Άρθρα

Το ενεργειακό μέλλον στο επίκεντρο του Φόρουμ των Δελφών

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ,
πολιτικού μηχανικού – κατασκευαστή
PKK Constructions

Η PPK Constructions βρέθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο και ενημερώθηκε για τις τρέχουσες και μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις με το ενεργειακό μέλλον να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των συζητήσεων και εισηγήσεων. Με την κοινωνία και τις επιχειρήσεις να θέλουν πλέον να εστιάσουν πλέον στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, αναμφισβήτητα κεντρικό ζήτημα στο Οικονομικό Φόρουμ αποτέλεσε η νέα περιβαλλοντική πραγματικότητα. Οι ομιλητές συζήτησαν θέματα για αντιστροφή του «κλίματος» που έχει δημιουργηθεί και για τις ενέργειες που μπορούν να υιοθετηθούν προκειμένου να προωθηθεί η κλιματική δράση και να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Ομιλητές επικεντρώθηκαν στον ρόλο της Ελλάδας και στη δυνατότητα μετατροπής της σε έναν παγκόσμιο ενεργειακό κόμβο, αλλά και στις νέες μορφές ενέργειας που μπορούν να αναδυθούν πέρα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κλήθηκαν δε να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια και φυσικά σχετικά με την ανάγκη μετάβασης σε πράσινες μορφές ενέργειας.
Ηγέτες, υπουργοί, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά διακεκριμένοι επιχειρηματίες από διάφορους τομείς πρότειναν λύσεις προκειμένου οι κοινωνίες να στραφούν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Οι νέες τεχνολογίες ήδη εδώ και καιρό δίνουν αυτή τη δυνατότητα.
Άλλωστε ήδη η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την ενεργειακή μετάβαση, κάτι που τονίστηκε και στο Οικονομικό Φόρουμ, με τη μείωση της παραγωγής λιγνίτη, την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον αέρα ενώ οι επενδύσεις στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας συνεχώς αυξάνονται. Ο κόσμος άλλωστε αλλάζει και οι νέες υποδομές που σχεδιάζονται πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις προκλήσεις της ενέργειας και τη διασφάλιση τόσο της πράσινης μετάβασης, όσο και των λογικών τιμών στους καταναλωτές.

Όπως τονίστηκε η πράσινη μετάβαση θα αποτελέσει μονόδρομο το επόμενο διάστημα και για τις επιχειρήσεις. Φυσικά από τις θεματικές δεν έλειψε και η συζήτηση για τους νέους ενεργειακούς κανονισμούς οι οποίοι διαμορφώνουν νέο «τοπίο» σε διάφορους κλάδους όπως τη ναυτιλία, τον κατασκευαστικό κλάδο και το real estate.
Από την πλευρά της και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, επισήμανε ότι η χώρα μας είναι ένας σημαντικός «παίκτης» στο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο μέσω του IGB, του ΤΑΡ και του τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης, ενώ πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους υποδομές πρέπει να στηρίζονται από την Ε.Ε., έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ενεργειακής απεξάρτησης από το φυσικό αέριο και να επιτευχθεί η στροφή προς την καθαρή ενέργεια.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Εργασίες

  Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανάπλασης περιμετρικά του Πολιτιστικού Κέντρου στο πάρκο της Ευξεινούπολης.…

12 Ιουνίου 2024

Για τη Λενιώ που «έφυγε»

  Της Μαρίας Σπανού Ο λόγος για τη Λενιώ Μητροπούλου, η οποία «έφυγε» αθόρυβα τη…

12 Ιουνίου 2024

Περιφέρεια Θεσσαλίας – Σε κατάσταση «υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς» κατηγορία 4

Το φαινόμενο του καύσωνα βρίσκεται στην εξέλιξη και αναμένονται οι ίδιες συνθήκες από πλευράς θερμοκρασίας…

12 Ιουνίου 2024

Ο John Stamos στο νέο επεισόδιο του Argo Talks

  O τηλεοπτικός αστέρας του Full House και δις προτεινόμενος για βραβείο Emmy, John Stamos,…

12 Ιουνίου 2024

«Η οθωμανική απογραφή του 1454/55 στο Σαντζάκι Τρικάλων» από τον Θεόδωρο Νημά 

  Μία από τις σημαντικότερες εκδόσεις του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων και του…

12 Ιουνίου 2024

Εκκρεμούσε ένταλμα ανακριτή από την Κεφαλλονιά και συνελήφθη στον Βόλο

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα στον Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, ένας 18χρονος άνδρας,…

12 Ιουνίου 2024