Άρθρα

Σιωπηλές και ερημικές εστίες πολιτισμού στον Βόλο

 

του
Ευθύμιου Γ. Τσάμη*

Περιδιαβαίνοντας την πόλη του Βόλου το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεις ότι η πόλη άλλαξε σε αρκετά σημεία της και εκεί όπου υπήρχαν πριν φώτα, ζωή, κοινωνική συνάθροιση και πολιτιστικές εκδηλώσεις, τώρα επικρατεί η σιωπή, ενώ τη νύχτα πυκνό σκοτάδι καλύπτει πλέον αυτούς τους χώρους. Η απώλεια αυτών των χώρων πολιτισμού και δημόσιας κοινωνικότητας που δίνουν ζωντάνια και αναδεικνύουν την ταυτότητα μιας πόλης, οδηγεί σταδιακά την πόλη του Βόλου στην πολιτισμική φτωχοποίηση και υποβάθμιση.
Συγκεκριμένα, ο Βόλος πλέον δεν διαθέτει καμία κινηματογραφική αίθουσα εν ενεργεία, αφού το πρώην «Αχίλλειον», στο κέντρο του Βόλου, ιδιοκτησίας του Δήμου, δεν λειτουργεί ως κινηματογράφος, παρόλο που διαθέτει τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις και παρόλο που λειτουργεί και φιλοξενεί άλλες εκδηλώσεις. Συγχρόνως, το συγκρότημα κινηματογράφων (Village cinemas) στη συνοικία των Παλαιών, ιδιοκτησίας ιδιωτών, δεν λειτουργεί μετά τις πλημμύρες, χωρίς να είναι γνωστό εάν και πότε θα ξαναλειτουργήσει.
Το συγκρότημα Τσαλαπάτα, ιδιοκτησίας Δήμου Βόλου, υπέστη μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί ακόμη το μουσείο Κεραμοποιίας του, που διαχειρίζεται το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.), αλλά και τα καταστήματα εστίασης και οι χώροι μουσικών εκδηλώσεων που διαχειρίζεται η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ως ενοικιαστές των χώρων.
Το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, παρά τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν με τυμπανοκρουσίες στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και την παρουσίαση κάποιων εκδηλώσεων, δεν λειτουργεί πλέον, διότι, όπως αποκάλυψε η Δημοτική Αρχή, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη όλες οι απαραίτητες εργασίες που προβλέπονται, ούτε έχει εγκατασταθεί ο προβλεπόμενος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός. Θα λειτουργήσει, όπως ανέφερε η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολιτισμού, μετά το καλοκαίρι.
Επίσης, το θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής δεν λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο της σιωπής του, αφού δεν έχουμε καμία ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή Βόλου, ούτε γνωρίζουμε εάν και πότε θα ξαναλειτουργήσει.
Η αίθουσα προβολής κινηματογραφικών ταινιών και εκδηλώσεων του Μεταξουργείου είναι κλειστή, χωρίς να γνωρίζουμε και για αυτήν πότε θα ξαναλειτουργήσει.
Πρόσφατα σιώπησε και η καφετέρια στο πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου, αφού ο δήμαρχος την περιέφραξε, διότι, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του, δεν δόθηκε στον Δήμο Βόλου από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου μαζί με το πάρκο, που αντιθέτως αποδόθηκε στον Δήμο.
Είναι γεγονός πλέον ότι ο Βόλος έχασε σημαντικές εστίες πολιτισμού και κοινωνικής συνάθροισης, γεγονός ιδιαίτερα δυσάρεστο, αν σκεφτεί κανείς όχι μόνο τους μόνιμους κατοίκους που ασφυκτιούν από τη σιωπή και την εγκατάλειψη, αλλά και τους χιλιάδες φοιτητές από άλλα, μικρότερα μέρη που σπουδάζουν και διαμένουν στην πόλη και διψούν για ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και επαφής με τις τέχνες του κινηματογράφου και του θεάτρου.
Ωστόσο, με εξαίρεση το συγκρότημα κινηματογράφων (Villagecinemas) που ανήκει σε ιδιώτες, οι άλλες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν είναι στην αρμοδιότητα και στην ευθύνη της Δημοτικής Αρχής Βόλου για να ξαναλειτουργήσουν.
Περιμένουμε λοιπόν από τον Δήμο άμεσες ενέργειες και όχι ανακοινώσεις πλέον, προκειμένου να ξαναζωντανέψουν οι χώροι αυτοί που σίγησαν, ώστε οι δημότες να ξαναβρούν ποιοτικές επιλογές ψυχαγωγίας και κοινωνικότητας, έπειτα μάλιστα από τη μακρά και επώδυνη περίοδο εγκλεισμού που έφερε η πανδημία, και να μην αναζητούν διεξόδους πολιτισμού και ψυχαγωγίας σε άλλες πόλεις.

* Ο κ. Ευθύμιος Γ. Τσάμης είναι δημοτικός σύμβουλος Βόλου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δράση φιλαναγνωσίας και τέχνης στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, συνεπές στους σκοπούς που θεσπίστηκαν με την ίδρυσή…

10 Μαρτίου 2024

Σοφία Λεόνε: Νεκρή στα 26 της η Λατίνα πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών

Η πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών Σοφία Λεόνε έφυγε από τη ζωή στα 26 της χρόνια, όπως…

10 Μαρτίου 2024

«Πάμε σαν άλλοτε» από την Εστία «Ίωνες» – Μνήμες από θέατρα και σαλόνια των αρχοντικών της Σμύρνης

  Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» παρουσιάζει την εκδήλωση «Πάμε σαν άλλοτε»…

10 Μαρτίου 2024

Μνήμη και τιμή Μάχης της Μακρινίτσας από Δ. Βόλου με τους μαθητές του 25ου Δημοτικού

Τη θρυλική μάχη της Μακρινίτσας θα τιμήσει και πάλι μετά από πολλά χρόνια ο Δήμος…

10 Μαρτίου 2024

Μαντόνα: Η γκάφα σε συναυλία της – Ζήτησε από άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο να σηκωθεί όρθιο

Μία «γκάφα» έκανε η Μαντόνα, κατά τη διάρκεια της συναυλίας της στις ΗΠΑ, που έγινε…

10 Μαρτίου 2024

Παρουσίαση νέας ποιητικής συλλογής Γρηγόρη Καρταπάνη

  Η νέα ποιητική συλλογή του Γρηγόρη Π. Καρταπάνη με τίτλο «Στης μοναξιάς τη βάρδια»,…

10 Μαρτίου 2024