Τοπικά

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» παρουσίασε στην Αθήνα τις δράσεις του σε Ευρωπαϊκούς Φορείς στο πλαίσιο του European Heritage Hub

Σε μια σημαντική διήμερη εκδήλωση συμμετείχε το Δίκτυο «Περραιβία» στις 8 και 9 Απριλίου 2024 , ως Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Europa Nostra και διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που, επίσης, είναι Μέλος και εθνικός εκπρόσωπος στην Europa Nostra, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου, από την ΕΕ, έργου «European Heritage Hub».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας παρέθεσε δεξίωση δικτύωσης στο Δημαρχείο, κατά την οποία η Europa Nostra, η Ελληνική Εταιρεία και ο Δήμος Αθηναίων ανανέωσαν τη συνεργασία τους για τη λειτουργία του Athens Hub. Η στενή και γόνιμη συνεργασία μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και των τοπικών αρχών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στη δεξίωση στο μέγαρο του Δημαρχείου Αθηνών τη Δευτέρα 8 Απριλίου στις 19.00 με αφορμή το διεθνές συνέδριο “Συνδέοντας την Κοινωνία Πολιτών για την Πολιτιστική Κληρονομιά” που αφορά στη δημιουργία κόμβου οργανώσεων πολιτιστικής κληρονομιάς σε δέκα χώρες των Βαλκανίων, την Τουρκία και τον Καύκασο, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων του συνεδρίου για τις ποικίλες δράσεις των συμμετεχουσών οργανώσεων, καθώς και για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες που αντιμετωπίζουν για τη διάσωση της κληρονομιάς τους.

Στόχος του συνεδρίου ήταν να ενθαρρυνθούν διασυνοριακές συνεργασίες, αλλά και να προωθηθεί ο καθοριστικός ρόλος της πολιτιστικής κληρονομιάς στις παγκόσμιες προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής και προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών στόχων για μια πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.

Δίκτυο «Περραιβία»-Ένας Φορέας με διεθνή δραστηριότητα

Το Δίκτυο «Περραιβία» εκπροσωπήθηκε από την κ. Κωνσταντίνα Σιούντρη -DhDc, MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός- Αναστηλώτρια ΕΜΠ, Επιστημονική Συνεργάτιδα Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, ΥΠΕΝ και από τον κ. Αθανάσιο Γκόλτσιο- Αρχαιολόγο και Υπεύθυνο Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δικτύου.

Η κ. Κωνσταντίνα Σιούντρη η οποία συμμετέχει και στην 3μελή Επιστημονική Επιτροπή που έχει συστήσει το Δίκτυο ‘Περραιβία» για την προστασία μνημείων σε όλη την Ευρώπη που βρίσκονται σε κίνδυνο ( «7 Most Endangered» ), ως Μέλος της Europa Nostra, παρουσίασε στην Αγγλική γλώσσα , τις πρωτοβουλίες του Δικτύου των τελευταίων ετών, που αφορούν την μελέτη, καταγραφή, ψηφιοποίηση, συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ανθρώπου, την εκπαίδευση εξειδικευμένων επιστημόνων του αύριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, την προώθηση διακρατικών συνεργασιών με επίκεντρο τον Πολιτισμό των χωρών της ΝΑ Μεσογείου, τη διεκδίκηση σε άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον και υλοποίηση έργων του Πράσινου Ταμείου που αφορούν την προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος από την Κλιματική Αλλαγή, την υποστήριξη παγκόσμιων Συνεδρίων για τις Νέες Τεχνολογίες και την Τεχνητή Νοημοσύνη σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου και πολλά άλλα.
Όλα τα παραπάνω υλοποιήθηκαν μέσα από τη διοργάνωση των πέντε πρώτων πανελλήνιων Συνεδρίων Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με χιλιάδες συμμετοχές επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, σεμιναρίων σε όλη τη χώρα, Διεθνή Forums και μέσα από την υλοποίηση απαιτητικών προγραμμάτων του Πράσινου Ταμείου, δραστηριότητα που βραβεύτηκε και το 2019 ,αλλά και το 2023, με τα Βραβεία Bravo του Quality Net Foundation, με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ο θεσμός «7 Most Endangered» μνημείων είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013 από την Europa Nostra, με το ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ως ιδρυτικό εταίρο και το Συμβούλιο Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης ως συνδεδεμένο εταίρο. Είναι εμπνευσμένο από ένα επιτυχημένο παρόμοιο έργο που διοικείται από το Εθνικό Ταμείο των ΗΠΑ, για τη διατήρηση του πολιτιστικού αποθέματος του Ανθρώπου.

Δύο μέρες μαγικές με διεθνείς διασυνδέσεις

Κατά το διήμερο 8 και 9 Απριλίου 2024 οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν εν εξελίξει έργα και συζήτησαν ευκαιρίες για την προώθηση της κοινής μας κληρονομιάς ως καταλύτη για διάλογο, συμμετοχή της κοινότητας, δράση για το κλίμα και προώθηση βασικών ευρωπαϊκών αξιών
Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τις προκλήσεις σε διάφορες περιοχές, τονίζοντας την ανάγκη για καλύτερη ενσωμάτωση της συμμετοχής της κυβέρνησης και της κοινότητας και για την εξασφάλιση περισσότερων φωνών για να υποστηρίξουν αυτό που έχει σημασία, μεταξύ άλλων.

Οι σύνεδροι συνδέθηκαν με την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά που πραγματοποιείται ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες για να δείξουμε το Athens Heritage Hub σε δράση και να μοιραστούn πληροφορίες από το συνέδριο.

Τη 2η ημέρα οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες για να αναπτύξουν διασυνοριακή συνεργασία & έργα, προτού τα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια μιας συνόδου ολομέλειας. Υπέροχο να παρακολουθείς τη δημιουργικότητα και τη δέσμευση που προέκυψε από αυτές τις συζητήσεις!

Όλα τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα συγκεντρωθούν σε μια έκθεση και δημιουργικές ιδέες, αυξάνοντας την κινητοποίηση και τη συμβολή σε στρατηγικές πολιτικές που υποστηρίζουν την κοινωνία των πολιτών σε αυτές τις περιοχές ( Βαλκάνια, Καύκασο, Τουρκία κ.ά.: Για πληροφορίες στο Link: https://lnkd.in/dRSpNvHb .

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το