερη ως τώρα συνάντηση στο Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο CERN, που πρόσφατα εγκαινιάστηκε στο Νεοχώρι του Νοτίου Πηλίου, με πολύ μεγάλη συμμετοχή από όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού της περιοχής, δηλαδή Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Πινακατών, Βυζίτσας, Μηλεών, Καλών Νερών και Αφήσου. Αξίζει εδώ μια ιδιαίτερη αναφορά για την συμμετοχή και την συνεισφορά της Αντιδημάρχου Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Νοτίου Πηλίου Ιφιγένειας Γαρυφάλλου,  του προέδρου των Φίλων των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου, Γιάννη Ιατρού και της Αντιπροέδρου Γωγώς Σταθαράκου, του Κυριάκου Παπαγεωργίου, της Γεωργίας Χαραλαμπίδου από τον Φυσιολατρικό Όμιλο «ΠΑΝ», του Αντώνη και του διαδόχου του Αλέξανδρου Χάλαρη του Πολιτιστικού, Περιβαλλοντικού και Λαογραφικού Συλλόγου Νεοχωρίου Πηλίου, με τους συνεργάτες του Στέλιο και Κλαούντια. Παρούσα κι εδώ η της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας με την Δήμητρα Αγριγιάννη.

Το συνολικό πρόγραμμα καταρτίστηκε και πραγματοποιήθηκε από τον Φορέα Υλοποίησης του «Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου», «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» με επισκέψεις στις διάφορα χωριά από τα οποία διέρχεται «το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», όπου μάλιστα υποδεικνύονται για στάσεις και διανυκτερεύσεις. Τώρα ολοκληρώνονται οι συναντήσεις στον Δήμο Ρήγα Φεραίου από όπου ξεκινά η διαδρομή των 168 χιλιομέτρων!

«Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» (Long Pelion Trail), μια ιδέα του Νίκου Μαγγίτση, ήταν ένα καινούργιο μεγαλεπήβολο σχέδιο, που έγινε πλέον πραγματικότητα από τον Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»,  με την αποκλειστική χορηγία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ.

Μετά από τις μεγάλες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2024, οι οποίες επέφεραν εκτεταμένες ζημιές και στα μονοπάτια, ολοκληρώθηκε μια αναλυτική καταγραφή τους, η οποία, όπως ζητήθηκε, θα κατατεθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι «Φίλοι των Καλντεριμιών» του Νοτίου Πηλίου, ο Φυσιολατρικός Όμιλος «ΠΑΝ» και ο Ε.Ο.Σ. συνεχώς συμβάλλουν τα μέγιστα στην αποκατάστασή τους, αλλά μένουν ακόμη εργασίες, οι οποίες πρέπει να γίνουν προκειμένου «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» να αποτελέσει ακόμη ένα σημείο αναφοράς για την περιοχή μας.

Επιδίωξη της «Μαγνήτων Κιβωτού» με το πρόγραμμα που ολοκληρώνεται είναι να ενημερώσει και να καταγράψει προτάσεις, σκέψεις και παρατηρήσεις, προκειμένου να κατοχυρωθεί η  προαγωγή μιας νέας σχέσης των τοπικών φορέων, των Επαγγελματιών και των πολιτών με «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» (Long Pelion Trail),  προστατεύοντας την φύση και αναδεικνύοντας τα μνημεία της περιοχής.

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον συνδυασμό της υπόδειξης της όλης δραστηριότητας στους επισκέπτες της κάθε περιοχής και την απαιτούμενη ευρεία συναίνεση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, που λαμβάνει υπόψη την ιστορική φυσιογνωμία και διαχρονική ταυτότητα της περιοχής.

Προσδοκία του όλου εγχειρήματος είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση συνειδητών πολιτών που σέβονται, αγαπούν και μεριμνούν για την άθληση, την προστασία του περιβάλλοντος, τη γνωριμία με το πολιτιστικό απόθεμα, συμμετέχουν, και συνδιαμορφώνουν το σήμερα και την προβολή της περιοχής μας.

Με την ολοκλήρωση και της συνάντησης αυτής στα Κανάλια του Δήμου Ρήγα Φεραίου, θα γίνει αναλυτική καταγραφή όλων των προτάσεων που κατατέθηκαν, θα αποσταλούν προς τον Βασικό Χορηγό, όλους τους φορείς που συμμετείχαν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να αναζητηθούν λύσεις σε όλα τα προτεινόμενα θέματα. Κι βέβαια θα αναρτηθεί και στον ιστότοπο του «Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου» https://longpeliontrail.gr προκειμένου να είναι σε γνώση όλων των ενδιαφερομένων.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το