Πολιτισμός

«Το Γελαστό Παιδί» – Ένα σύμβολο αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία

 

Της
Ελένης Χρυσοπούλου,
επικεφαλής CineDoc Βόλου

Οι προβολές του CineDoc Βόλου για την κινηματογραφική σεζόν 2023-2024 ολοκληρώνονται αισίως, παρά και μετά τις αντιξοότητες που έζησε η πόλη μας, το Σάββατο 16 Μαρτίου, στις 19.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας. Σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ), επιλέχθηκε για το κλείσιμο της σεζόν το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Το Γελαστό Παιδί», στις προβολές του οποίου το κοινό συμμετέχει τραγουδώντας με θέρμη και βαθιά συγκίνηση.
Το 2022 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη δολοφονία του Ιρλανδού επαναστάτη Michael Collins και 100 από τη γέννηση του επίσης Ιρλανδού επαναστάτη Brendan Behan. Ο Behan σε ηλικία 12 χρονών έγραψε το ποίημα «Το Γελαστό Παιδί» στη μνήμη του πρώτου, το οποίο έγινε ο ύμνος αντίστασης κατά της Δικτατορίας, όταν μελοποιήθηκε από τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που έζησε ως πολιτικός εξόριστος στην Ικαρία. Στην Ικαρία ζει επίσης ο Ιρλανδός ποιητής Theo Dorgan, ο οποίος είναι ο αφηγητής του βραβευμένου και ζωντανού ντοκιμαντέρ του Alan Gilsenan με τον ομώνυμο τίτλο.
Ο Michael Collins είναι ένα σχεδόν μυθικό είδωλο για τους Ιρλανδούς. Ήταν πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης του IRA, πρωτεργάτης του αγώνα της ανεξαρτησίας και από τους κυριότερους πρωταγωνιστές της ίδρυσης της Ιρλανδικής Δημοκρατίας κατά τις αρχές του 20ού αιώνα. Διετέλεσε πρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης της Ιρλανδίας και υπουργός της, ενώ υπήρξε μέλος της ιρλανδικής αντιπροσωπείας στις αγγλο-ιρλανδικές διαπραγματεύσεις του Λονδίνου, οι οποίες κατέληξαν στην υπογραφή συνθήκης για την ίδρυση ανεξάρτητου ιρλανδικού κράτους. Δολοφονήθηκε από πολέμιους της ειρηνευτικής συνθήκης κατά τη διάρκεια ενέδρας πολύ κοντά στον τόπο γέννησής του, στις 9 Αυγούστου του 1922, κατά τη διάρκεια του ιρλανδικού εμφυλίου.
Ο Collins ήταν ο ήρωας που στήριξε την Kathleen Behan, όταν ο επίσης επαναστάτης σύζυγός της ήταν στη φυλακή και εκείνη σε ένδεια και έγκυος στον μελλοντικό επαναστατικό ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Brendan Behan. Η φήμη των θεατρικών έργων του Behan για το μαύρο χιούμορ, την πολιτική γενναιότητα και την ειρωνεία έφτασε στα αυτιά του θεατρικού σκηνοθέτη Λεωνίδα Τριβιζά, ο οποίος ανέβασε στην Αθήνα ένα έργο του που περιλάμβανε το «Γελαστό Παιδί», σε μετάφραση του Βασίλη Ρώτα και σε μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη, δίνοντας στο ποίημα μια νέα ζωή και δημιουργώντας ένα τραγούδι-σύμβολο για πολλούς Έλληνες.
«Το Γελαστό Παιδί» είναι ένα σύμβολο αγώνα για την ελευθερία και τη Δημοκρατία που ενώνει δύο λαούς στα δύο άκρα της Ευρώπης. Αν και οι ιστορικές συνθήκες των δύο λαών είναι διαφορετικές, ωστόσο η ρομαντική μορφή του ήρωα – πολεμιστή για την ελευθερία και τα δημοκρατικά ιδεώδη είναι παγκόσμια. Μέσα από ένα συναρπαστικό αρχειακό υλικό και μοναδικές συνεντεύξεις, όπως της Φαραντούρη, του Βούλγαρη και του Μανθούλη, η ταινία κινείται ανάμεσα στο Δουβλίνο, το Παρίσι και την Αθήνα και αφηγείται ιστορικά ορόσημα του ιρλανδικού και ελληνικού λαού, που αποτυπώθηκαν στους στίχους του «Γελαστού Παιδιού».
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό με τον κ. Νίκο Παναγιωτίδη, καθηγητή Μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των θεατών, εισιτήρια της προβολής αριθμημένων θέσεων πωλούνται στο κατάστημα «έντεκα» – Ψηφιακές Εκτυπώσεις (στενό Αλοννήσου – Nakos Center), Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10.00 – 16.00. Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ.
Περισσότερες πληροφορίες στο Facebook – CineDoc – Greece (Volos) και στο Instagram @cinedocvolos.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σιωπηλές και ερημικές εστίες πολιτισμού στον Βόλο

  του Ευθύμιου Γ. Τσάμη* Περιδιαβαίνοντας την πόλη του Βόλου το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεις ότι…

10 Μαρτίου 2024

Δράση φιλαναγνωσίας και τέχνης στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, συνεπές στους σκοπούς που θεσπίστηκαν με την ίδρυσή…

10 Μαρτίου 2024

Σοφία Λεόνε: Νεκρή στα 26 της η Λατίνα πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών

Η πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών Σοφία Λεόνε έφυγε από τη ζωή στα 26 της χρόνια, όπως…

10 Μαρτίου 2024

«Πάμε σαν άλλοτε» από την Εστία «Ίωνες» – Μνήμες από θέατρα και σαλόνια των αρχοντικών της Σμύρνης

  Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» παρουσιάζει την εκδήλωση «Πάμε σαν άλλοτε»…

10 Μαρτίου 2024

Μνήμη και τιμή Μάχης της Μακρινίτσας από Δ. Βόλου με τους μαθητές του 25ου Δημοτικού

Τη θρυλική μάχη της Μακρινίτσας θα τιμήσει και πάλι μετά από πολλά χρόνια ο Δήμος…

10 Μαρτίου 2024

Μαντόνα: Η γκάφα σε συναυλία της – Ζήτησε από άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο να σηκωθεί όρθιο

Μία «γκάφα» έκανε η Μαντόνα, κατά τη διάρκεια της συναυλίας της στις ΗΠΑ, που έγινε…

10 Μαρτίου 2024